Sprievodca tehotenstvom - 23. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 23. týždeň>
Vaše dieťatko stále lepšie počuje, a to vďaka stále silnejúcim kostičkám v strednom uchu. Môžete cítiť nepohodlie spojené s trávením, únavu či bolesť chrbta.

Ako sa má vaše bábätko?

Dieťa meria od temena po zadoček asi 22 cm a váži takmer 455 gramov. Jeho proporcie sa každým dňom blížia podobe narodeného bábätka. Pokožka stále silnie a zafarbuje sa pigmentom. Pod kožou sa ukladá vrstva tuku. Chĺpky, ktoré drobné telíčko pokrývajú, sú tmavšie. V ďasne sú pripravené zárodky prvých zúbkov. Zlepšil sa aj sluch, kostičky sú už skostnatené. Dieťa rozlišuje rôzne zvuky ktoré prichádzajú z vonkajšieho prostredia a jeho okolia. Nezdá sa to, ale vaše telo je celkom hlasné - v žalúdku to buble, črevá sa pohybujú, srdce tepe ako zvon a krv šumí. V črevách dieťaťa sa začína hromadiť smolka (mekónium). Ide o prvú stolicu dieťaťa po pôrode, farbu má tmavo zelenú až čiernu. Je zložená zo spolykaných častíc plodovej vody, žlčových farbív a črevných buniek.

A čo mamička?

Bruško teraz rastie veľmi rýchlo. Rovnako sa zvyšuje aj tlak na tráviace ústrojenstvo. Preto môžete pociťovať nepohodlie spojené so zlým trávením a pálením záhy. Na zmiernenie pálenia záhy jedzte počas dňa pravidelnejšie a menšie porcie. Ak máte možnosť, choďte sa po jedle na chvíľku prejsť, podporíte tým trávenie. Do pôrodu vám zostávajú necelé štyri mesiace. Hovorte so svojim bábätkom čo najčastejšie. Rozozná váš hlas, jeho intonáciu a výšku. Až sa narodí, bude pre neho dôverne známy a lepšie ho utíšite. Cestovanie autom je určite vhodnejšie ako jazda v preplnených dopravných prostriedkoch. Avšak iba za predpokladu použitia bezpečnostného pásu ktorého spodná časť má byť vedená pod zväčšeným bruchom, nie cez brucho. Spodný pás je umiestnený pod maternicou, ramenný pás nad vrcholom tehotnej maternice, medzi prsiami. Upnutie musí byť pohodlné, nie príliš tesné, ale ani voľné. Ramenný pás nesmie skĺzavať. Pútať by sa mali tehotné-vodičky aj tehotné-spolujazdkyne, a to na prednom i zadnom sedadle. To, že samotný pás musí mať funkčné samonavíjacie zariadenie a nepoškodený popruh, je samozrejmosťou. Tvrdenie, že tehotné sa nemusia v aute pútať, je úplne mylné a môže byť veľmi nebezpečné!

Na záver

Ak ste ešte nezačali, začnite s precvičovaním svalov panvového dna. Spevnené panvové dno drží celú chrbticu, ovplyvňuje nielen funkciu vnútorných orgánov, ale aj sexuálny pôžitok. V tehotenstve cvičením svalov panvového dna predídete úniku moču.