Sprievodca tehotenstvom - 27. týždeň tehotenstva

Sprievodca tehotenstvom - 27. týždeň tehotenstva>
Ste na konci druhého trimestra, v druhej polovici ôsmeho mesiaca. Vaše bábätko bude mať za chvíľku jeden kilogram a má otvorené oči.

Ako sa má vaše bábätko?

Vrcholí vývoj očí - vytvárajú sa sietnice. Už vyrástli riasy na viečkach, ale viečka sa otvárajú zatiaľ málokedy. Ak si zasvietite na bruško ostrým svetlom, bude naň dieťa pravdepodobne reagovať. Buď sa otočí za svetlom alebo smerom od neho. Dieťatko meria od temena po zadoček asi 24 cm a váži niečo cez 1 kilogram. Rýchlo rastie a priberá na váhe. Začne mať v maternici stále menej miesta a postupne sa zabýva v jednej polohe. Chuťové bunky sú už úplne vyvinuté. Pohyby bábätka sú intenzívne. Krv je okysličovaná placentou. Na povrchu mozgu sa vytvárajú mozgové závity.

A čo robí vaše bábätko v tejto dobe najradšej?

Cmúľa si palec a nacvičuje tak neskoršie sanie z prsníka. Touto činnosťou sa tiež môže upokojovať. Na koncoch prstíkov sú už dobre viditeľné základy nechtíkov. K voľným okrajom posledných článkov prstov ale ešte nedosahujú. Pribúda tiež kožný maz. Na jeho produkcii sa podieľajú nielen odlúpnuté bunky pokožky, ale aj mazové žliazky. Koža je stále zvráskavená, ale postupne sa vytvára vrstva podkožného tuku a koža sa vyhladzuje. Bábätko nielen prehĺta, ale aj vdychuje a vydychuje plodovú vodu. Nacvičuje si tak dýchacie pohyby. Samo by ale ešte v prípade narodenia dýchať nedokázalo.

Čo robí mamička?

Maternica stále rastie, siaha už vysoko nad pupok. Bruško vás začína obmedzovať nielen pri športe, ale aj v bežných aktivitách. Začínate sa cítiť ťažká a neohrabaná. Veľa odpočívajte, snažte sa spať aj cez deň a uvedomte si, že vaše telo teraz živí dvoch. Ak vás bude páliť záha, dajte si pod hlavu viac vankúšov. tabletky-v-tehotenstve

Tip na záver

Zvážte, či by ste chceli aj s partnerom navštíviť predpôrodné kurzy. Vo veľkých mestách sa budete musieť v prípade záujmu prihlásiť už oveľa skôr. Zoznámite sa s pôrodom, ukážu vám pôrodné sály a zoznámia vás so základnou starostlivosťou o bábätko. Oteckom napovedia, ako vás budú môcť podporiť pri pôrode. Je síce pravda, že v reále to potom môže dopadnúť úplne inak, ale príprava vám pomôže pôrod aspoň trošku priblížiť.