Sprievodca tehotenstvom - 17. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 17. týždeň>
Pre väčšinu budúcich mamičiek je druhý trimester celkom bezproblémový. Môžu si tak okrem výletov a nákupov užívať tiež intímnosti s partnerom. Mnohé z nich totiž pociťujú zvýšený záujem o sex, zároveň môžu byť prežitky oveľa intenzívnejšie, než pred otehotnením. Niektoré ženy dokonca popisujú, že práve v tomto období dosiahnú častejšie vyvrcholenie. To znie dobre, čo myslíte? :-) Ak ste zdravotne v poriadku, nie je dôvod, prečo by ste mali držať sexuálny pôst. Je len dôležité, aby ste starostlivo dodržiavali hygienu, pretože môžete byť oveľa viac náchylnejšia na rôzne infekcie, napr. infekciu močových ciest. V niektorých prípadoch však príliš častým a intenzívnym stykom môže dôjsť k drobnému krvácaniu, predčasnej maternicovej aktivite alebo vcestnému lôžku v treťom trimestri. V takom prípade by vám lekár odporučil sexuálnu aktivitu výrazne obmedziť. Ak je vám to však príjemné a žiadne ťažkosti nemáte, užívajte si, čo hrdlo ráči.

Bruško je neprehliadnuteľné

Vzhľadom na to, ako vaše dieťa a maternica rastie, je tehotenské bruško už naozaj neprehliadnuteľné. Vrchol maternice siaha teraz zhruba k pupku. Vďaka tomu, že sa tiež zvyšuje množstvo krvi vo vašom obehu, môže vám byť teplejšie. Ak ste doteraz skôr trpeli studenými rukami a nohami, tak máte na nejaký čas po starostiach. S tým však tiež súvisia prvé viditeľné opuchy. Neľakajte sa preto, ak si všimnete, že sa vám trochu nalievajú členky a ich okolie. Zároveň by mal ustať problém s neustálym nutkaním na močenie.

Zvýšená pigmentácia

Možno ste si tiež všimli, že vám tmavnú bradavky a od pupka nižšie sa vám na strede brucha objavuje tmavá "čiara". Tento tmavý prúžok sa nazýva linea fusca a nebojte sa, rovnako ako sa nečakane objavil, tak zas sám zmizne, ale až v šestonedelí. Všetko je to dané zvýšenou pigmentáciou. Ak za sebou máte jedno alebo viac tehotenstiev, možno už cítite prvé pohyby. V tomto období sa tiež prípadne vykonáva amniocentéza, čiže odber plodovej vody. Vďaka tomuto vyšetreniu sa dá diagnostikovať mnoho vývojových vád plodu.

Vaše dieťatko sa hrá

Pokožka dieťaťa je ešte veľmi tenká a keby ste mohli nahliadnuť do vnútra svojho bruška, videli by ste, ako mu pod ňou presvitá sieť vlásočníc. Zatiaľ totiž nemá žiadny podkožný tuk, preto sa môže jeho pokožka javiť trochu "nariasená". Tuk sa však začína ukladať práve v tomto období, čo pomôže tomu malému neposedníkovi udržiavať teplo. Články prstíkov bábätka sú už veľmi dobre vyvinuté a často sa s nimi veselo hrá, objavuje ich, zviera a cmúľa si palček. Na prstíkoch rúk i nôh sa už objavujú aj miniatúrne nechtíčky. Oči dieťaťa sú stále zatvorené. Sú na nich už viditeľné riasy, rovnako ako obočie nad nimi. Plodová voda, v ktorej dieťa pláva a zároveň ju prehĺta a vylučuje do nej, sa stále obmieňa. V tomto týždni vzniká slepé črevo. Srdcom bábätka prebehne 24 litrov krvi za deň. Počuje už zvuky z okolia mamičky a ak je zvuk príliš výrazný, môže sa dieťa dokonca zľaknúť a trhnúť so sebou. Pomaličky už skúša dýchať a pľúca vydychujú tzv. amniotickú tekutinu. Vaše dieťatko v 17. týždni rastie pomerne rýchlo, výrazne sa mu predlžujú nohy, ktorými energicky pohybuje. Telesné proporcie sa už vyrovnávajú. Teraz meria od temena k zadočku 11 až 13 centimetrov a váži okolo 100 gramov