Sprievodca tehotenstvom – 10. týždeň

Sprievodca tehotenstvom – 10. týždeň>
Všimli ste si, že lekár už o vašom malom poklade nehovorí ako o embryu, ale ako o plode? Začína tzv.fetálne obdobie. Dieťaťko získava stále viac z ľudskej podoby a v jeho malom telíčku začínaju fungovať prvé reflexy. Samozrejme aj vo vašom tele dochádza k důležitým procesom, preto by ste mali svoj organizmus začať počúvať. Tehotenstvo sice nie je choroba, ale kladie na ženu obrovské nároky, najmä na jej organizmus. Počúvajte ho preto veľmi starostlivo, ale jako sa hovorí, nesnažte sa nič lámať cez koleno. Pokiaľ trpíte zvýšenou únavou, snažte sa dodržovať určitý spánkový režim. Neponocujte zbytočne, choďte spať tak skoro, jako je to možné, nehanbite sa počas dňa si na chvíľu ľahnúť. Zároveň je najvyšší čas zvážiť, kedy v práci oznámite tú radostnú novinu. Je síce ešte skoro a možno o vašom stave nevie ani rodina, ak ale pracujete v rizikovom zamestnaní (nočné smeny, práca s ťažkými bremenami, chemikálie atď) mali by ste si to rozmyslieť a nechať sa preradiť na bezpečnejšie miesto.

Zmena návykov nie je potrebná

Ako sme už uviedli, je potrebné naslúchať svojmu telu, pokiaľ budete rozumná, nebudete musieť radikálne meniť svoje zvyky. Je iba potřeba prispôsobiť novej situácii. Boli ste zvyknutá pravidelne cvičiť alebo behať? Preto by ste mali ostať aktívna aj teraz. Vyberte si niektorý vhodný šport pre tehotné (plávanie, tehotenská jóga či pilates). Počítajte však s tým, že sa pri niektorých športoch viac zapotíte. Je to dané tým, že vaša tepová frekvencia stúpla o niekoľko tepov za minútu, pretože sa zväčšil objem krvi v tele. Prírastok na váhe by mal byť iba minimálny, naviac 1 -2  kilogramy. Maternica je však zretelne zväčšená a dosahuje veľkosť pomaranča.

Ako sa máte stravovať?

Nie sú potrebné zásadné zmeny. Je iba dôležité, aby sa vo vašej strave boli zastúpené odpovedajúce pomery všetky zložiek potravy: ·       Bielkoviny 1,3 g na kg denne ·       Tuky 60 – 80 gramov ·       Cukry s obmedzením jednoduchých cukrov Odporúča sa však zvýšiť príjem bielkovín, rostlinných aj tých živočišných. Zaraďte viac mlieka, syrov a z mäsa sa snažte dávať prednosť skôr rybám, hydine a hovädziemu. Udeninám sa pokiaľ sa to bude dať, vyhýbajte. Vhodné je tiež zaradenie vitamínových doplnkov do stravy, spravte tak až po dohode s lekárom. Tená vám, ak nič iné, odporučí kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre krvetvorbu a normálny vývoj plodu. Zároveň slúži ako prevencia vrodených vývojových vád, najmä počas prvého trimestra. Na pozore by sa mali mať budúce mamičky u tých potravín, ktoré zvyšujú riziko črevných infekcií. Ide o salmonelózu a listeriózu. Nevhodné sú surové alebo nedovarené mastné výrobky, nedostatočne upravené pokrmy s obsahom vajíčok, isté druhy syrov a paštéky.

O pohlaví dieťaťa už bolo rozhodnuté

Vaše dieťa meria 31 – 42 milimetrov a váži niečo okolo 5 gramov. Jeho ľudská podoba je stále viac zretelnejšia, aj napriek tomu, že hlava tvorí aj naďalej zhruba polovicu dĺžky plodu. Mozog dieťaťa rastie veľmi rýchlo, oči aj nos sú jasne zreteľné a v ďasných vznikajú drobné zubné pupene. V tvári sa vyhladzujú nerovnosti a ústa sa ohraničili a zúžili sa. Nos sa zdvihol vysoko nad okolie a okolo očí sa tvoria kožné riasy – základy budúcich viečok. Krk je tenší, je zreteľne oddelený od hlavičky a od tela. Pomaly sa vzpriamuje. Aj napriek tomu, že o pohlaví vášho dieťaťa je rozhodnuté od momentu, kedy došlo k oplodneniu a vývoj pohlavních orgánov je doslova v plnom prúde, nie je možné na UTZ spoznať, či sa v brušku skrýva dievča alebo chlapec. Medzi nožičkami sa objavujú dva otvory. Predná je vyústením močových a pohlavních ciest. Druhý zadný otvore je vonkajšie vyústenie tráviacej trubice. Pokračuje aj naďalej vývoj pľúc, žalúdka a čriev. Obliečky sa presunuli do konečnej polohy a plod sa pri podráždení začína hýbať a vnímať bolesť. Na konci 10. týždňa má plod všetky zreteľné ľudské znaky.