Sprievodca tehotenstvom - 13. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 13. týždeň>
Trinástym týždňom tehotenstva sa končí prvý trimester. Spoločne s ním, je ukončený vývoj životne dôležitých orgánov a štruktúr dieťaťa. Váhový prírastok je zatiaľ veľmi malý, ale od tohto obdobia začnete pravdepodobne priberať rýchlejšie. Riziko potratu sa znižuje o 65%.

Pozor na zuby

Možno vám začali opúchať ďasná a častejšie krvácajú. To je v tehotenstve bežný problém, ktorý po pôrode zmizne. Ide vlastne o to, že tzv. tehotenský hormón hCG podporuje zápal - ale ten, ktorý už v ústach bol. Ak teda chodíte na pravidelné prehliadky a žiadny zápal v ústach nemáte, s tehotenstvom sa neobjaví. Ak však máte aj ten najmenší, môže ho tehotenstvo spustiť. Odporúčame používať mäkšiu zubnú kefku a skúsiť výplachy úst.

Ako sa má bábätko?

Dieťa meria od temena hlavy po zadoček asi 6 - 8 cm a váži 13 - 20 g. Aby ste si to lepšie predstavili, je veľké asi ako broskyňa. Vnútorné orgány plodu (napríklad pľúca) ešte nie sú zrelé, a tak by dieťa mimo maternice nebolo schopné prežiť, hoci je plne vyvinuté. Od 12. - 13. týždňa začne dieťa prehĺtať amniotickú tekutinu, ktorá ho obklopuje v amniotickom vaku a pokračuje v tom celé tehotenstvo. Niektorí odborníci tvrdia, že dieťa začína spoznávať chute a pachy práve prostredníctvom tejto tekutiny. Obsahuje totiž pachy a príchute jedál, ktoré ste jedli. Dieťa sa prevaľuje, robí premety... Bolo rozpoznaných asi 20 rôznych typov pohybov, vrátane sania, zívania a štikútania.

Urobte si pohodlie

Nasledujúce obdobie sa tiež občas označuje ako tehotenské medové týždne. Väčšina nepríjemných počiatočných príznakov už odznela a vy si môžete začať tehotenstvo konečne užívať. Zároveň na sebe ale môžete pozorovať zväčšujúce sa bruško a vaše obľúbené nohavice vám môžu byť za chvíľu tesné. Myslite však na to, že sa musíte cítiť hlavne pohodlne a dobre :) Môžete sa porozhliadnuť po prvých tehotenských kúskoch.