Týmto jesenným dobrotám neodoláte: Poznáte kvaku?

Týmto jesenným dobrotám neodoláte: Poznáte kvaku?>
S chuťou letných dobrôt nie je ľahké sa rozlúčiť, ale nezabudnite, že nám jeseň prináša bohatú ponuku výživných a chutných plodín. Ktoré to sú?

hokaido

Tekvica Hokaido

Tieto oranžové tekvice sa stali symbolom jesene, čo je vzhľadom k ich nutričnej hodnote skutočne úžasné. Vitamín C - dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa Vitamín A - podporuje rast a vývoj Kyselina listová - podporuje obnovu buniek a vývoj plodu Klasickou úpravou tejto tekvice je pečenie. Upečená dužina sa môže rozmixovať na pyré, ktoré sa ďalej používa na pečenie koláčov, lievancov a iných dobrôt. Skúsiť môžete tiež tekvicové rizoto alebo chutnú jesennú polievku.

maslova tekvica

Maslová tekvica

Menšia, žltá tekvica v tvare hrušky s delikátnou maslovou chuťou. Obsahuje: Vitamín C - dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu želez Vitamín A - podporuje rast a vývoj Vláknina - podporuje správnu funkciu čriev a trávenia Pri nákupe siahnite po ťažkej tekvici s tvrdou šupkou. Pečená tekvica je veľmi chutná samostatná alebo v šalátoch či polievkach.

kvaka

Kvaka

Táto chutná koreňová zelenina možno nie je lákavá napohľad, ale je výborným zdrojom živín: Vitamín A - podporuje rast a vývoj Vitamín C - dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa Vláknina - podporuje správnu funkciu čriev a trávenia Draslík - upravuje krvný tlak a podporuje svalový výkon Pri výbere uprednostňujte ťažšie kusy s hladkou, avšak hrubou šupkou. Výborne sa hodí ako príloha k výrazne koreneným, mäsitým pokrmom, napríklad k jahňaciemu či hovädziemu mäsu.

batáty

Batáty

Tieto sladké jesenné plody sú skvelým zdrojom živín: Vitamín A - podporuje rast a vývoj Vitamín C - dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa Vitamín B6 - udržiava zdravú mozgovú funkciu Zinok - prispieva k zdraviu kostí a podporuje tvorbu červených krviniek Vyberajte tvrdšie zemiaky so zúženými koncami. Vyhnite sa tým so škvrnami či mäkšími časťami. Sú skvelou prílohou pečené vcelku s maslom a kyslou smotanou alebo nakrájané ako hranolky.

cvikla

Cvikla

Cvikla je veľmi podceňovanou koreňovou zeleninou, ktorá má veľmi vysoké nutričné hodnoty. Kyselina listová - podporuje obnovu buniek a vývoj plodu v prípade, že ste tehotná Draslík - upravuje krvný tlak a podporuje svalový výkon Vitamín C - dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa Betaín - bráni rozvoju kôrnatenia tepien, podporuje kardiovaskulárny systém Cvikla má veľmi pestré využitie v sladkých aj v slaných jedlách. Surová strúhaná alebo pečená cvikla sa môže pridať do šalátov a môže tvoriť hlavnú prísadu vegetariánskych jedál.

jablká

Jablká

Zber jabĺk je obľúbenou jesennou aktivitou. Toto šťavnaté ovocie vás zároveň zásobí veľkou dávkou živín. Vláknina - podporuje správnu funkciu čriev a trávenia Vitamín C - dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa Draslík - upravuje krvný tlak a podporuje svalový výkon Jablká sú samozrejme veľmi chutné aj samostatné, ale aj pečené či dusené. Rôzne druhy sa hodia na rôzne pokrmy - napríklad odroda Gala sa hodí na varenie jablčného pyré, odroda Jonatan je skvelá na pečenie.

mandarinky

Mandarínky

Ich svieža citrusová chuť a šťavnatosť sú vítaným doplnkom jesene. Vitamín C - dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa Vláknina - podporuje správnu funkciu čriev a trávenia Draslík - upravuje krvný tlak a podporuje svalový výkon Sú ideálnou desiatou, ale hodia sa aj k pokrmom z hovädzieho mäsa. Karamelizované sú obľúbeným zimným či vianočným dezertom.

hrušky

Hrušky

Toto šťavnaté ovocie je vynikajúcim zdrojom živín: Vitamín C - dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa Vláknina - podporuje správnu funkciu čriev a trávenia Vláknina K - podporuje zrážanlivosť krvi Odrody hrušiek sa líšia farbou a šupkou, ale každá zrelá hruška by mala byť na dotyk trochu mäkká. Skvelé sú v šalátoch, v kombinácii s pikantnějšími druhmi syrov, ale pochutnáte si tiež na hruškách pečených alebo dusených na víne.

granatové jablko

Granátové jablko

Obľuba šťavy z granátových jabĺk v poslednej dobe výrazne rastie, ale aj samotné šťavnaté semienka sa považujú za bohatý zdroj živín: Vitamín C - dôležitý antioxidant, ktorý tiež napomáha vstrebávaniu železa Vitamín B6 - udržiava zdravú mozgovú funkciu Železo - podporuje tvorbu červených krviniek Pri výbere uprednostňujte ťažšie (a teda šťavnatejšie) plody. Na vrchu by malo byť trochu mäkké a malo by mať lesklú šupku. Šťavu môžete použiť na dochutenie šalátových zálievok či dezertov. Semienkami môžete posypať sýte jesenné šaláty.