Sprievodca tehotenstvom - 16. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 16. týždeň>
Tento týždeň je pre budúcu mamičku veľmi dôležitým. Čaká ju totiž dôležité vyšetrenie, ktorému sa hovorí trojitý test TT (triple test) a viacero ďalších. Do istej miery môže byť toto obdobie spojené s miernym stresom, aby boli všetky výsledky bábätka v poriadku. Je to prirodzené, napriek tomu by ste sa mali snažiť udržať sa čo najviac v pohode a v pokoji. V 16. týždni tehotenstva pravdepodobne absolvujete trojitý test TT (triple test), ktorý stanovuje tri hladiny hormónov. Tento test má za úlohu odhaliť prípadné riziko a mieru genetického postihnutia plodu. Avšak vzhľadom na nižšiu citlivosť a na pomerne častý falošne pozitívny výsledok tzv. triple testu od neho lekári už pomaly upúšťajú. Volia radšej medzi 11. a 13 týždňom prvotrimestrálny kombinovaný skríning. Má vyššiu citlivosť než trojitý test. Treba ale povedať, že skríning nie je doteraz úplne hradený žiadnou poisťovňou. Môžete sa však stretnúť s tým, že vám niektorá čiastočne prispeje.

Vyšetrenie v prenatálnej poradni

Okrem spomínaného trojitého testu vás čaká ďalšie vyšetrenie v prenatálnej poradni. Lekár vám okrem iného odoberie krv kvôli krvnej skupine a RH faktoru, vyšetrenie titra erytrocytárnych protilátok a krvného obrazu. Ďalej vám lekár urobí sérologické vyšetrenie protilátok proti syfilisu, HIV a žltačke typu B. Zároveň vám tiež vyšetrí močový sediment strednej porcie moču. Ak ste absolvovali skríning v prvom trimestri, je možné, že lekár nebude trvať na druhotrimestrálnom skríningu vrodených vývojových chýb plodu.

Čo sa deje vo vašom tele?

Možno ste si už všimli, že začínate priberať na váhe. Celkovo by ste v druhom trimestri mali pribrať okolo päť kilogramov. Z toho činí váha vášho dieťaťa asi len 900 gramov. Vďaka tomu už začínate vyzerať čím ďalej viac ako tehotná. Na koži sa môžu dokonca začať objavovať aj tmavšie pigmentové škvrny, ktoré môžu byť viac viditeľné po dlhšom pobyte na slniečku. Nevoľnosti a zvracanie už najskôr ustúpili a vy by ste sa mali cítiť už oveľa lepšie, než v prvých týždňoch tehotenstva. Vo vašom tele teraz prebieha doslova hormonálna búrka, ktorá sa môže prejavovať na kvalite vlasov a pokožke. Dokonca sa môže dostaviť aj chuť na jedlá, ktoré ste doteraz vôbec nemuseli alebo na rôzne zvláštne kombinácie. Vaša maternica sa naďalej zväčšuje a jej vrchol je možné nahmatať asi dva prsty nad lonovou kosťou. Množstvo plodovej vody zodpovedá zhruba 200 ml.

Dieťa robí v bruchu kotrmelce

Hoci sú očné viečka vášho zlatíčka ešte úplne uzavreté, je jeho sietnica citlivá na svetlo. Jeho svaly reagujú na podnet z mozgu a imunitný systém už začal tvoriť prvé protilátky. Dieťa je v bruchu ohromne aktívne, hoci vy z jeho "premetov" cítite v tejto chvíli len akési chvenie. Dynamicky kope nožičkami, prevaľuje sa, robí kotrmelce a iné vylomeniny. Dôvod, prečo jeho pohyby ešte poriadne necítite je ten, že je plod obklopený nadbytkom plodovej vody a pohyby sú samy o sebe ešte slabé. Ak čakáte svoje prvé bábätko, počítajte s tým, že pohyby ucítite až o pár týždňov dlhšie. Lekár vám samozrejme môže pomocou UTZ ukázať, ako veselo si dieťa v bruchu šantí. Rovnako tak vám vďaka UTZ môže povedať, či čakáte dievčatko alebo chlapčeka. Vonkajšie pohlavné orgány sú totiž už jasne rozlíšené. Bábätko meria od temena po zadoček zhruba 10 až 12 cm a váži okolo 80 gramov. Vďaka ukladaniu vápnika sa mu už spevňujú kosti a môže ohýbať všetky kĺby.