Rozumie si vaše telo s lepkom?

Rozumie si vaše telo s lepkom?>
Štatistiky uvádzajú, že mnoho ľudí lepok zle znáša, ale nevie o tom. Príznaky choroby sú totiž ľahko zameniteľné s úplne bežnými problémami. Pretrvávajú u vás ťažkosti, ako je nadúvanie, hnačky, únava alebo migrény a neexistuje pre to nejaké logické vysvetlenie? Príčinou môže byť ochorenie nazývané celiakia. Nejedná sa o bežnú alergiu, ale o vážne ochorenie, o ktorom väčšina pacientov nemá ani tušenie.

Vážny problém, ktorý má meno

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje poškodenie slizníc tenkého čreva. Organizmus chorého vytvára nadmerné množstvo protilátok proti enzýmom a bielkovinám obsiahnutých v lepku. Po tom, čo zjete niečo s obsahom lepku a čiastočne to strávite v črevách, telo sa začne brániť. Výsledkom toho sú zápalové zmeny sliznice a zmenšenie jej plochy pre vstrebávanie živín, minerálov, vitamínov a vody. To potom môže v krajnom prípade viesť aj k vzniku závažných onkologických ochorení. Dajte si však pozor, aby ste nezamenili celiakiu s alergiou na lepok. Dôsledky alergie totiž nie sú tak nebezpečné. Celiakia je celoživotné ochorenie a nedá sa liečiť inak, než diétnym opatrením. Pri alergii niekedy stačí obmedziť potraviny s obsahom lepku len na určité obdobie. Navyše sa dá liečiť pomocou alergénovej vakcinácie, a tým pádom môže časom úplne odznieť.

Príznaky ochorenia

Zradnosť celiakie je hlavne v tom, že jej príznaky sú naozaj veľmi rozmanité a ľudia ich väčšinou považujú za úplne bežné. Časom sa s nimi zmieria a neriešia ich, čo v prípade celiakie nie je dobré. Často totiž ide o zažívacie problémy, teda hnačky, ale aj zápchu, plynatosť, bolesť brucha alebo zhoršené prehĺtanie. To sú tie absolútne najtypickejšie príznaky. Pridať sa ale môže tiež slabosť, únava a zlé sústredenie. Slabosť sa prejavuje v spojitosti s chudokrvnosťou, ktorá je hlavným príznakom nedostatku železa, a môžu pri nej nastať problémy, ako sťažené dýchanie a nechuť k jedlu. Chudokrvnosť však môže mať aj množstvo iných príčin. Aj preto je veľmi ťažké celikaiu sprvu rozpoznať. Vodítkom ale môžu byť ďalšie sprievodné javy, ako zvýšená kazivosť zubov, časté zlomeniny, depresie, migrény, kŕče, krvácavé stavy, zlé hojenie modrín, kožné problémy a iné.

Diagnostika a opatrenia

Ako ste asi sami pochopili, odhalenie celiakie nie je jednoduché. Ak na ňu máte podozrenie, požiadajte lekára o krvné testy, ktoré bývajú v tomto prípade prvým krokom. Ak vám neznášanlivosť lepku potvrdia, vaša ďalšia cesta povedie na gastroenterológiu, kde vám bude vykonaná biopsia sliznice tenkého čreva. Len tá môže bezpečne povedať, či celiakiu máte alebo nie. Ak sa diagnóza potvrdí, čaká vás celoživotné dodržiavanie bezlepkovej diéty. Iné riešenie bohužiaľ nie je. Našťastie už ale existuje veľa špecializovaných obchodov.