Sprievodca tehotenstvom – 30. týždeň

Sprievodca tehotenstvom – 30. týždeň>
Vaše bábätko už zaberá väčšinu maternice. Od tohto týždňa budete na vyšetrenie do prenatálnej poradne chodiť minimálne každé dva týždne.

Vývoj vášho bábätka

Dýchacie pohyby vášho bábätka sú rytmické a jeho kostra je stále pevnejšia. Od temena po zadoček meria už asi 27 cm a váži asi 1,3 kilogramu. Kostná dreň prevzala krvotvorbu. Silnejú vlásky a stále rastú nechty. Mizne prvotné ochlpenie (lanugo). Červené krvinky sa už netvoria v pečeni, ale v kostnej dreni. Kosti zosilňujú a kostnatejú, dozrievajú svaly, pľúca aj mozog. Pod rebrami môžete zaznamenávať bolestivé kopance. Zväčšil sa aj tlak na podbruško a panvové dno. Prevažná časť bábätiek je už teraz v správnej polohe, teda hlavičkou dole. Je to najbežnejšia a najmenej riziková poloha pre pôrod. Aj v prípade, že bude vaše bábätko v polohe koncom panvovým, je stále šanca, že môžete rodiť normálne.

Čo sa deje s vami?

Hmotnosť bruška a zmena záťaže chrbtice vám spôsobujú bolesti chrbta. Viac odpočívajte a snažte sa cvičiť. Mali by ste navštevovať lekcie pre mamičky v treťom trimestri. Ste čím ďalej viac nemotorná, môže sa vám stávať, že neustále narážate bruchom niekam, kadiaľ ste predtým bez problémov prechádzali. Môžete mať problémy aj so zaväzovaním topánok. Môžu vás začať trápiť bolesti v podbrušku alebo v slabinách. Je to dôsledok tlaku a ťahu maternice, lekár by však mal zistiť, či sa predčasne neotvárajú. Koža nad zväčšeným bruchom je veľmi napätá, občas nepríjemne svrbí. Používajte hypoalergénne telové mlieko, ak je svrbenie úporné, nechajte si vyšetriť pečeňové testy. Niekedy môže dôjsť vplyvom tehotenstva k ich zvýšeniu. Čaká vás vyšetrenie v prenatálnej poradni, vyšetrenie krvného obrazu a vyšetrenie protilátok proti syfilisu. V najbližších dvoch týždňoch pôjdete tiež na druhý ultrazvukový skríning plodu (možno až do 30. týždňa), ktorého hlavným cieľom je zhodnotiť rast plodu. Ak z nejakého dôvodu zle pracuje placenta pri transporte živín, prejavuje sa to spomaleným rastom. Súčasťou vyšetrenia je teda meranie hlavičky, bruška a stehennej kosti. Ďalej sa hodnotia proporcie placenty a množstvo plodovej vody. Viete, čo je placenta praevia? Placenta je obvykle prichytená v hornej časti maternice. V niektorých prípadoch však môže byť dole v maternici či dokonca blokovať pošvu. Tomuto javu sa hovorí vcestná placenta (vcestné lôžko, placenta praevia) a je častý v ranej fáze tehotenstva. V treťom trimestri zvyčajne sám vymizne. Ak tomu tak nie je, môže jav spôsobiť krvácanie alebo brániť zostúpeniu maternice. Ak placenta zostane dole, lekár veľmi pravdepodobne navrhne cisársky rez.

Hygiena v tehotenstve

V tehotenstve je zvýšená sekrécia (vylučovanie) potných a mazových žliaz, preto je vhodné pravidelné sprchovanie vlažnou vodou, prípadne krátky kúpeľ vo vlažnej vode. Príliš horúci kúpeľ naopak vhodný nie je, rovnako ako nadmerné slnenie či dokonca použitie solária, ktoré navyše zvyšuje tvorbu tehotenskej pigmentácie. V I. trimestri, teda v období vývoja orgánov, môže vplyvom horúcich teplôt dôjsť k vzniku rázštepových vád, príp. k vážnejšiemu poškodeniu vyvíjajúceho sa zárodku. V ďalšom priebehu tehotenstva je poškodenie plodu horúcim kúpeľom nepravdepodobný. V 3. trimestri je väčším rizikom horúceho kúpeľa vyvolanie predčasného pôrodu, najmä u žien, ktorým predčasný pôrod hrozí. Po celý čas tehotenstva nie sú vhodné žiadne výplachy pošvy ani používanie príliš dráždivých mydiel. Zhoršuje sa tak prirodzená kyslosť pošvy a je väčšia náchylnosť k bakteriálnym infekciám.

Tip pre vás

Každý deň relaxujte, zamerajte sa na dychové cvičenia. Trénujte tiež podrepy, ktoré rozširujú panvu a hrádzu. Kožu v oblasti hrádze masírujte špeciálnym olejčekom, preventívne tak pôsobíte proti nutnosti nastrihnutia hrádze pri pôrode.