Skúsenosť mamičky - nosenie deti v šatke

Skúsenosť mamičky - nosenie deti v šatke>
Čo viac si môže mamička priať, než aby bolo jej bábätko spokojné a šťastné? Čo viac si môže priať bábätko, než aby sa cítilo v bezpečí pri svojej mamičke a aby počulo tlkot jej srdca, cítilo jej vôňu a prítomnosť? Ak chcete bábätku dopriať pokojný spánok, pomôcť mu pri raste zúbkov či iných trápeniach, mám pre vás tip - šatkovanie a nosenie detí. Hovoríte si, že ste o tom ešte nikdy nepočuli alebo ste sa k tomuto kroku neodvážili a radšej preferujete kočík? Možno po prečítaní tohto článku zmeníte názor a skúsite to tiež :) Nosením prehlbujete vzťah k svojmu dieťaťu. Možno ste počuli vety typu "nenos ho lebo si ho rozmaznáš!". Opak je však pravdou. Detičky sú z bruška zvyknuté na teplo, bezpečie, tlkot srdca a hlas svojej mamičky. Vlastne je to asi jedna z mála vecí, ktorá sa pre neho nemení - a to je pocit bezpečia a láska mamičky.

V čom dieťa nosiť?

Na túto otázku by som veľmi rada upozornila, pretože náš trh je plný šatiek a nosičov, lenže nie všetky sú ergonomické, aj keď sa tak možno tvária. Ak chcete dieťatko nosiť správne a ergonomicky, je potrebné zvážiť, či ho chcete nosiť v šatke alebo v nosiči.

ŠATKA

  • nosic-babybjornUniverzálna pomôcka na nosenie
  • Mnoho typov úväzov
  • Lepší a väčší výber značiek, typov, materiálov a farieb
  • Vhodná už od narodenia

NOSIČ

  • Vhodné pre väčšie deti
  • Ľahšia manipulácia
  • Váha dieťaťa je rozložená medzi ramená a bedrový pás
Hlavné pravidlo pre ergonomické nosenie: NIKDY nenosiť DIEŤA ČELOM OD SEBA • V zime je možné chrániť dieťa bundou alebo kapsou cez šatku (alebo nosítko). Dá sa kúpiť alebo ušiť z fleesu a šušťákoviny, na nohy je dobré dávať vlnené návleky. • Potenie možno riešiť nosením funkčného prádla (napr. z merinovlny - pre dieťa aj rodiča)

Moje skúsenosti a začiatky

Nosenie detíK noseniu som sa dostala vďaka Facebooku, kde som narazila na skupinu Nosíme deti. Predtým som sa o nosenie príliš nezaujímala. Prečítala som si niekoľko príspevkov a povedala si, že to tiež skúsim. Mám zapožičanú šatku značky Didymos a malú v ňom spokojne nosím :) Od kedy som malú začala nosiť, začala po tom túžiť viac a viac a v kočíku veľmi nechcela byť. Takže moja výbava, keď ideme kamkoľvek, je kočík, v ňom nákup, tašky a všetko možné, avšak Nelinka v šatke na hrudi :)

Dotazník pre mamičky

1. Ako si sa k noseniu dostala, ako dlho a prečo nosíš? 2. V čom nosíš? A aký je tvoj názor a výhody nosenia? 3. Tvoje tipy a rady pre mamičky ktoré chcú s nosením začať.

Linda K.

1Nosenie detí - Linda. K noseniu som sa dostala tak, že sa bábätko chcelo stále nosiť na rukách. Čo si budeme hovoriť, je to dosť náročné a dosť vás bolí chrbát. Tak som si požičala šatku od tety z rodiny a hľa - naviazala som a zrazu bolo spokojné bábätko i mamička. Nič ma nebolelo. Bolo to pohodlné. Nenosíme každý deň, sme skôr "rekreační" nosiči. Ale keď už nosíme, máme k sebe veľmi blízko, a tak to má byť. 2. My nosíme v bavlnenej šatke, ktorá je na to určená. Myslím si, že vďaka šatkovaniu sú si mamičky a bábätka oveľa bližšie. Prospieva to aj bedrám, samozrejme keď je dieťa správne naviazané a podsadené. Kto si netrúfne na šatku, môže vyskúšať nosítko. 3. Určite sa toho nebojte a poďte do toho! Je veľa kurzov na nosenie. Takto blízko už si s bábätkom nebudete. Je to skvelý pocit, keď vám po 3 minútach nosenia zaspí spokojne na hrudi. Ahojky, zdraví Linda a Sofijka.

