Sprievodca tehotenstvom – 11. týždeň

Sprievodca tehotenstvom – 11. týždeň>
Pomaly sa blížite ku koncu najrizikovejšieho prvého trimestra. Pokiaľ sa doteraz o svojom tehotenstve nikomu nepovedala, môžete sa začať pripravovať na oznámenie radostnej noviny. Možno ste si tiež všimli, že máte teplejšie ruky a nohy. Je to tým, že váš krvný obeh sa zväčšil. Nesie to so sebou aj isté menej príjemné okamihy. Okrem nevoľnosti vás môže potrápiť potreba močenia alebo iba nutkanie. Je to dané tým, že v tele sa zväčšuje celkový objem vody, prietok krvi obličkami je zvýšený a tvorí sa viac moču. Okrem toho je zväčšená aj maternica, ktorá tlačí na močový mechúr. Vzhľadom k tomu, že sú sliznice močových ciest prekrvené, trvá po celú dobu tehotenstva zvýšené riziko močovej infekcie. Pokial by ste mali akékoľvek pochybnosti, obráťte sa na lekára, ktorý vám môže nechať vyšetriť moč a prípadne vám predpíše lieky. V žiadnom prípade svoj stav nepodceňujte, mohlo by to mať neblahé následky.

Dodržujte pitný režim

Hoci je časté močenie značne obťažujúce, mali by ste piť veľa, najmä ak je vonku horúco. Znížite riziko možnej močovej infekcie v vzhľadom k vášmu stavu je potrebný vyšší príjem tekutín. Pite preto počas celého dňa, nie nárazovo, množstvo približne 2 -3 litre. Najvhodnejším nápojom je pramenitá voda, najlepšie nesýtená a ovocné či bylinkové čaje.

Dávajte na seba pozor

Napriek tomu, že prvým trimestrom končí najrizikovejšie obdobie tehotenstva, mali by ste si na seba dávať pozor, dbať na správnu životosprávu, vyhýbať sa alkoholu a zafajčenému prostrediu. Urobte si čas na návštevu zubára, počas tehotenstva máte totiž väčšiu pravdepodobnosť, že budete mať kaz. Pomaly ale isto prichádza jedno z najkrajších častí tehotenstva – bruško je súce ešte malé, alebo pokiaľ vás netrápia nevoľnosti a zvracanie, môžete si svoj stav užívať. Prečítajte si dobrú knihu, choďte na prechádzku a výlety, hlavne odpočívajte.

Ako sa darí dieťaťu?

Detaily tváre sa začínajú čím ďalej, tým viac podobať ľudskej tvári. Ušká sú nízko posadené, oči stále trošku ďalej od seba, ale prekryté zrastenými očnými viečkami. Na začiatku tretieho lunárneho mesiaca je hlavička plodu stále rovnako veľká, takmer rovnako ako celé telo. Tvorí sa väčšina kĺbových spojení, napríklad členky a zápästia. Naďalej sa vyvíja tráviaca sústava, zárodky zmyslov, najmä čuch, sluch ešte nejakú dobu nebude vyvinutý. Prstíky na nohách aj na rukách sú oddelené, ale veľmi drobné. Dieťa rastie rýchle do dĺžky, začínajú mu dozrievať vnútorné orgány. Až do termínu pôrodu sa pomaly menia proporcie celého tela, ale aj jeho jednotlivých častí. Vzhľadom k tomu, že všetky vývojové procesy prebiehajú plynule, nie sú zmeny vzhľadu plodu také dramatické ako v prvom týždni. Plod má 44 – 60 milimetrov dlhý a jeho váha je zhruba 8 gramov. Bola dokončená kritická časť vývoja a teraz je riziko vzniku vývojových vád alebo poškodení infekciou menšia. Oporou malého telíčka je chrbtica – jednotlivé stavce sú zatiaľ chrupavkovité, ale budú sa meniť na kosti. Rovnaký osud čaká rebrá, ktoré utvoria hrudný kôš. Kože na telíčku dieťaťa je veľmi tenká a priesvitná, pod ňou sú patrné rysy jednotlivých rebier. Vývoj kostí pokračuje až do narodenia a ani potom nebude celkom ukončený.