Sprievodca tehotenstvom - 19. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 19. týždeň>
Vaše dieťatko už dobre počuje. Začína si zvykať na ozveny srdca a tiež na váš hlas. Plodovou vodou, ktorá je výborným vodičom, sa k nemu veľmi dobre dostane. Niektorí lekári potvrdzujú, že sa bábätko nechá neskôr vaším hlasom rýchlejšie a ľahšie upokojiť, ak bolo zvyknuté na vaše rozprávanie ešte v brušku. Rozprávajte sa spolu, bude to príjemné pre vás oboch :-)

Vývoj vášho bábätka

Dieťa meria od temena k zadočku asi 13 až 15 cm a váži okolo 200 gramov. Podkožný tuk bábätka je veľmi tenký. V tomto období sa už prevratné zmeny nedejú a dieťa teraz už "len" rastie. Trávenie začína produkovať žalúdočné šťavy, ktoré pomáhajú vstrebávaniu plodovej vody. Tá sa filtruje v obličkách a močom je vylučovaná späť do plodovej vody. Koža začala vylučovať mazok, ktorým sa chráni pred rozmáčaním vodou, ktorá je v plodovej vode obsiahnutá. Vaše bábätko už dokáže držať vzpriamene hlavičku a začína byť čím ďalej tým neposednejšie. Kope nožičkami, hýbe ručičkami a všelijako mení polohy. Na konci tohto týždňa sa už väčšinou dá na ultrazvuku bezpečne rozoznať pohlavie dieťatka. Samozrejme, ak sa k vám nenastaví chrbtom.

Čo sa deje s vami?

V maternici je asi 200 ml plodovej vody. Mliečne žľazy v prsiach spustili svoju funkciu, a preto môžete cítiť, že sú vaše prsia trochu zdurené a citlivé. Najvyšší čas kúpiť si pohodlnejšiu bielizeň. Začínate cítiť pohyby svojho bábätka. Zhruba od polovice tehotenstva vás môžu potrápiť bolesti chrbta. Hmotnostný prírastok má totiž veľký vplyv na držanie chrbtice. Môžete sa tiež stretnúť s belavým výtokom.

Srdce

Aby sa kyslík a živiny dostali ľahko k plodu, pumpuje vaše srdce počas tehotenstva o 30 až 50% viac, ako obvykle. Telo produkuje viac krvi, aby stihlo zásobovať srdce, tým zároveň tvorí rezervu pre prípadnú stratu krvi počas pôrodu. Pretože srdce odvádza ťažšiu prácu než bežne, nie je nezvyčajné, keď sa u tehotnej objaví na srdci šelest. Aj napriek tomu, že to lekári pokladajú za normálne, viac si takéto ženy všímajú. Hoci väčšina mamičiek znáša zvýšené množstvo prietoku krvi celkom bez problémov, jeho výsledkom môžu byť v tehotenstve dva časté a nepríjemné javy: kŕčové žily a hemoroidy (čo je vlastne kŕčová žila v konečníku). Po skončení tehotenstva však tieto problémy obvykle ustúpia.

Správny pitný režim

Nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín. V žiadnom prípade by vás v pití nemali obmedzovať časté návštevy toalety. Z nápojov voľte hlavne stolnú vodu bez bubliniek (bublinky sú jedným z dôvodov zavodnenia organizmu), 100% ovocné džúsy, najlepšie čerstvo vylisované. Vyhýbajte sa pitiu sladených nápojov (hlavne umelo prislaďovaných) a nadmernému pitiu minerálok. Ak pijete minerálky, kvôli vysokému obsahu minerálov striedajte značky a vyberajte si hlavne také, ktoré obsahujú pre vás momentálne dôležité minerály (vápnik - Ca, horčík - Mg).