Naučte dieťa správnemu pitnému režimu: Aká voda je najvhodnejšia?

Naučte dieťa správnemu pitnému režimu: Aká voda je najvhodnejšia?>
Teplé dni sa nezadržateľne blížia. Správny pitný režim je však alfou a omegou nie len počas leta, dodržiavať by sme ho mali počas celého roku. O to dôležitejšie je naučiť správnemu režimu aj deti. Akú vodu by deti mali, koľko toho môžu vypiť dojčatá či väčšie deti? Odpovede na základné otázky ohľadom pitného režimu nájdete v našom článku.

Aké množstvo tekutín by mali deti vypiť?

Voda tvorí takmer 80 % hmotnosti novorodenca, u dospelého človeka je to cca 50 - 55 %. Dostatok tekutín zabezpečuje správnu látkovú výmenu, umožňuje dobrú funkciu obličiek a odplavovanie splodín vzniknutých v tele a tiež zabezpečuje plnú výkonnosť všetkých funkcií organizmu. Naopak nedostatočný príjem tekutín má za následok nielen zníženie celkovej výkonnosti organizmu, ale tiež zníženú duševnú výkonnosť. Takže sa môže podieľať na znížení schopnosti detí sledovať školské vyučovanie, na únave, bolestiach hlavy, ale aj na poruchách trávenia.

Dojčatá

Ak je dieťa živené výhradne mliečnou stravou (materským alebo náhradným mliekom), nepotrebuje zdravé dojča žiadny prídavok tekutín. Humana Baby voda od narodeniaVýnimkou sú iba stavy pri zvýšenej teplote, extrémne letné horúčavy, nadmerné potenie, strata chuti do jedla. So zavedením hutnejších pokrmov do jedálnička je obsah vody menší, preto sa odporúča od 10. mesiaca dopĺňať tekutiny v množstve približne 200 ml denne. Najvhodnejšia je dojčenská voda, ovocné šťavy výnimočne, a to ešte riedené vodou, alebo detský čaj, podľa chuti dieťaťa. Väčšinou vystačíte s dojčenskou vodou. Široký výber dojčenských fliaš nájdete TU. 

Batoľatá

Batoľa by malo prijať 1,5 litra tekutín denne. V horúcom počasí je potrebné množstvo tekutín zvýšiť. Započítava sa aj tekutina obsiahnutá v strave (polievky, kaše, ovocie). Z tohto množstva by malo dieťa vypiť denne pol litra mlieka, z ostatných tekutín sú vhodné balené nesýtené vody (nebublinkové). V žiadnom prípade by deti nemali piť "kolové" nápoje (obsahujú veľké množstvo cukru a kofeín), tonic (obsahuje chinín), ale tiež nie príliš sladké nápoje. Sladené limonády jednak ohrozujú zúbky dieťaťa a znamenajú zbytočný prísun kalórií. Denná potreba tekutín sa riadi váhou dieťaťa. Ročné dieťa by malo prijať 120 - 135 ml tekutiny na 1 kg váhy, dvojročné dieťa 115 - 125 ml na 1 kg váhy.

Nuk dojčenská fľaša Predškoláci

Denná potreba tekutín by mala byť 1,5 - 2 litre - opäť platí, že do tohto množstva sa počíta aj tekutina obsiahnutá v strave. Z ostatných tekutín kvalitné nesladené vody, čaj (najlepšie ovocný, bylinkový, zelený - čierny čaj nie je vhodný). Tu platí opäť to isté, čo pre batoľa - nepodávať sladké nápoje, koly, tonic. Štvorročné dieťa by podľa svojej váhy malo prijať 100 - 110 ml tekutín na 1 kg váhy denne, šesťročné 90 - 100 ml na 1 kg váhy denne.

