Sprievodca administratívou - čo všetko je potrebné vybaviť pred pôrodom?

Sprievodca administratívou - čo všetko je potrebné vybaviť pred pôrodom?>

Očakávať bábo a byť matkou je zrejme najkrajšia udalosť v živote každej ženy. Iba pocit, že vo vás niečo rastie, je neopakovateľný. S radosťou však prichádzajú aj starosti. A nemyslíme tým iba nočné vstávanie k drobcovi. „Tešiť“ sa môžete aj na rôznu byrokraciu.

Kedy radostnú novinu oznámiť zamestnávateľovi?

Nie je nič krajšie, ako sa dozvedieť tú radostnú novinu. Pamätáte si ešte, ako ste sa to dozvedeli? Zrejme je bola emotívna chvíľa, s ktorou by ste sa najradšej chceli podeliť so všetkými. Najskôr to bude vedieť najbližšia rodina, po prvom trimestri zrejme aj kamaráti. A potom je tu ten strašiak – zamestnávateľ. Ako a kedy to oznámiť jemu? Zákonník práce neukladá žene povinnosť oznámiť zamestnávateľovi, že je tehotná. Má to ale jedno ale. To „ale“ súvisí s tým, že zamestnávateľ potom neberie svoju zamestnankyňu ako „tehotnú zamestnankyňu“ podľa Zákonníku práce. Ak totiž zamestnávateľovi poviete, že ste v očakávaní, prislúcha vám osobitná právna ochrana. Podľa Zákonníka práce sa za „tehotnú zamestnankyňu“ považuje iba tá zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie (§ 40 ods. 6 Zákonníka práce). Kedy tehotenstvo oznámiť? Niektoré z nás čakajú na koniec prvého trimestra, iné dávajú svojmu zamestnávateľovi vedieť čo najskôr, aby sa túto informáciu nedozvedel z iného zdroja. Každopádne k oznámeniu o tehotenstve pridávate aj lekárske potvrdenie, teda tehotenskú knižku, ktorú vám vystaví gynekológ na tehotenskej poradni v 10.týždni tehotenstva.

Čo treba zariadiť pred pôrodom?

V prvom rade je dobré nájsť si pediatra. Ak teda čakáte svoje prvé dieťa, zrejme to bude náročné, ale nič nie je také zložité ako to vyzerá. Pred tým, ako nastane veľká chvíľa, je nutné vedieť meno a adresu lekára, u ktorého bude vaše dieťa ošetrované. Jemu totiž personál pôrodnice posiela správu o dieťatku.

Hoci to nie je práve administratívna vec, je veľmi dôležité mať nachystanú tašku do pôrodnice. Doloženie otcovstva je podstatné vtedy, ak nežijete s partnerom v manželstve, teda nie ste zosobášení. Doloženie otcovstva znamená, že v rodnom liste dieťaťa bude uvedené meno otca. S týmto dokladom choďte na matriku v mieste trvalého bydliska matky, účasť je však povinná pre oboch rodičov. Potrebovať budete tehotenský preukaz, občiansky preukaz matky i otca, rodný list matky i otca. Originály tohto dokumentu dostanú obaja rodičia, jeden ostáva na matrike. Prehlásenie o mene dieťaťa – pred pôrodom odovzdajte na matrike vyplnený dotazník o mene dieťaťa. Skúste si túto vec vybaviť ešte pred pôrodom, aby ste potom nemali zbytočné „behačky“. Dotazník musí byť podpísaný oboma rodičmi, priložiť treba sobášny list (ak ste manželia), rodný list matky dieťaťa, prípadne rozsudok o rozvode matky. Navyše bude treba súhlasné prehlásenie rodičov o určení otcovstva, rozsudok o rozvode matky (u deti narodených 300 dní po rozvode). Všetky dokumenty musia byť originály alebo overené kópie. Na materskú dovolenku nastupujete 6-8 týždňov pred pôrodom. Poberáte materské - teda peniaze, ktoré sú dávkou nemocenského poistenia. Preto má na ňu nárok žena, ktorá bola v posledných dvoch rokoch pred pôrodom aspoň 270 dní účastná nemocenského poistenia. Čo to znamená? Budúca mama musela byť teda zamestnaná, na úrade práce alebo študovala. Túto žiadosť vystavuje ženský lekár, žena ho odovzdá zamestnávateľovi a ten ho pošle ďalej. Peňažná pomoc sa poberá po dobu 28 týždňov, u dvojčiat a matiek samoživiteliek dlhšie.

Nezabudnite!

  • Odhlásiť sa z poberania Rodičovského príspevku na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, najmä vtedy, ak idete z rodičovskej dovolenky na materskú dovolenku a začnete poberať materské – teda ak máte dve deti krátko po sebe.
  • Pre istotu zavolať do zdravotnej poisťovne, či zamestnávateľ oznámil vašej poisťovni prechod na poberanie materského.