Sprievodca tehotenstvom - 15. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 15. týždeň>
Aj napriek tomu, že môžete na ultrazvuku pozorovať pohyby plodu, vy sama ich ešte necítite, na to sú príliš slabé. Takmer všetky orgány vášho bábätka už bez problémov fungujú. Dokonca začína fungovať aj sluch.

Vývoj vášho bábätka

Plod je dlhý takmer 11 centimetrov, váži okolo 50 gramov. Bábätko používa mimické svaly tváre, začína mu rásť obočie. Ručičky sa dajú ohýbať v lakťoch aj zápästiach. Pokožka vášho dieťatka je veľmi tenká. Začínajú rásť vlásky na hlave, ktoré po narodení môžu zmeniť farbu i štruktúru. Drobné kostičky v strednom uchu kostnatejú a dieťa začína počuť. V mozgu ale ešte nie sú vyvinuté centrá sluchu, preto dieťa nie je schopné zvuky, ktoré počuje, ničomu priradiť. Až časom začne vnímať tep vášho srdca a hlasy.

Čo sa deje s vami?

Zhruba od 15. týždňa začnete čoraz častejšie zisťovať, že máte problémy so zapínaním vašich nohavíc. Postava sa vám v nasledujúcich týždňoch tehotenstva začne rýchlejšie meniť. Váhový prírastok od 15. týždňa tehotenstva bude výraznejší. V maternici sa zväčšuje množstvo plodovej vody, bruško tým rýchlejšie rastie. Aby ste sa nedostali do časového stresu, začnite už vyberať tehotenské oblečenie. Ak ste tehotenské oblečenie ešte nekúpili, venujte pozornosť tomu, aby bol váš odev aspoň dostatočne voľný a neškrtil bruško. Je nutné zaistiť dostatok železa. Železo je nutné k produkcii hemoglobínu, ktorý v krvi na seba viaže kyslík. Je potrebný vždy, v tehotenstve ale dvojnásobne. Dieťa si berie z krvi matky toľko železa, aby malo rezervu aj na prvých šesť mesiacov po narodení. Nedostatok železa vedie k anémii, ktorá sa často prejavuje únavou. Výdatným zdrojom železa sú: červené mäso a vnútornosti (okrem pečene), tmavá zelená listová zelenina, žĺtok vo vajci, morské riasy, pšeničné klíčky a sušené ovocie.

Tip pre mamku

Ak sa cítite často v strese, začnite chodiť na jógu pre tehotné. Je to výborný spôsob ako upokojiť myseľ, prísť na iné myšlienky a tiež si v rozumnej miere zacvičiť a ponaťahovať sa. Gravidjógu môžete cvičiť až do pôrodu. Vhodné cviky vám vyberie lektorka, preto venujte pozornosť výberu toho správneho kurzu.

Dôležité skratky v tehotenskom preukaze

● TP - termín pôrodu, ● PM - posledný menzes, ● Uz- ultrazvuk, ● PP - prvé pohyby, ● TK - krvný tlak, ● TT - môže znamenať aj telesné teplota, ● OP - ozveny plodu, ● Rh - Rh faktor, ● ABO - systém krvných skupín ABO (patria sem krvné skupiny A, B, AB a 0), ● SC - cisársky rez, ● BWR - vyšetrenie na syfilis, ● B v moči - prítomnosť bielkoviny v moči, ● C v moči - prítomnosť cukrov v moči ● VVV - vrodené vývojové chyby ● oGTT - test slúžiaci k odhaleniu cukrovky, ● HBsAg - test, ktorý nás informuje o prekonanej žltačke typu B ● SK - cervix skore - bodový systém, ktorý slúži na hodnotenie pohmatového vyšetrenia pôrodných ciest (krčka maternice) ● CRL - vzdialenosť medzi temenom a kostrčou plodu, ktorá sa meria ultrazvukom. ● BPD - priemer hlavičky medzi spánkovými kosťami, ● AC - obvod brucha plodu ● FL - dĺžka stehennej kosti plodu