Školáci

Často vzniká problém s raňajkami. Podľa prieskumov sa ukázalo, že až 40 % detí neraňajkuje, a to je nežiadúci jav, ktorý môže ovplyvňovať školské výkonnosť i celkové zloženie stravy. Deti, ktoré ráno neraňajkujú, konzumujú rôzne maškrty a pijú nevhodné nápoje, ktoré nájdu v nápojových automatoch na školách (nielen koly a iné sladené nápoje, ale aj káva alebo čokoláda). V noci sa organizmus vysuší. Ak sa deti pri rannom zhone nestačia naraňajkovať, šálka čaju alebo kakaa nočnú stratu tekutín nenahradí. Je potrebné deťom do školy spolu s desiatou pridať aj vhodnú tekutinu, aby počas každej prestávky mali možnosť sa napiť. O vhodných tekutinách platí to isté, čo bolo spomenuté pri mladších deťoch. Možno k tomu pridať aj nesladené minerálky, ale nikdy nie ako jedinú tekutinu počas dňa. To isté platí o džúsoch. Množstvo minerálnej vody nemá presiahnuť 0,7 l za deň, navyše je vhodné druhy minerálok striedať, pretože sa líšia obsahom minerálnych solí. Denná potreba tekutín sa tiež odvíja od váhy dieťaťa. Pre deti do 10 rokov sa zvyčajne uvádza hodnota 60 ml na 1 kg hmotnosti (teda ak dieťa váži 30 kg, vypočítate 30 x 60 = 1800 ml)

Rodičovské rady: Takto sme začali piť my!

Dajte im ju k dispozícii

Pýtate sa dieťaťa, či je smädné a ono povie, že nie? Nevadí. Napustite mu fľaštičku alebo pohár s vodou a nechajte ju pri ňom. Všetky ostatné tekutiny v okolí odstráňte. Takto bude mať dieťa len jednu možnosť. Piť vodu, ktorú ste mu nechali k dispozícii.

Urobte z pitia zábavu

Niektorí rodičia si vychvaľujú slamku alebo obyčajný ľad. Tvrdia, že sa deťom páči zvuk, ktorý v pohári vytvorí. Bojíte sa ľadu? Nalejte do pohára teplejšiu vodu. Kocka ju potom ochladí na vhodnú teplotu. Pridajte slamku a o zábavu máte postarané. Pokiaľ máte doma vodu, ktorá nechutí ani vám, zmiešajte ju s ovocím. Pridajte do nej plátok pomaranča, citrónu alebo iné ovocie, ktoré máte radi. Alebo z neho môžete vytlačiť šťavu. Stále je to lepšie, než akékoľvek ochutené nápoje s obrovským množstvom cukru.

Použite špeciálny hrnček

447001TT-5010415470010-ruzMá vaše dieťatko obľúbenú rozprávkovu postavu? Jedna mamička sa priznala, že jej dcérka miluje princeznú Elsu. Rozhodla sa jej preto kúpiť BPA-free hrnček, na ktorom je táto postavička zobrazená. Svojej dcérke povedala, že sa z neho môže piť len princeznovská voda. Nič iné. Jej dcéra chce od toho času z tohto hrnčeka piť neustále a vďaka tomu sa naučila piť onú "princeznovskú" vodu. Ďalšia rodina si zase kúpila zásobník vody a naučila dieťa, ako si vodu načapovalo samo. Ich dieťa si od toho času myslí, že je kráľom "čapovania" a čistú vodu ponúka všetkým návštevám. Pomôcť môže aj športová fľaška. Dieťa bude mať pocit zodpovednosti, nezávislosti a toho, že pije z fľaštičky pre dospelákov.

Obmedzte možnosti

Začnite dieťatku dávať čistú vodu čo najskôr. Pokiaľ ju nemá v obľube, obmedzte mu možnosti. K dispozícii majte vždy len tri druhy pitia - mlieko, čistú vodu a jeden 100% džús. Vodu môžete džúsom prípadne ľahko ochutiť. Dajte dieťaťu limit. Iné pitie nedostane, kým nevypije celý pohár.

Výber vody je dôležitý

Pre vodu, ktorá je označená ako "dojčenská" platia veľmi prísne pravidlá. V prvom rade je sledované množstvo dusitanov a dusičnanov, ktoré sa v zažívacom ústrojenstve môžu premeniť na toxické dusitany. V tele malého dieťaťa sa tak môže hemoglobín, ktorý prenáša v tele kyslík, premeniť na methemoglobín, ktorý prenosu schopný nie je. A to je veľmi nebezpečné! Dojčenská voda musí byť z kvalitného podzemného zdroja, ktorý je vhodný na prípravu dojčenskej stravy. Nesmie byť chemicky nijako ošetrená a vo veľmi výnimočných prípadoch môže byť upravená UV žiarením.

bottle-2032980_960_720Od narodenia do šiestich mesiacov

Dojčenskú vodu by ste mali absolútne bezpodmienečne používať minimálne do troch mesiacov veku dieťaťa. Lekári však odporúčajú pokračovať až do šiestich mesiacov. Niekedy sa pri nákupe môžete stretnúť s balenou minerálnou alebo pramenitou vodou, ktorá bude mať označenie "vhodná pre prípravu dojčenskej stravy". Kvalita tejto vody by síce mala byť porovnateľná s dojčenskou vodou, majte ale na pamäti, že táto voda už prešla určitou úpravou, rovnako ako pitná voda z kohútika.

