Sprievodca tehotenstvom - 31. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 31. týždeň>
Dieťatko reaguje pohybom na zvukové podnety. Väčšinu času prespí, ak je ale hore, má otvorené oči. Priberáte na váhe, bruško už vás obmedzuje vo väčšine činností.

Čo asi robí bábätko?

Stále priberá na váhe, meria teraz od temena po zadoček asi 28 cm a váži cez 1,5 kilogramu. Má otvorené oči, zatvára ich len keď ide spať. Väčšinu spánku tvorí spánok aktívny, pri ktorom sa dieťa nepatrne hýbe a jeho tepová frekvencia sa zrýchľuje. Jeho dúhovka je teraz tmavo modrá, do skutočnej farby sa zafarbí až niekoľko týždňov po pôrode, pretože pigment k svojmu dotvoreniu potrebuje svetlo. Zrenice sa rozširujú a sťahujú v závislosti od toho, koľko červenkastého svetla preniká cez kožu až do maternice. V pľúcach sa tvorí bielkovina surfaktant, ktorá pomáha rozvinúť pľúca po pôrode. Jej prítomnosť zvyšuje šancu na prežitie u predčasne narodených detí. Do termínu pôrodu priberie bábätko ešte okolo 2 kg, to je v priemere vyše 200 g týždenne. Vráskavá koža sa začína vzhľadom na ukladanie tuku vyhladzovať, bábätko sa zaguľacuje a stáva sa bacuľatejšie. Najčastejšia poloha v maternici v tomto týždni je už hlavičkou dole. Množstvo plodovej vody dosahuje asi 800 až 1000 ml, jej množstvo začína pomaly klesať až na cca 600 mililitrov v čase pôrodu. Bábätko plodovú vodu prehĺta a zase do nej močí. Plodová voda sa ale neustále obmieňa.

Čo sa deje s vami?

Možno vám pripadá, že viac zabúdate a ste roztržitá. Je to úplne prirodzené, váš mozog sa teraz zaoberá inými podnetmi než nákupným lístkom. Začínate sa psychicky pripravovať na pôrod. Vyššia cirkulácie krvi v tele vám môže spôsobovať nepríjemné návaly horúčavy. V zime to nepredstavuje problém, ale v lete to môže byť poriadne nepríjemné. Viete, ako na letné horúčavy v tehotenstve? Nezabudnite sa rozumne ochladzovať a dajte prednosť ľahkému a vzdušnému oblečeniu z prírodných materiálov. Okrem bolestí chrbta a panvového pletenca, ktorý sa uvoľňuje a pripravuje sa tak na pôrod, vás môžu začať v týchto dňoch tehotenstva trápiť aj bolesti hrudného koša. Je to spôsobené kopaním a preťahovaním bábätka, ktoré si smerom nahor preťahuje nožičky. Silnejú aj poslíčkovia čiže Braxtonovo-Hicksove kontrakcie maternice. Môžu byť mierne bolestivé, trvajú asi pol minúty, ale na rozdiel od pravých pôrodných bolestí, bývajú nepravidelné a nemajú vplyv na otváranie pôrodných ciest.