Sprievodca tehotenstvom - 22. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 22. týždeň>
Vaše dieťatko spí oveľa menej než predtým. Ak je hore, počúva zvuky z okolia. Z pŕs vám môže začať vytekať kolostrum (čiže mledzivo, prvotné materské mlieko). A čo ďalej?

Čo práve robí vaše bábätko?

Mozog bábätka stále zväčšuje svoj objem. Rastú teraz hlavne štruktúry centra mozgu, kde vznikajú mozgové bunky. Mozog rastie až do piatich rokov veku dieťaťa. Vytvorili sa aj potné žľazy. Očná dúhovka sa zafarbuje a u chlapcov zostupujú semenníky do mieška a tvoria sa prvé primitívne spermie. Dieťatko má stále zatvorené oči. Má už obočie aj mihalnice. Meria okolo 20 cm a váži asi 350 g.

Čo sa deje s vami?

Máte zvýšenú chuť do jedla, ktorá niekedy dosahuje až veľkého hladu a priberáte zhruba 0,5 kg týždenne. Možno máte tiež problém so zápchou, nadúvaním či opuchmi nôh, najmä okolo členkov. V noci a pri odpočinku ležte radšej na ľavom boku, zmiernite tým tlak maternice na dolnú dutú žilu, a tým sa zmiernia opuchy nôh. Môžete tak predísť aj kolapsom alebo slabosti, ku ktorým často dochádza, keď spíte na chrbte.

Tuhnutie brucha v tehotenstve

Tuhnutie brucha, nepravé kontrakcie či poslíčkovia sú v tehotenstve častým problémom. Často vedú k obavám o možný predčasný pôrod alebo inú komplikáciu. Niektoré mamičky pociťujú tzv. "nepravé kontrakcie" už v najskorších štádiách tehotenstva. Väčšina žien ich začína cítiť v priebehu druhého alebo tretieho trimestra. Sú však aj tehotné, ktoré poslíčkov nevnímajú vôbec. Podstatou poslíčkov je stuhnutie svaloviny maternice (stien maternice) po dobu väčšinou 1 - 2 minút.

Čo vám môže pomôcť?

● dostatočná hydratácia - sťahy sú niekedy spôsobené nedostatkom tekutín v tele, preto je vhodné vypiť v tehotenstve 2,5 - 3 litre tekutín denne. ● rytmické dýchanie - niekedy prispeje k úľave ● zmena polohy - pomôcť môže ľah na ľavom boku alebo zmena činnosti ● teplá sprcha, vaňa ● vyprázdnenie močového mechúra - plný močový mechúr môže niekedy sťahy vyvolať ● magnézium (horčík) - magnézium vo forme tabliet, vrecúšok s rozpustným práškom alebo minerálnych vôd s vysokým obsahom horčíka, dodržujte množstvo odporúčané lekárom a sama dávky nezvyšujte

Môžete v tehotenstve lietať lietadlom?

Za najbezpečnejšie pre cestovanie lietadlom sa považuje obdobie druhého trimestra. Od 28. týždňa do 36. týždňa vyžadujú niektoré letecké spoločnosti osvedčenie od lekára k spôsobilosti. Od 36. týždňa vás už do lietadla nepustia. Ak teda plánujete výlet alebo dovolenku, informujte sa vopred u konkrétnej leteckej spoločnosti, s ktorou chcete cestovať.

Tip na záver

Možno ste zaznamenali žlté fliačiky na podprsenke. V tejto dobe už vám totiž môže z pŕs vytekať prvá výživa dieťaťa - kolostrum. Mnohé ženy tak reagujú v prítomnosti iného bábätka alebo aj rozprávaním o ňom. Ak vás to obťažuje, využite vložky do podprsenky.