Sprievodca tehotenstvom – 14. týždeň

Sprievodca tehotenstvom – 14. týždeň>
Vstupujete do druhého trimestru vášho tehotenstva. Ten je považovaný za najkrajšie obdobie tehotenstva vôbec. Druhý trimester potrvá do 26. týždňa. Bude vám oveľa lepšie a tak je na čase naplánovať dovolenku.

Vývoj vášho dieťaťa

Dieťatko meria asi 8 – 9 cm a váži takmer 25 gramov. Už ohýba nožičky v kolenách, dolné končatiny sú dlhšie ako horné. Na rukách aj na nohách začínajú rásť nechty. Pomaly sa predlžuje krk a vzpriamuje sa hlavička. Dieťa pohybuje očami, vraští obočie, špúli pery, jeho pohyby sú plynulejšie ako to bolo doteraz. Začína pracovať nervový systém. Dieťa prehĺta plodovú vodu, zároveň do nej močí. Objem plodovej vody je v tomto období asi 30 ml. Pochádza z plazmy materskej krvi, k dieťaťu sa dostáva cez plodové obaly. Nacvičuje si dýchacie pohyby, pripravuje sa tak na život mimo tela matky. Začína sekrécia (uvoľňovacie) hormónov štítnej žľazy. Pokračuje vývoj vonkajších genitálií, ale určite pohlavie je zatiaľ obtiažne. V tomto období sa začína na celom povrchu tela dieťaťa rašiť jemné ochlpenie, tzv. lanugo. Má ochrannú funkciu, zachytáva maz, ktorý tvoria kožné bunky. Pred narodením lanugo zmizne.

Čo sa deje s maminkou?

Na prelome prvého a druhého trimestru sa začína väčšina žien cítiť o poznanie lepšie a to kvôli odznievajúcim ranným nevoľnostiam a miznúcemu nechutenstvu. I keď je dieťa teraz najmenej náchylné ku škodlivým vplyvom, mali by ste prijímať zvýšené množstvo ovocia, zeleniny, udržovať sa v dobrej fyzickej a psychickej kondícii. Dobrý nápad je nájsť si v okolí cvičenie pre tehotné. Už je úplne vyvinutá placenta i plodové obaly. Ranné nevolnosti a pocit častého močenia by mali v túto dobu začať ustupovať, mali by ste sa cítiť o niečo lepšie. Opäť sa vám vráti chuť do jedla, čo je viditeľné pri priberaní na váhe. „Prírastok“ nie je veľký, zatiaľ je to asi 1,2kg, čo sa vyrovná desatine celkového váhového prírastku v tehotenstve.

Fajčenie v tehotenstve

Cigaretový dym a látky v ňom obsiahnuté prechádzajú z pľúc do krvi. V prípade, že je žena – fajčiarka tehotná, potom prechádzajú aj do krvi plodu, na ktorý majú preukázateľne škodlivý účinok. Fajčenie matky má preukázateľný vplyv na rast plodu, dochýdza často k zhoršenej funkcii placenty a následne k zaostávaní rastu. Výsledkom býva rastová retardácia (spomalenie rastu) plodu, spojená v extrémnom prípade až s nutnosťou ukončenia tehotenstva predčasne i napriek tomu, že plod nie je zrelý. U detí potom hrozí vyššie riziko syndrómu náhleho úmrtia. Z ďalších komplikácii sú to neurologické abnormality a poruchy správania sa. Deti silných fajčiarok mávajú nízku pôrodnú hmostnosť, môžu horšie prospievať a naviac sú ohrozený „pasívnym“ fajčením už od narodenia. Fajčiarky mávajú samé dvakrát vyššie riziko rozvoja popôrodných zdravotných komplikácií s následkom smrti ako tie, ktoré nefajčia. Riziko pre plod u pasívnej fajčiarky je rovnaké ako u ženy, ktorá vyfajčí 1 -5 cigariet za deň – požiadajte teda o toleranciu i vašich najbližších. Našťastie v tehotenstve dochádza celkom často k strate chuti na cigaretu, takže veľa žien fajčenie celkom zanechá alebo obmedzí. Pokiaľ sa vám podarilo v tehotenstve zanechať fajčenie, po pôrode sa k nemu nevracajte. Prospejete sebe, vášmu okolí a bude to najväčší darček pre vaše dieťa.

Tip pre mamu

Môžete začať trpieť zápchou, ktorá spôsobuje zvýšená hladina progesterónu. Ten spôsobuje spomalenie pohybu čriev. Črevá tiež utláča rastúca maternica. Pre zmiernenie týchto problémov pite viac vody a doprajte si viac ovocia a zeleniny. Skúste si tiež zvyknúť na spanie na boku (najlepšie na ľavej strane), miesto spania na chrbte alebo na bruchu. S rastúcim bruškom využite tiež pomoc vankúšov.