Lifestyle, Recepty

Týmto jesenným dobrotám neodoláte: Poznáte kvaku?

Jesenne-recepty

S chuťou letných dobrôt nie je ľahké sa rozlúčiť, ale nezabudnite, že nám jeseň prináša bohatú ponuku výživných a chutných plodín. Ktoré to sú?

hokaido

Tekvica Hokaido

Tieto oranžové tekvice sa stali symbolom jesene, čo je vzhľadom k ich nutričnej hodnote skutočne úžasné.

Vitamín C – dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa
Vitamín A – podporuje rast a vývoj
Kyselina listová – podporuje obnovu buniek a vývoj plodu

Klasickou úpravou tejto tekvice je pečenie. Upečená dužina sa môže rozmixovať na pyré, ktoré sa ďalej používa na pečenie koláčov, lievancov a iných dobrôt. Skúsiť môžete tiež tekvicové rizoto alebo chutnú jesennú polievku.

maslova tekvica

Maslová tekvica

Menšia, žltá tekvica v tvare hrušky s delikátnou maslovou chuťou. Obsahuje:

Vitamín C – dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu želez
Vitamín A – podporuje rast a vývoj
Vláknina – podporuje správnu funkciu čriev a trávenia

Pri nákupe siahnite po ťažkej tekvici s tvrdou šupkou. Pečená tekvica je veľmi chutná samostatná alebo v šalátoch či polievkach.

kvaka

Kvaka

Táto chutná koreňová zelenina možno nie je lákavá napohľad, ale je výborným zdrojom živín:

Vitamín A – podporuje rast a vývoj
Vitamín C – dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa
Vláknina – podporuje správnu funkciu čriev a trávenia
Draslík – upravuje krvný tlak a podporuje svalový výkon

Pri výbere uprednostňujte ťažšie kusy s hladkou, avšak hrubou šupkou. Výborne sa hodí ako príloha k výrazne koreneným, mäsitým pokrmom, napríklad k jahňaciemu či hovädziemu mäsu.

batáty

Batáty

Tieto sladké jesenné plody sú skvelým zdrojom živín:

Vitamín A – podporuje rast a vývoj
Vitamín C – dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa
Vitamín B6 – udržiava zdravú mozgovú funkciu
Zinok – prispieva k zdraviu kostí a podporuje tvorbu červených krviniek

Vyberajte tvrdšie zemiaky so zúženými koncami. Vyhnite sa tým so škvrnami či mäkšími časťami. Sú skvelou prílohou pečené vcelku s maslom a kyslou smotanou alebo nakrájané ako hranolky.

cvikla

Cvikla

Cvikla je veľmi podceňovanou koreňovou zeleninou, ktorá má veľmi vysoké nutričné hodnoty.

Kyselina listová – podporuje obnovu buniek a vývoj plodu v prípade, že ste tehotná
Draslík – upravuje krvný tlak a podporuje svalový výkon
Vitamín C – dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa
Betaín – bráni rozvoju kôrnatenia tepien, podporuje kardiovaskulárny systém

Cvikla má veľmi pestré využitie v sladkých aj v slaných jedlách. Surová strúhaná alebo pečená cvikla sa môže pridať do šalátov a môže tvoriť hlavnú prísadu vegetariánskych jedál.

jablká

Jablká

Zber jabĺk je obľúbenou jesennou aktivitou. Toto šťavnaté ovocie vás zároveň zásobí veľkou dávkou živín.

Vláknina – podporuje správnu funkciu čriev a trávenia
Vitamín C – dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa
Draslík – upravuje krvný tlak a podporuje svalový výkon

Jablká sú samozrejme veľmi chutné aj samostatné, ale aj pečené či dusené. Rôzne druhy sa hodia na rôzne pokrmy – napríklad odroda Gala sa hodí na varenie jablčného pyré, odroda Jonatan je skvelá na pečenie.

mandarinky

Mandarínky

Ich svieža citrusová chuť a šťavnatosť sú vítaným doplnkom jesene.

Vitamín C – dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa
Vláknina – podporuje správnu funkciu čriev a trávenia
Draslík – upravuje krvný tlak a podporuje svalový výkon

Sú ideálnou desiatou, ale hodia sa aj k pokrmom z hovädzieho mäsa. Karamelizované sú obľúbeným zimným či vianočným dezertom.

hrušky

Hrušky

Toto šťavnaté ovocie je vynikajúcim zdrojom živín:

Vitamín C – dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa
Vláknina – podporuje správnu funkciu čriev a trávenia
Vláknina K – podporuje zrážanlivosť krvi

Odrody hrušiek sa líšia farbou a šupkou, ale každá zrelá hruška by mala byť na dotyk trochu mäkká. Skvelé sú v šalátoch, v kombinácii s pikantnějšími druhmi syrov, ale pochutnáte si tiež na hruškách pečených alebo dusených na víne.

granatové jablko

Granátové jablko

Obľuba šťavy z granátových jabĺk v poslednej dobe výrazne rastie, ale aj samotné šťavnaté semienka sa považujú za bohatý zdroj živín:

Vitamín C – dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa
Vitamín B6 – udržiava zdravú mozgovú funkciu
Železo – podporuje tvorbu červených krviniek

Pri výbere uprednostňujte ťažšie (a teda šťavnatejšie) plody. Na vrchu by malo byť trochu mäkké a malo by mať lesklú šupku. Šťavu môžete použiť na dochutenie šalátových zálievok či dezertov. Semienkami môžete posypať sýte jesenné šaláty.

Prechádzajúci článokmasaze-v-tehotenstvi-600x320Ďalší článok????????????????????????????????????????????????????????????????

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *