Sprievodca tehotenstvom - 20. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 20. týždeň>
Polovicu tehotenstva máte za sebou. Dieťa už dokáže rozpoznať váš hlas. Pomocou ultrazvuku už môže lekár spoľahlivo určiť, či čakáte v brušku chlapca alebo dievčatko. Ak ste tehotná prvýkrát, začnete v tejto dobe cítiť prvé pohyby plodu. Niekedy v tejto dobe by ste mali absolvovať druhý ultrazvukový skríning. Ten sa špecializuje na odhalenie prípadných vývojových vád bábätka, zisťuje sa uloženie placenty, množstvo plodovej vody a rast plodu. Ak je vyšetrenie nejasné, dopĺňa sa podrobné vyšetrenie srdca plodu lekárom - špecialistom.

Ako je na tom vaše bábätko?

Dieťa je uprostred svojho vývoja. Od temena k zadočku meria asi 14 až 16 cm a váži 255 gramov. Koža je zložená zo štyroch vrstiev a je už oveľa pevnejšia, než tomu bolo približne pred dvoma týždňami. V centrálnej nervovej sústave dozrievajú spojivá a bunky, ktoré odpovedajú na podnety zmyslových orgánov (zrak, čuch, chuť, hmat). Dievčatkám sa v tejto dobe formuje pošva, vo vaječníkoch sú teraz prichystané asi 2 milióny vajíčok. Tých ale v čase narodenia zostane iba približne polovica. Vývoj zmyslov je teraz vo svojom najdôležitejšom štádiu. Bábätko je stále drobné, ale rýchlo rastie. Rado si naťahuje nožičky a ručičky. Nožičky veľmi rýchlo rastú a doháňajú svoje predchádzajúce meškanie. Na tele bábätka sú veľmi jemné chĺpky - lanugo. Tieto chĺpky nájdeme spočiatku aj na dlaniach a na chodidlách. Pred koncom tehotenstva ale zmiznú. Na povrchu kože dlaní a chodidiel sú už jasne vykreslené kožné ryhy. Ich usporiadanie je pre každého človeka dedične dané a po celý život nemenné. Palček bábätka sa dostane občas do úst a bábätko ho perami a jazykom cmúľa.

A čo vy?

Vrchol maternice je už pri pupku. Všeobecne budete v polovici tehotenstva vyzerať veľmi dobre. A nielen vyzerať, ale tiež sa tak budete cítiť. Vyčistí sa vám pleť, zlepší sa kvalita nechtov a zhustnú vlasy, pri ktorých sa zastavilo prirodzené vypadávanie. To bude pokračovať opäť po pôrode. Na pleti sa môžu objaviť drobné tmavé škvrny - chloazma - ktoré spôsobujú vysoké hladiny estrogénu. Nemusíte sa ich ale báť, po pôrode vymiznú. Ak ste tehotná prvýkrát, môžete začať cítiť pohyby svojho bábätka. Spočiatku ucítite niečo ako šteklenie alebo bublanie. Tešíte sa na ne?

Tip na záver

V tehotenstve sa často vyskytujú kŕče lýtok a chodidiel. Dochádza k nim hlavne v noci a nad ránom. Myslite na to pri rannom preťahovaní! Sú spôsobené zmenou množstva krvi v tele a nízkym obsahom vápnika. Preventívne jedzte banány, ktoré prirodzene pomáhajú udržiavať hladinu sodíka a draslíka a poraďte sa so svojím lekárom. Postihnutý sval opatrne natiahnite a premasírujte.