Špenátové príkrmy s netradičnými ingredienciami: Vhodné nie len na Zelený štvrtok!

Špenátové príkrmy s netradičnými ingredienciami: Vhodné nie len na Zelený štvrtok!>
Hoci špenát nepokladá nik z nás za vábivú zeleninu, nie len na dospelých, ale aj na našich najmenších má priaznivý vplyv. Obsahuje množstvo vitamínov a preto by ste ho svojmu drobcovi mali dopriať. Nie len na Zelený štvrtok. Samozrejme, dbať by sme mali na to, v akom štádiu príkrmov ste a čo všetko ste už do stravy zaradili. Ak vás už nebavia obyčajné „bežné“ domáce príkrmy, môžete vyskúšať niektorý z tých, ktoré sme si pre vás prichystali my.

Prečo špenát?

Obsahuje živiny nevyhnutné pre zdravý rast a vývoj. Je plný vitamínu A a K, vitamínu C, vápnika, vlákniny a horčíka. Železo je potrebné na správny vývoj mozgu, neurologických buniek a červených krviniek, zinok zase podporuje zdravý vývoj imunitného systému.  

K čomu pridať špenát?

Asi najzákladnejším receptom, ktorý so špenátom budete na začiatku príkrmov skúšať, je nepochybne spojenie so zemiakom. Vhodný je však takmer ku každému druhu zeleniny, opäť však závisí od toho, čo už v rámci stravy dieťatko vyskúšalo. Špenát sa hodí napríklad aj k šošovici či iným strukovinám. Čo by ste možno nepovedali je kombinácia s ovocím, samozrejme nie so všetkými druhmi. Hodí sa k banánom, jablkám a zaujímavú chuť má s čučoriedkami. Nepovieme nič nové, ak budeme považovať kombináciu špenát – mäso za bežnú. Aj v dospeláckej strave. Ak neviete, ako presne špenát pripraviť, skúste:
  • Pripravovať ho na pare
  • Vhodná bude aj príprava na masle
  • Vždy z listového špenátu odtrhnite stonky, aby vám pri manipulácii v stroji neprekážali
  • Ak už máte v strave zaradení biely jogurt, môžete ho vyskúšať na zjemnenie

Aby špenát nebol všade po oblečení, vyberte si u nás niektorý z funkčných, avšak dizajnovo atraktívnych podbradníkov. Za špenát na stene síce neručíme, ale aspoň nech dieťa ostane čisté :-)


Recepty, ktoré stoja za to

Ak si neviete poradiť s rôznymi kombináciami, máme pre vás niekoľko zaujímavých receptov. Pri ich varení sa môžete inšpirovať, pridať niečo, čo si myslíte, že recept vyladí, meniť ingrediencie podľa toho, čo momentálne skúšate alebo už odskúšané máte. Niektoré druhy ovocia či zeleniny sa dajú považovať za sezónne, minimálne slivky dnes ešte čerstvé zo stromu neodtrhnete, pevne veríme, že možno v útrobách mrazničky niektorú zeleninu či ovocie máte. Ako sme ale spomínali vyššie, nahradiť sa dá všetko a recepty slúžia ako inšpirácia :)

Hruškovo – špenátové pyré

Zdá sa vám, že miešate dve chuťovo odlišné veci? Niektoré z mamičiek, s ktorými sme príkrmy preberali tvrdia, že chuťovo výraznejšie ovocie či zelenina chuť špenátu potlačí. Ako to máte vy? :-) Potrebovať budete:
  • 1 hrušku
  • Pol balíčka zeleného hrášku (ak máte domáci mrazený, o to lepšie)
  • Pol balíčka špenátu
Postup: Špenát, hrášok a hrušku dajte spolu do jedného hrnca, pridajte štipku soli. Prilejte trošku vody, zakryte a priveďte do varu na stredne prudkom ohni.  Ak sa zmes začne variť, zmiernite oheň a nechajte povariť cca 7 minút. Vodu zo zmesi zlejte, nechajte si ju pre istotu. Nechajte vychladnúť a v mixéri popučte do hladka. Ak je to potrebné, pridajte vodu.

Banánovo – špenátové pyré

Ak sa vám idea miešania špenátu s ovocím zapáčila, skúste toto pyré. Potrebovať budete:
  • 2 šálky nakrájaného banánu
  • 2 šálky nakrájaného špenátu
  • 3-4 šálky vody
Postup: Spracujte špenát tak, ako ste zvyknutí. Je jedno, či použijete čerstvý alebo mrazený, veľmi záleží od toho, aký je momentálne dostupný. Banány mačkajte dovtedy, kým sa z nich nestane kašička. Zmiešajte špenát a banány do jednej zmesi, ak je to potrebné, zmixujte ich ešte ponorným mixérom.

Kus-kus s avokádom a špenátom

Ak máte vo všeobecnosti radi kus-kus, je vhodný aj pre vašich najmenších. Rovnako ako pomerne výrazné avokádo. Potrebovať budete:
  • 45 gramov celozrnného kus-kusu
  • Polovicu avokáda
  • 30 gramov špenátu
  • 120 ml mlieka pre dieťa
Postup: Kus-kus uvarte, po vychladnutí si odoberte približne štvrť šálky. Ku kus-kusu do mixéra pridajte avokádo a špenát. Zakvapnite mliekom a miešajte dovtedy, kým bude príkrm jemný.

Hľadáte parný stroj, ktorý by jedlo pre drobca naparil, uvaril a rovno aj zmixoval? U nás máte široký výber mixérov od svetoznámych značiek na jednom mieste! :-) 


Špenátovo - slivkové pyré 

Ak sme vás navnadili na netypické chute, určite vás poteší aj tento recept. Je zaujímavou kombináciou špenátu a ovocia. Potrebovať budete:
  • 4 slivky
  • šálku čučoriedok
  • hrsť špenátu
  • štvrť šálky vody alebo mlieka (pokojne materského)
  • ak máte doma koriander, najlepšie čerstvý, jedna stonka postačí
Postup: Odkôstkujte a ošúpte slivky, dajte ich do hrnca a po dobu 5 minúch ich sparte. Pridajte čučoriedky a špenát k slivkám v hrnci. Nemiešajte. Nechajte povariť približne 3 minúty a potom stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť. Vychladnutú zmes dajte do mixéra a zmixujte na požadovanú jemnosť. Pridajte koriander, ak chcete. Ak je potrebná voda, pridajte tú, ktorá vám ostala po varení. Mixujte, koľko je potrebné. V chladničke vydrží vo vákuovom balení príkrm 4 dni, v mrazničke tri mesiace.

Šosovicovo - špenátový príkrm 

Ak máte radi strukoviny a objavujú sa pravidelne vo vašej strave, prinášame jeden šošovicový príkrm aj pre drobcov. Potrebovať budete:
  • šálku šošovice, namočenú vo vode počas noci
  • šálku ryže
  • 3 - 4 šálky vody alebo vývaru
  • 2 šálky špenátu
Postup: Do hrnca vložíme šošovicu a ryžu a varíme 15 minút. Pridáme vývar alebo vodu a necháme variť, s pridaním vody, podľa toho, či to tieto dve ingrediencie vyžadujú. Neskôr k nim pridáme špenát a varíme ďalších aspoň 5 minút. Počas varenia si odoberieme trošku vody, aby sme počas mixovania mali čím príkrm riediť. Po dovarení celú zmes mixujeme, pridáme spomínanú vodu, ak je potreba. Ak je to nutné, môžete pridať aj mlieko - materské alebo umelé, čo používate.

Tak ako, čo vás zaujalo najviac a ako pripravujete špenát vy? :)