Sprievodca tehotenstvom - 26. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 26. týždeň>
Pod kožou vášho bábätka sa začína hromadiť tuk. Reaguje na pohyby aj zvuky, ak sa zľakne, mikne sa.

Ako sa má bábätko?

Jeho koža je ešte stále červená. Chrbtica poskytuje oporu rastúcemu telíčku. Od temena po zadoček meria okolo 23 cm a váži asi 900 gramov. Bábätko čoraz intenzívnejšie cucá a saje. Teraz už nie len palec ruky, ale všetko, čo nájde - napríklad palec nohy. Jeho pohyby sú oveľa pestrejšie. Od kopania, zvierania dlaní po preťahovanie či odrazy. Dieťa sa dokonca dokáže pohybovať v rytme hudby, pokiaľ ju počúvate. Prehĺta aj zíva a v ústočkách sa vyvíja veľké množstvo nervových zakončení, ktoré sú veľmi citlivé. Ešte stále rastú a dozrievajú pľúca. Chlapčekovi sa množia bunky v semenníkoch a začína produkcia mužského hormónu - testosterónu. Podľa výskumov je dieťatko schopné odpovedať na dotyk. Bábätko je tiež čím ďalej šikovnejšie vďaka neustálej tvorbe nových nervových spojení v mozgu. Už teraz je vytvorená dominantná hemisféra. To je tá polovica mozgu, ktorá určuje aj to, či dieťa bude v budúcnosti pravák alebo ľavák. Očká sú v tomto týždni plne dotvorené, bábätko ich začína pomaly otvárať. Dúhovka je zafarbená na modro. Pomaly je ukončený vývoj pohlavných orgánov. U chlapčekov dochádza k zostupu semenníkov do mieška, u dievčatiek k prehlbovaniu pošvy.

Čo sa deje s vami?

Začínajú sa objavovať strie, drobné jazvičky. Zvyčajne sa objavujú na bruchu a prsiach. Niektorým mamičkám môže popraskať aj koža na stehnách a zadočku. Proti nim môžete skúsiť vhodné krémy a olejčeky, ale ich efekt zaručený nie je. Čím ďalej viac sa budete zadýchavať. Objavujú sa stále častejšie sny spojené s materstvom. Srdce a obličky pracujú výkonnejšie - musia totiž zabezpečiť krvné zásobenie dvoch organizmov a spracovať nadbytočné tekutiny. Môže vás začať trápiť pálenie záhy. Zväčšená maternica totiž vytláča žalúdok hore, čo spolu s pomalším vyprázdňovaním môže spôsobiť návrat kyslých žalúdočných štiav do dolnej časti pažeráka. Čo pomáha? Pri odpočinku si podkladajte pod hlavu viac vankúšov, jedzte radšej viackrát za deň malé porcie, dávajte pozor na jedlá korenené, veľmi sladké či veľmi kyslé. Vyhýbajte sa nápojom sýteným CO2 (perlivé vody). Zrýchľuje sa dychová frekvencia asi o 10 dychov za minútu, navyše sa takmer o polovicu zväčší dychový objem (množstvo nadýchnutého vzduchu za jednu minútu), stúpa spotreba kyslíka. Z dôvodu vyššieho postavenia bránice, ktorá je vytlačená maternicou do zvýšenej polohy, majú pľúca menšiu kapacitu. To môže spôsobiť zvýšené zadýchanie a pocit nedostatku dychu. Veľa žien vstupuje do tehotenstva s anémiou. Anémia, teda chudokrvnosť, sa týka predovšetkým nedostatku železa. Jeho spotreba je počas tehotenstva zvýšená. Dôležitý je vhodný a vyvážený jedálniček. Železo môžete dopĺňať aj vo forme tabliet alebo tekvicového oleja. Tabletky vám v prípade potreby predpíše gynekológ. tabletky-v-tehotenstve

Tipy pre mamičky

Hormonálna činnosť sa stabilizovala. Cítite sa v pohode a šťastnejší, výkyvy nálad nie sú také veľké. Viete, že hudba a tanec sú pre vaše bábätko veľmi prínosné? A nielen pre dieťa, ale aj pre vás. Deti, ktoré boli prenatálne stimulované, či už počúvaním vašej obľúbenej hudby, spevom alebo tancom, lepšie zvládajú nové podnety, sú prirodzene zvedavé a vraj tiež lepšie zvládajú stres. S bábätkom sa nalaďte na rovnakú vlnu a jemne ho svojimi pohybmi masírujte.