Sprievodca Slovenskom: Kam s deťmi vyraziť na východnom Slovensku?

Sprievodca Slovenskom: Kam s deťmi vyraziť na východnom Slovensku?>
Keď s manželom píšeme pohľadnice do celého sveta, vždy zvykneme dávať klasické odporúčania, prečo by si títo konkrétni ľudia mali prísť pozrieť Slovensko. Čo všetko tu môžu nájsť, tipy na výlety, jednoducho z každého rožka troška. Dnes vám chcem napísať niečo o krásach východného Slovenska a o miestach, ktoré by ste s deťmi mohli počas leta navštíviť.

Najväčšie poklady – hrady!

Kolosálny Spišský hrad si vás získa. Nielen svojou majestátnosťou, ale aj históriou. Určite sa v ňom nebudete nudiť. Navyše neďaleko od neho je Spišská kapitula, či starobylá Levoča, Spisšky hradkde je taktiež priestor na zaujímavé miesta, ktoré vás aj vaše deti uchvátia.

Okrem Spišského hradu je skvelou voľbou aj Hrad Stará Ľubovňa, kde nájdete kus renesancie, gotiky aj baroka. Tretím hradom, ktorý stojí za to je Kežmarský hrad. Uchváti nielen históriou, ale získa si aj srdcia vašich malých nezbedníkov, keďže sa v ňom nachádza expozícia historických vozidiel a zbraní. Viac informácií o Spišskom hrade sa dozviete TU, o Hrade Stará Ľubovňa TU, o Kežmarskom hrade zase TU. Na obrázku Spišský hrad.

Poďme do prírody!

Vodopád SkokNa východe to turistikou doslova žije. Môžete sa vybrať nielen do Vysokých Tatier, ale aj do Slovenského raja. Nájsť si môžete túry, ktoré pre vás aj vaše deti budú doslova prechádzkami, a pri ktorých sa nezapotíte.

Zo Slovenského raja to môže byť Tomášovský výhľad, a z Tatier napríklad prechádzka k vodopádu Skok (na obrázku), či k Popradskému plesu alebo nejakej chate. Ak túžite po neobjavených miestach či jaskyniach, choďte do Jaskyne Zlá diera v Lipovciach (okres Prešov). Jej výnimočnosť tkvie v neosvetlení a v dobrodružnej 40 minútovej prechádzke so svietiacou prilbou na hlave a sprievodcom. Báť sa naozaj nemusíte. Najmladší účastník trasy mal 6 týždňov, takže smelo do toho aj s bábätkom!

Akvaparky a vodné nádrže

Neviete si predstaviť svoje výlety bez vody? Východné Slovensko ponúka skvelé tipy na čas strávený pri vode. ADomašak túžite po aquaparkoch, neobíďte Aquacity Poprad, ktorý má vonkajšie a vnútorné bazény s atrakciami.

V okolí Prešova nájdete zase Aquapark Prešov Delňa, ktorý je naopak krytý, no neoberá vás o pôžitok zo zábavy či wellness. Klasické kúpalisko, dokonca s vlnami ako pri mori, nájdete na Solivare. Volá sa Plaza beach resort. Ak chcete spojiť príjemné s historickým, choďte do Bardejovských kúpeľov, kde okrem vody stavíte aj na návštevu historických miest a pamiatok, ktoré patria do Unesca. Východné Slovensko ponúka okrem aquaparkov aj divočinu v podobe vodných nádrží. Domaša (na obrázku), Zemplínska Šírava, stanovanie či kempovanie. Zážitok, na ktorý deti čakajú celý život. Prečo nestaviť na tieto klasiky a zažiť nezabudnuteľné leto?

Historický raj

Milujú vaše ratolesti objavovanie nových miest? Východné Slovensko je historický raj, ktorý ponúka naozaj veľa možností na super výlety za históriou. Prešov je známy svojou krásnou Konkatedrálou sv. Mikuláša, či Kalváriou, kde máte celé mesto rovno na dlani. Nájdete tu Hájske vodopádydokonca aj zrúcaniny Šarišského a Kapušanského hradu.

Košice vás uchvátia Dómom sv. Alžbety a nekonečnými prechádzkami po meste. Z Košíc môžete ísť navštíviť obec Háj, kde nájdete dych vyrážajúce Hájske vodopády (na obrázku) a pozoruhodné krasové javy. Levoča vás naopak osloví svojimi hradbami, historickým centrom, či Mariánskou horou. Pokiaľ milujete Tatry, do Popradu a Kežmarku to máte už naozaj iba na skok. Zoologickú záhradu nájdete v Košiciach a v Spišskej Novej Vsi. Dúfam, že aj vďaka týmto tipom bude pre vás výlet na východ Slovenska lákavý. Máte sa na čo tešiť. Miesta na výlety pre vás vyberá naša ambasádorka Stanka.