Skladovanie

Čo sa týka skladovania vody, aj to je veľmi dôležité. Nezabudnite vodu skladovať na tmavom a chladnom mieste, kde nebude vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Vodu musíte spotrebovať do 48 hodín od otvorenia. Ak by ste pre dojča nepoužili špeciálne vodu, mohlo by u neho dôjsť k vyvolaniu hnačkových ochorení.

Ako spoznáte dobrú vodu?

Na obale dojčenskej vody musí byť povinne uvedené:
  • Obsah rozpustených pevných látok, teda minerálnych látok, ako je vápnik, horčík, sodík, draslík a podobne.
  • Ak je voda sýtená oxidom uhličitým, musí byť označená ako "dojčenská voda sýtená" s uvedením obsahu oxidu uhličitého.
  • Ak bola voda upravovaná UV žiarením, malo by na jej obale byť uvedené "ošetrená UV žiarením".

Kvalita vody z kohútika

Pokiaľ chcete po pol roku života dieťaťa používať na prípravu nápojov a pokrmov vodu z kohútika, môžete si jej kvalitu overiť na stránkach vodárenských spoločností alebo si nechať urobiť rozbor vody v studni, pričom úplnú istotu o nezávadnosti vody získate jej prevarením.

Pripravte si osviežujúce nápoje - môže ich aj drobec!

  • Bazový sirup
Suroviny: 20 - 25 veľkých bazových kvetov, 2 kg trstinového cukru, 2 l vody, kyselina citrónová Postup: Bazové kvety zalejte 2 litrami vychladnutej prevarenej vody. Pridajte kyselinu citrónovú, množstvo podľa chuti, kto chce kyslejšie, nech jej pridá viac. Nechajte 24 hodín lúhovať. Druhý deň sceďte a dajte variť s cukrom, podľa chuti pridajte ešte kyselinu citrónovú. Horúci sirup dajte do fliaš.
  • sambucus-nigra-846591_960_720Žihľavový sirup
Suroviny: 3 a 1/2 l vody, 3 citróny, 100 ks žihľavy, 3 kg cukru, 5 lyžičiek kyseliny citrónovej Postup: Vodu a citrón, ktorý najskôr umyjeme a nakrájame na kolieska, prevaríme. Necháme vychladnúť a pridáme žihľavu. Necháme 24 h vylúhovať, potom precedíme a trochu vytlačíme. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú, zamiešame, kým sa cukor rozpustí. Už nevaríme, nalejeme do fliaš a dáme do chladu.
  • Mätová limonáda
Suroviny: hrsť mäty, trstinový cukor, citrón, 2 l vody Postup: Mätu umyjeme, dáme do úzkej vyššej nádoby spolu s očisteným citrónom, z množstva odlejeme asi 2 dcl vody a rozmixujeme ponorným mixérom. Precedíme cez gázu a sitko do zvyšnej vody a dosladíme.
  • Melónový sorbet
Suroviny: 500 g červeného melóna, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 6 lyžičiek práškového cukru, ľubovoľné ovocie na ozdobenie Postup: Cukor a citrónovú kôru zalejte 120 ml vody, priveďte do varu a povarte, kým sa cukor nerozpustí. Zmes nechajte vychladnúť. Melón očistite, zbavte jadierok, nakrájajte na väčšie kusy a rozmixujte. Vychladnutý cukrový sirup zmiešajte s melónovým pyré a na hodinu dajte do chladničky. Vychladnutú zmes premiestnite do nádoby vhodnej na mrazenie a nechajte mraziť asi 4 hodiny. Každú polhodinu zmes premiešajte vidličkou, aby sa rozbili kryštáliky ľadu. Pred podávaním premiestnite nádobu asi na 15 minút do chladničky. Zmrzlinu si môžete pripraviť z rôznych druhov melónu, z červeného, zeleného i žltého druhu. Podávajte ozdobené kúskami melóna alebo iného ovocia.