Sprievodca tehotenstvom - 21. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 21. týždeň>
Vstupujete do 6. lunárneho mesiaca. Týmto týždňom ste tiež vstúpili do druhej polovice tehotenstva. Maternica teraz dosahuje mierne nad pupok a začína tlačiť na žily v malej panve. Už celkom jednoznačne cítite pohyby vášho bábätka a vývoj placenty už je na konci.

Vývoj vášho bábätka

Dĺžka dieťatka je asi 16 cm, váži okolo 300 gramov. Hlavička sa pomaly prispôsobuje veľkosti tela, ale stále zaberá jednu tretinu veľkosti celého telíčka. Jeho pohyby sú dokonalejšie, zlepšuje sa hmat, dieťa si cmúľa palček, hladí si tvár alebo sa hrá s pupočnou šňúrou. rsz_6_mesic (1)Prehĺta veľké množstvo plodovej vody. Ku koncu tehotenstva to bude dokonca až pol litra plodovej vody počas 24 hodín. Bábätku rastú nechty, vlásky i chĺpky. Odpadové látky sú odfiltrované čiastočne obličkami plodu, čiastočne obličkami matky. Na jazyku už sú vyvinuté chuťové poháriky. Bábätko sa stále veľmi aktívne pohybuje. Má už svoj rytmus spánku a bdenia. Môžete mať pocit, že "kope" práve najviac, keď sa ukladáte spať, v tú chvíľu totiž pohyby najviac vnímate. V tomto období bábätko stále rýchlo rastie. Všetky vnútorné orgány dozrievajú a ujímajú sa svojej funkcie. Dokončuje sa výstavba slizníc, bunky jednotlivých orgánov začínajú mať konečné usporiadanie. Veľký vývoj prerába mozog, jasne sa oddeľuje sivá a biela hmota mozgová. Povrchu mozgu však ešte chýbajú mozgové záhyby - je takmer hladký. Postupne sa vytvára nervové spojenia.

Čo sa deje s vami?

Utláčanie žíl v panve pomaly sa rozťahujúcou maternicou vedie k tvorbe kŕčových žíl, väčšinou na nohách. Na zadku, bokoch či na brušku môžete pozorovať mierne usádzanie tuku. Vo vašej skrini začína pomaly ale isto prevládať tehotenské oblečenie. Môže sa vám zdať, že dýchate rýchlejšie ako predtým. Príčinou je vyššia hmotnosť. Priberiete asi 2 kilogramy. Zaguľatenie bruška vám v tomto období tehotenstva môže spôsobiť vystupovanie pupku. Ničoho sa nebojte, je to bežné a po pôrode sa pupok vráti späť na svoje miesto. Vaše telo tiež začína viac zadržiavať vodu. Časté sú opuchy prstov rúk a nôh. Tesné prstienky radšej zložte. Na výraznejšie opuchy treba upozorniť gynekológa. Do poradne by ste mali chodiť každé 4 týždne.

Hemeroidy

Tehotenstvo je obdobím, kedy sa hemoroidy objavia často vôbec po prvýkrát. Najčastejšie sa objavia práve okolo 20. týždňa tehotenstva. Sú to rozšírené žily v oblasti konečníka, ktoré vznikajú práve vinou tlaku zväčšujúcej sa maternice na panvové dno. Prejavujú sa pocitom tlaku, svrbením a bolesťou, niekedy krvácaním alebo zanietením. Liečba býva v tehotenstve len upokojujúca, pomocou kúpeľu v dubovej kôre či slabo ružovom roztoku hypermangánu. Ďalej chladením pomocou vrecúšok s ľadom. Z liekov môžete kúpiť čapíky či masť s analgetikami (na úľavu od bolesti) v každej lekárni. Našťastie po pôrode tieto problémy väčšinou vymiznú.

Tipy na záver

Pomôžte svojmu telu tak, že maximálne upravíte jedálniček. Zápche predídete dostatkom zeleniny, celozrnného pečiva, sušeným ovocím a správnym pitným režimom. Vyhnite sa tučným a koreneným jedlám, ktoré vám môžu zhoršiť pálenie záhy.