Skúsenosť mamičky: Aké to je byť tehotná v cudzine?

Skúsenosť mamičky: Aké to je byť tehotná v cudzine?>
Iste sa už vo vašej hlave zrodila myšlienka na to, keby ste svoje tehotenstvo prežili niekde úplne mimo Slovenska. Nuž, Európanky láka jedine Anglicko, Nemecko, susedné štáty, a spoza Atlantiku stará známa Amerika. Máloktorá z nás by si zvolila niečo exotické ako Ázia, Južná Amerika, či dokonca Afrika. Ja som odjakživa vedela, že po skončení školy, a neskôr po svadbe s manželom určite niekam vybehneme. Nakoniec to bola Tanzánia. Obavy ohľadom cesty či života tam, vás jednoducho neminú. A mne sa tam navyše podarilo aj otehotnieť.

Prehliadky

Dobre to poznáte. Keď sa na teste objavia dve čiarky, ihneď bežíme za gynekológom, aby nám to aj potvrdil. Keďže v campuse vysokej školy, kde sme pôsobili gynekológ nebol, tak sme išli za tým klasickým. Zobral mi na rozbor moč a radostnú správu potvrdil. A následne oznámil, že gynekológ chodí do zdravotného strediska každý utorok. Navštevovala som ho ale iba vtedy, keď som sa cítila zle. Keď ste totiž v Afrike, hocikedy vám môže napadnúť, či náhodou nemáte maláriu alebo niečo podobné. Ako prebiehajú prehliadky? Gynekológ vás prezrie, prehmatá brucho, opýta sa, či ste ok. Žiaden ultrazvuk, či vyšetrenia navyše. Ak by ste ho predsa len chceli, museli by ste si za neho, ako inak, zaplatiť. V prepočte na euro to bolo rovných 10 eur. Vykonával ho celkom iný doktor, každý štvrtok. Robieval k nemu popisy, s ktorými ste potom v utorok zase bežali za svojím gynekológom. Ďalšie veci ako vaša váha, výška, veľkosť dieťatka, krvná skupina, meranie tlaku či odber krvi, robili sestry, ktoré to všetko zapisovali do tehotenskej knižky. Aspoň v Tanzánii som mala pocit, že niekedy toho robili viac ako doktor.

Nebola som sama

Obávala som sa, samozrejme, asi ako každá mamička. Hlavne prvé tri mesiace. Plus, ak prežívate tehotenstvo v exotickej krajine, tak som mala starosť na viac, keďže na mňa mohla číhať aj malária. 5 mesiacov svojho tehotenstva som však úspešne zvládla. Nebývalo mi vôbec zle, prežila som len zápal močových ciest a nejaký chrípkový vírus, čo trval pár dní. Žiadna malária. Dobre som sa cítila aj vtedy, keď som videla iné tehotné belošky. Takže, určite som v tom nebola sama a bežne sa to stáva, čo mi potvrdil aj doktor.

Čo dodržiavať

Ak by ste v exotickej krajine otehotneli, nerobte hneď paniku. Pár mesiacov pred cestou som aspoň ja, absolvovala povinné očkovania. Mala som teda istý časový odstup, kým som do krajiny odišla a otehotnela. A aj keby ste si robili starosti navyše, sú zbytočné, aj tu sú totiž lekári, ako všade na svete. Ja som sa stretla naozaj so špičkou. Postup prehliadok je tu síce zložitejší, ale ak ich budete pravidelne absolvovať, nemáte sa čoho báť. Samozrejme, v exotickej krajine by ste mali dodržiavať isté veci, ak sa chcete udržať zdravou. Používať repelenty, moskytiéry proti komárom, zahaľovať sa hlavne vo večerných hodinách, prípadne užívať vitamíny. Okrem toho sa aj umývať, a snažiť sa aspoň o trochu väčšiu osobnú čistotu ako zvyčajne. Keď som v šiestom mesiaci navštívila svojho gynekológa na Slovensku, povedal mi, koľko vyšetrení nemám. Aj keď som sa na ne snažila doobjednať, všetci ma odmietali s tým, že sa konkrétne vyšetrenie robí len v istom týždni tehotenstva, nie neskôr. Tak mi ich na tehotenskom konte zopár chýbalo. Narodila sa nám aj napriek tomu zdravá akčná dcéra, ktorá berie všetok náš čas a celé srdcia. Aj kvôli istým starostiam, chýbajúcim vyšetreniam, som nepochybovala o mojej duševnej pohode, a verila som, že je všetko v poriadku. Moja posledná rada? Nech už svoje tehotenstvo prežívate kdekoľvek na svete, myslite pozitívne, bábätko cíti, keď sme smutné, či máme strach. Obrňte sa odvahou a pozitívnym myslením, vtedy sa aj bábätko bude cítiť dobre. Držíme vám palce, aby ste svoje tehotenstvo prežívali v pohode!