Ryža na detskom tanieri: Tri recepty, ktoré si vaše dieťa zamiluje!

Ryža na detskom tanieri: Tri recepty, ktoré si vaše dieťa zamiluje!>

Ako príloha je ryža veľmi obľúbená. Výborne sa hodí k mäsu, zelenine, k príprave na sladko s ovocím alebo len ochutená škoricou. Deťom ju do jedálnička môžete zaradiť po 6. mesiaci. Jedná sa o výživovo veľmi bohatú potravinu. Nelúpané ryžové zrnko totiž obsahuje vodu, cenné bielkoviny, tuk, škrob, celulózu a celú škálu vitamínov zo skupiny B.

Domovom ryže je tropická južná Ázia. Popri pšenici a raži je práve ryža najdôležitejšou obilninou sveta. Najhodnotnejšia je prírodne hnedá ryža, tzv. Natural. Lúpaná ryža je zbavená povrchových vrstiev, ktoré obsahujú minerály a vitamíny skupiny B. Vo zvyšnom zrne je veľký obsah sacharidov a malé množstvo bielkovín. Strednou cestou je tzv. ryža Parboiled, ktorá má zachovaných 80% cenných živín.

Ako ryžu pripraviť malým stravníkom tak, aby ju neodmietali?

Marhuľovo - ryžový biopudink (od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

½ hrnčeka bioryže, 1 a ½ hrnčeka dojčenskej vody, 2 až 3 marhule (môžu byť aj zavárané), trocha materského alebo dojčenského mlieka

Postup:

Ryžu dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a v dojčenskej vode uvarte domäkka. Po odstavení ju rozmixujte ponorným mixérom na hladkú kašu. Pridajte vidličkou roztlačené marhule, trochu materského alebo dojčenského mlieka a dôkladne premiešajte.

Hovädzie mäso s ryžou natural (od ukončeného 12. mesiaca)

Suroviny:

Kúsok chudého hovädzieho mäsa, štipka mletej rasce, cca 250 ml dojčenskej vody, ½ hrnčeka pomletej ​​ryže natural, 1 mrkva, hrsť hrášku, kúsok cukety, hrsť nastrúhaného tvrdého syra, štipka petržlenovej vňate

Postup:

Mäso nakrájajte na veľmi malé kúsky. Podlejte dojčenskou vodou, ochuťte štipkou mletej rasce a uvarte domäkka. Keď je mäso takmer uvarené, pridajte pomletú ryžu natural a nadrobno nakrájanú zeleninu. Povarte. V prípade potreby ešte podlejte dojčenskou vodou. Nakoniec posypte petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom.

Brokolicovo-mrkvové pyré s ryžou (od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

2 až 3 ružičky brokolice, 1 menšia mrkva, cca 150 ml materského alebo dojčenského mlieka, 2 až 3 PL dojčenskej ryžovej kaše, 2 až 3 kvapky olivového oleja, cca 100 ml dojčenskej vody a 1 varený vaječný žĺtok

Postup:

Brokolicu umyte, mrkvu ošúpte a najemno nastrúhajte na plastovom strúhadle. Poduste v troche dojčenskej vody domäkka. Pridajte uvarený vaječný žĺtok a vidličkou roztlačte na kašičku. Materské alebo dojčenské mlieko zmiešajte s ryžovou kašou a primiešajte k zelenine. Na záver pridajte 2 až 3 kvapky olivového oleja.