Sprievodca tehotenstvom - 29. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 29. týždeň>
Práve ste sa prehupli do ôsmeho lunárneho mesiaca vášho tehotenstva. Plod počas nasledujúcich týždňov začne zaujímať polohu hlavičkou dolu - tú najlepšiu polohu pre príchod na svet.

Vývoj vášho bábätka

Plod má od temena po zadoček asi 26 centimetrov a váži okolo 1,25 kilogramu. Hlavička už proporčne zodpovedá zvyšku. Mozog rastie veľmi rýchlo a vytláča mäkkú lebečnú kosť von. Zväčšuje sa nielen objem mozgu, ale aj jeho povrch vďaka rozrôzňovaniu záhybov a rýh. Dokáže riadiť dýchanie a telesnú teplotu. Bábätko má otvorené oči, stále lepšie rozoznáva zvuky a chute. Pribúda tuk v podkoží. Orgány pokračujú v raste. Dieťatko má dlhšie vlásky. Jeho kosti sa predlžujú a silnejú. Pohyby sú v tomto období pomerne intenzívne, priestor pre akrobaciu sa pomaly zmenšuje, ale stále ešte mamu kope a napína končatiny. Zmyslové orgány sú už vytvorené. Sú dotvorené očká (zrenice reagujú na svetlo sťahovaním a rozširovaním), bábätko má dobrý sluch (spozná váš hlas i hlasy blízkych, rado počúva hudbu, hlasných zvukov sa zľakne), je vytvorený hmat aj chuť. Pretože prehĺta veľké množstvo plodovej vody, často trpí štikútkou, čo vy celkom iste spoznáte tiež.

Čo sa deje s vami?

Maternica je teraz asi centimeter pod hrudným košom. Pohyby bábätka môžete niekedy vnímať bolestivo. Stále častejšie potrebujete močiť, v noci niekedy musíte kvôli tomu vstávať. Môžu vás začať trápiť sťahy maternice (tzv. poslíčkovia), ktoré teraz môžete vnímať aj mierne bolestivo. Odteraz budete priberať asi 1,5 kilogramu za mesiac. Vaša panva sa začína rozširovať, pripravuje sa na pôrod. Premýšľate, aký bude? Zvýšte denný príjem vápnika, ktorý nájdete v mlieku či syroch. Pravdepodobne vás tiež potrápi dýchavičnosť pri pohybe. Dýchate totiž za dvoch a vaše pľúca musia vstrebať o 20 % kyslíka viac a samozrejme vylučujú viac oxidu uhličitého. Je úplne bežné, že už by ste tehotenstvo chceli mať za sebou. V poslednom trimestri sa celý organizmus vrátane psychiky začína pripravovať na blížiaci sa pôrod. Niekedy sa vám dokonca môže v noci opakovať sen, že už rodíte.

Tipy pre vás

Relaxujte, vyložte si nohy na stôl - a to doslova! Niektorým ženám sa vytvorí v dôsledku zvýšeného tlaku a pôsobením tehotenských hormónov, ktoré oslabujú steny ciev a tepien, kŕčové žily a hemoroidy. Odtoku krvi pomôžete prirodzeným spôsobom podoprením chodidiel, napríklad pri spánku. Cez deň noste podporné pančuchy a nestojte dlhú dobu na jednom mieste ani na jednej nohe. Proti hemoroidom (teda opuchnutým svrbiacim cievkam okolo ritného otvoru) môžete použiť dočasnú záchranu - vrecúško s ľadom, klasický toaletný papier nahraďte zvlhčenými obrúskami. Jedzte stravu bohatú na vlákninu a dbajte na dostatočný pohyb.