Teplé večery priam lákajú, aby sme si na záhradke alebo na balkóne pripravili mäso, klobásky, baklažán alebo inú zeleninu na grile.
Je ale dobré myslieť aj na možné riziká, ktoré nám pri príprave hrozia.
Aby sa vaše posedenie s priateľmi nezmenilo na nočnú moru, pripravili sme pre vás prehľad toho, čomu sa radšej pri grilovaní vyhnúť.
Mäso, ktoré si kúpite v obchode je v drvivej väčšine prípadov zdravotne nezávadné.
Hrozbu si z neho ale môžeme urobiť sami - nevhodným
zaobchádzaním.
Počas
prípravy mäsa na grile môže dôjsť k rozmnoženiu nežiadúcich mikroorganizmov, ktoré sa vyskytujú všade okolo nás. K tomu môže dôjsť pri prevážaní mäsa alebo údenín v teple aj v igelitových vrecúškach, kde dôjde k zapareniu.
Ako sa najlepšie chrániť?
Samozrejmosťou by malo byť
udržiavanie grilu aj všetkých grilovacích pomôcok v čistote a po každom použití ich dôkladne
umyť horúcou vodou a saponátom.
Kedykoľvek budete siahať na
surové mäso, umyte si ruky
mydlom, rovnako tak používajte
zvláštne lopáriky a nástroje na surové a hotové mäso a zeleninu.
Zároveň je dôležité povedať, že najlepšie všetky baktérie zlikvidujete, keď teplota mäsa bude aspoň po dobu
10 minút dosahovať 72 °C. To zistíte pomocou zapichovacieho teplomera.
Pred podávaním sa presvedčte, že je mäso skutočne hotové.
Tiež si radi občas dáte grilované krídlo alebo stehno? Tak hlavne v tomto prípade je potrebné byť na pozore a nepodceniť tepelnú úpravu.
Keď budete mäso grilovať len krátko a vnútri pri kosti bude červené, môžete si privodiť poriadné žalúdočné problémy alebo dokonca aj salmonelózu. Že je kuracie mäso hotové zistíte tak, že do mäsa pichnete vidličkou a podľa vytekajúcej šťavy spoznáte, či je vo vnútri ešte surové alebo nie.
Infekcia sa šíri veľmi rýchlo
Najznámejšie a asi tiež najzávažnejšie
problémy, ktoré vás môžu vinou zle pripraveného mäsa postretnúť, spôsobuje
salmonelóza, prípadne tiež kampylobakteriová infekcia.
Salmonelózou sa nakazíte najčastejšie priamym kontaktom s chorým zvieraťom, slinami, jeho močom, trusom alebo práve nedostatočne tepelne spracovaným mäsom.
Najohrozenejšou skupinou sú okrem detí aj starší ľudia. Nástup choroby býva veľmi rýchly. Do 48 hodín sa objavujú úporné hnačky, zvracanie, nechutenstvo, horúčka a následne sa objavuje aj dehydratácia, ktorá môže v krajnom prípade viesť až smrti. Pokiaľ na sebe podobné príznaky pozorujete, dodržujte pitný režim a rozhodne sa vydajte k lekárovi. Po dvoch dňoch by mali príznaky začať slabnúť.
Vyberajte radšej menej tučné mäso
Mäso, ktoré sa chystáte dávať na gril, by
nemalo byť príliš tučné.
V opačnom prípade totiž tuk kvapká do ohňa a vznikajú tak
rakovinotvorné látky. Aj to je dôvod, prečo odborníci na zdravú výživu šalejú, keď vidia, ako si ľudia s chuťou opekajú špekáčiky, klobásy a iné tučné výrobky.
V takom prípade sa rozhodne o zdravom grilovaní hovoriť nedá.
Grilovať by ste mali len
chudé mäso, ako je kuracie alebo morčacie, ktoré obsahuje draslík. Ten znižuje vysoký krvný tlak.
Dobrou správou je, že grilovanie sa väčšinou zaobíde bez nadbytočných tukov, napr. oproti vyprážaniu. A keď si k mäsu pridáte navyše ešte poriadnu "vitamínovú bombu" v podobe čerstvého zeleninového šalátu, urobíte jedine dobre.