Spoločné stolovanie - viete, prečo je dôležité?

Spoločné stolovanie - viete, prečo je dôležité?>
Vyrastala som v rodine, v ktorej sme každý večer spoločne stolovali. Otec prišiel z práce vždy vo večerných hodinách. Všetci sme si posadali okolo stola a večerali, či len tak sedeli pri čaji. Tento rituál mal a doteraz má neskutočné zásady, ktoré sa mi vo veku mojej školskej dochádzky vštepili k tomu, ako by raz mala rodina vyzerať. A tak sa spolu so mnou pozrite na to, ako spoločné stolovanie aplikovať do praxe.

Nemusí to byť každý deň

Spoločné stolovanie nemusíte vo svojom rodinnom živote aplikovať každý deň. Vyberte si víkend, piatok, nejakú špeciálnu udalosť. Zamerať sa môžete aj na to, či to budú spoločné raňajky, obedy alebo večere. Neexistuje na to žiadny špeciálny výpočet. Jednoducho sa zamyslite, ktorá časť dňa, či deň v týždni by bol najideálnejší. A potom si už čas s rodinou jednoducho vychutnávate.

Hrajte sa s jedlom

Toľko hier a činností vykonávajú deti často online. Skúste ich však zapojiť do skutočnej hry. Hry s jedlom. Pomôcť môžu pri varení, pečení, či prípravy stolu. Jedlo im môže rozvíjať ich zmysly prostredníctvom vôní, ochutnávania a ďalších úžasných vlastností, ktoré jedlo prináša. Niekedy bude stačiť aj to, ak im zeleninu či ovocie nakrájate v tvare srdiečka, stromu, či nejakých iných tvarov. Uvidíte, ako sa k stolu budú doslova hrnúť.

Hovorte si, že to je uskutočniteľné

Ak ste si po týchto dvoch bodoch povedali, že vo vašej rodine to nie je možné, hoďte spiatočku. Priemerná dĺžka prípravy jedla trvá iba 20 minút. Spoločné stolovanie je, bez debát, určite možné, aspoň cez víkendy. A ak je predsa len ťažké niečo zladiť, spravte si rozvrh a určite si naozaj aspoň jeden deň cez týždeň. Uvidíte, že sa to oplatí.

Stavte na aktivity a zdieľanie talentov

Deti môžete k spoločnému stolovaniu s vami prilákať aj prostredníctvom hry. Po jedle jednoducho vytiahnite ich obľúbenú spoločenskú hru a oni sa vám isto za spoločný čas poďakujú nielen teraz, ale aj v budúcnosti. Ďalší typ na skvelé stolovanie? Zdieľajte svoje talenty. Spravte si karaoke šou, zaspievajte si s nimi, urobte si vlastnú súťaž. Zábava vás isto rozptýli a utuží vašu rodinu.

Podeľte sa o rodinnú históriu

Jedálenský stôl je najlepšie miesto na rozprávanie príbehov. Porozprávajte svojim deťom o tom, čo ste na večeru jedávali vy, ako ste trávili čas ešte so svojimi rodičmi, čo bolo vtedy v móde, ale aj to, ako ste sa napríklad prvýkrát strápnili v škole na hodine matematiky. Vzácne chvíle podporte fotkami, a budete zaručene rodinnými favoritmi v spoločnom stolovaní, ale aj trávení času.

Spájajte

Skúste sa pri spoločnom stolovaní opýtať svojich členov rodiny napríklad na to, aký mali deň, a nie to, či už majú všetky úlohy. Skúste sa ich to spýtať aj prostredníctvom slovnej hračky. Spojte si dni s jedným slovom. Vybrať si môžete napríklad ružu. Ak poviete slovo tŕň, členovia rodiny musia odpovedať, čo dnes bolo pre nich ťažké. Ak poviete slovo ruža, musia povedať niečo pozitívne, čo ich potešilo. Pri slove púčik zase povedzte, na čo sa zajtra najviac tešíte.

Je to dobrý rituál aj pre dospelákov

Priznajme si to. Aj my dospeláci máme radi, ak má v našom živote aspoň niečo pravidelnosť. Vytvorme deťom, ale aj nám zo spoločného stolovania priestor na hru, skvelú komunikáciu, povzbudenia. Spoločné stolovanie je totiž určite niečo viac, ako len kŕmenie sa jedlom. Potraviny sa na stôl prinesú, ale rozhovory, dobrá nálada zábava, či príbehy nás pri stole držia. Prajeme vám veľa príjemných a nezabudnuteľných spomienok s vašou rodinou za stolom.