Správne hračky v správnom veku: 1. polrok života

Správne hračky v správnom veku: 1. polrok života>

Bábätká sú malí prieskumníci. Ako aj my všetci, najlepšie sa učia vlastným konaním. Zaujíma vás, ako správne podľa veku dieťaťa vybrať zo záplavy dostupných hračiek? Ktorá hračka je tá správna, dostatočne kvalitná, ktorá v ňom vzbudí pretrvávajúci záujem? Poradíme vám, ako a v ktorom mesiaci vybrať správny typ hračky.

1. mesiac

Počas prvých týždňov väčšinou hračky nie sú nevyhnutné. Zatiaľ je pre dieťa dôležité zoznámiť sa s novým prostredím a zorientovať sa vo svete okolo seba. To, že dýcha, kŕmime ho, obliekame, to všetko je pre neho nový zážitok. Každú chvíľu zažíva skúsenosti, s ktorými sa doteraz nestretlo.

Počas prvých týždňov, kedy objavuje svet navôkol, stačí, ak mu nad postieľku (asi 30 cm od jeho telíčka) zavesíte, nie príliš hlasitý, hrajúci kolotoč. Hrajúce a točiace sa kolotoče napomáhajú deťom trénovať sluch aj zrak.

Medzi prvé hračky často patria aj hrajúce skrinky alebo malé, hrajúce plyšáky, ktoré môžete pripnúť na kočík. Zatiahnutím za magický kľúčik dožičíte svojmu bábätku možnosť započúvať sa do príjemných zvukov. Bude sa zaujímať, odkiaľ zvuk pochádza a neskôr možno aj vyžadovať, aby hračka opäť začala hrať.

2. – 4. mesiac

Počas nasledujúcich mesiacov už môžete svojmu dieťatku ponúknuť viac. Zoznámte ho s rôznymi rapkáčikmi, hrkálkami, hryzátkami.

Dieťaťko sa za nimi bude naťahovať, snažiť sa ich dotknúť. Ponúknite svojmu bábätku hračky rôznej veľkosti, tvaru, farby aj materiálu. Látkové, drevené, gumené, plyšové, z umelej hmoty... Dieťatko bude hrkálky ohmatávať rúčkami aj ústami. Jasné farby a rôzne tvary pomôžu stimulovať jeho myslenie. 

Náš tip:

Ak chcete, aby sa vaše dieťatko časom naučilo správne držať vidličku či lyžičku, nechajte mu ju voľne pohodenú v kočíku, kolíske alebo na deke, na ktorej sa hrá. Postupne bude objavovať tvary týchto "vynálezov" a zoznamovať sa s nimi. Až mu ich neskôr predstavíte pri obede, budú mu už povedomé.

4. - 6. mesiac

Váš drobec objavil silu zázračného uchopenia, a tak všetko, čo sa nachádza v jeho blízkosti, berie do rúk a do úst. Nie je nič nezvyčajné, ak zrazu začne vyhadzovať hračky zo svojej postielky alebo kočíka. Neznamená to, že ich už nechce. Len zisťuje, čo dokážu urobiť. Spadnúť, zazvoniť, vydať zvuk, kotúľať sa...

Dieťatko tiež spoznáva čaro hračiek do vane. Kúpanie je teda konečne zábavou. Možností je veľa. Ideálne mu doprajte niekoľko obľúbených gumených alebo plastových hračiek do vane. V dnešnej dobe sa nemusíte obmedziť len na klasickú žltú kačičku. Čo takto špeciálna detská knižka do vody s gumovými, vodeodolnými stranami, vznášajúca sa na hladine? Dieťatko sa vo vani zabaví a zároveň sa dozvie, čo všetko voda dokáže. Vám táto, aj iné kreatívne hračky, uľahčia proces umývania. Prvé hračky na kúpanie majú aj kognitívny význam. Pohybujú sa po vodnom povrchu. Zvedavé dieťatko ich môže ponoriť a opäť vyplávu na povrch.