Andrea B.

Nosenie detí - Andrea1. Prirodzene som chcela mať dieťa stále pri sebe, ale človek potrebuje občas voľné ruky. Stačilo pár minút googliť a bolo jasno. Malá má sedem týždňov a nosím ju asi mesiac. Cítim, že jej je u mňa najlepšie. V momente sa upokojí a zaspáva. Nevýhody zatiaľ nepoznám. Bojím sa, ako to pôjde s rastúcimi kilami, ale zatiaľ vidím len výhody. Mám možnosť sa venovať aj staršiemu dieťaťu, starať sa o domácnosť a pritom je bábätku najlepšie. 2. Začali sme Manducou, ale nebolo to dosť "telo na telo", a tak sme skúsili svoju prvú šatku a od tej doby len šatky. 3. Nebáť sa. Pozvať si niekoho na prvý úväz, dodá to istotu, opraví chyby. Nenechať si do toho kecať, ak cítite, že dieťa sa chce nosiť.

Žaneta M.

1.Nosenie detí - Žaneta K noseniu ma priviedol jeden článok, ako správne manipulovať s dieťaťom. To bolo niekedy v novembri 2014, keď mal syn asi 4 mesiace. O nosení v šatke či nosítku som vedela už ako tehotná, ale prišlo mi zbytočné niečo také praktikovať. Všetko sa teda zmenilo prečítaním onoho článku a nosíme spoločne s mužom už asi 10 mesiacov. 2. Ja najradšej nosím v šatke. Teraz, keď má syn cca 12kg, je mi najpohodlnejšia šatka s prímesou ľanu. Keď ideme niekam na výlet, siahneme vždy po nosidle Ergobaby, v ňom nosí najčastejšie muž. 3. Výhody? Tou najväčšou je spokojné dieťa. Ja osobne mám najradšej, keď syn na mne zaspí, je to úžasný pocit. A potom tiež voľné ruky, keď potrebujem niečo urobiť a syn vyžaduje moju pozornosť. V šatke sa dá tiež veľmi pohodlne dojčiť / kŕmiť, takže nie je potrebné zakaždým dieťa odviazovať. Začínajúcim nosiacim mamičkám by som poradila, aby sa prvýkrát informovali, aké nosidlá či šatky vybrať, aby nekúpili niečo nevhodné a naopak ich to od nosenia neodradilo. Na Facebooku je veľa skupín, ktoré sa nosením zaoberajú (napr. Ergonomické nosenie detí, Nosíme deti..). Ono je vlastne úplne jedno, či nosíme deti v šatke ZŠ X tisíc alebo v obyčajnej plachte. Dôležitý je ten kontakt a láska.

Katka R.

1. K noseniu ma priviedla kamarátka. 2. Nosím v šatke a v Kibi. Mala som aj TULU BABY. Výhodou je, že dojčím, ňuňkám sa a pritom mám voľné ruky. Cítim svoje dieťatko pri sebe. 3. Začnite, je to naozaj supeeeeer a hlavne - utužujete puto medzi vami a bábätkom.

Gabriela B.

1. K noseniu som sa dostala cez skupinku Nosíme deti, a to preto, že mi drobec plakal, trpel bolesťami bruška a chcel byť neustále pri mne. Začala som to riešiť v jeho 3 mesiacoch a nosiť som ho začala v 4. Teraz už má 9 mesiacov. 2. Nosím v klasickom Mei Tai. Nechcela som vyložene nič drahé, pretože som nevedela, či sa v tom bude drobcovi páčiť. Drobček je ale spokojný a ja tiež. 3. Tipy a rady? Nechcem nikomu radiť, to musí asi tá mamička cítiť sama, čo chce. Za článok o nosení detičiek ďakujeme našej ambasadorce Vendule Č.!