Salmonelóza: Choroba letných mesiacov

Salmonelóza: Choroba letných mesiacov>

Pravidelne sa s ňou stretávame v lete, keď vo veľkom grilujeme, jedlo pripravujeme vonku a v zhoršených hygienických podmienkach.

Potraviny sa rýchlejšie kazia a deti si s umývaním rúk príliš hlavu nelámu. Salmonelóza môže byť nebezpečná najmä pre malé deti.

Toto hnačkové ochorenie spôsobuje baktéria salmonela, ktorá sa do tela dostáva ústami. Nakaziť sa teda môžete nielen potravinami, ale aj z riadu či špinavých rúk. Salmonela sa vyskytuje najmä v domácich a divých zvieratách. Rizikové je preto predovšetkým hydinové mäso a vajcia.

Salmonelóza: Choroba letných mesiacov

Nakazenie

K nakazeniu dochádza zjedením kontaminovaných potravín, teda nedostatočne tepelne upraveného jedla, pripravovaného z mäsa či vajec nakazených zvierat alebo potravín sekundárne kontaminovaných salmonelou (špinavé ruky či kuchynské potreby, ktoré prišli do styku s infikovanou potravinou, močom hlodavcov, nevhodným skladovaním potravín a pod.).

Najčastejšie ide o mäkké salámy, tlačenky, jaternice, sekanú, pečeňovej paštéty, výrobky zo surových alebo polosurových vajec, teda delikatesy a cukrárenské výrobky, ako je majonéza, vaječné šaláty, nátierky, krémy, polevy apod.

Prejavy salmonelózy

Prvé príznaky ochorenia sa obvykle dostavia do ôsmich hodín od vniknutia baktérie do tela, maximálne však do 48 hodín.

Nakazenú osobu postihnú početné hnačky, bolesti až kŕče brucha, nauzea - pocity na vracanie, vracanie a horúčka nad 39 ° C. Stolica má zo začiatku kašovitú konzistenciu. Neskôr sa mení na vodnatú a zelenú, a môže sa v nej objavovať krv, hnis alebo hlien. Hnačka môže trvať aj niekoľko dní.

Pri takejto úpornej hnačke je dôležité, viac ako inokedy, dbať na dostatočný príjem tekutín, pretože dochádza k ich značným stratám. Môžu sa objaviť príznaky dehydratácie, ako apatia, nepokoj, halucinácie, nízky krvný tlak, suchý jazyk, znížený tonus kože. Ak ide o ťažkú ​​dehydratáciu, môže dôjsť až k poruchám vedomia, kŕčom, zvýšenej srdcovej činnosti, dokonca až k bezvedomiu.

salmoneloza

Liečba salmonelózy

Počas liečby je dôležité dopĺňať tekutiny, stratené v dôsledku vracania, hnačky a potenia. Odporúča sa piť minerálky, pretože obsahujú ióny, ktoré sa z tela tiež vytrácajú. Ak je priebeh choroby závažnejšieho charakteru, dostáva pacient infúziu s tekutinou, obohatenú o tieto látky.

Čo sa týka medikamentóznej liečby, pristupujú lekári na podávanie špeciálnych liekov, ktoré zbavujú črevá choroboplodných zárodkov a dezinfikujú ich, ďalej tiež živočíšneho uhlia, ktoré je schopné na seba viazať nežiadúce látky a v neposlednom rade lieky proti vracaniu. Ďalšou zložkou liečby je diéta. V prvom rade smie do seba pacient dostať iba nápoje, najmä sladký čierny čaj. Postupne sa pridáva suché pečivo, nemastná kaša, ryža, dusená mrkva, zeleninové vývary, banány a pod. Úplne nevhodné sú tučné a korenené jedlá.