Roztomilé faldíky alebo problém - ako je to s detskou obezitou?

Roztomilé faldíky alebo problém - ako je to s detskou obezitou?>
V dojčenskom veku sú detské faldíky dôležité, majú totiž ochrannú funkciu. Kedy sa ale z týchto faldíkov môže stať problém? A ako ho riešiť?

Nadváha detí

Lekári varujú, že všetko začína už v tehotenstve. Pokiaľ má nastávajúca matka nadváhu a nevhodne sa stravuje, prenáša to aj na nenarodené bábätko. Vyvážená strava počas tehotenstva i po ňom je ideálnym predpokladom na to, že aj dieťa bude mať normálnu váhu. To isté platí aj pre dojčiace matky. Po ukončení dojčenia je potrebné zabezpečiť primerané množstvo zdravej stravy. Obzvlášť potraviny s obsahom cukru pôsobia nepriaznivo a môžu prispievať k vzniku obezity. Okrem stravovania je potrebné dieťaťu zabezpečiť aj vhodné prostredie. Dieťa musí mať možnosť vyžitia, aby plne uspokojilo svoju zvedavosť a prirodzenú túžbu po pohybe. Potrebuje podnety, ktoré stimulujú zmysly. Dôležitá je tiež láskyplná starostlivosť a pocit bezpečia, lebo u emočne zanedbávaného dieťaťa sa môžu rozvinúť psychické ťažkosti, ktoré následne vedú k poruchám príjmu potravy.

Detské faldíky alebo nadváda?

Detské faldíky sú dôležité, pretože majú ochrannú funkciu. Pretože, ale nie sú všetky bábätká rovnako zaguľatené, môžu niektorí rodičia zneistiť, či je ich vlastné dieťa chudé alebo je to už malý "bucko". Metóda BMI, ktorá sa používa ako dobrý ukazovateľ pomeru medzi dĺžkou tela a váhou u dospelých, nie je u bábätiek bohužiaľ použiteľná. V prvom roku života môže byť pomer telesného tuku až 25% celkovej váhy dieťaťa. To by u dospelého značilo už značnú nadváhu, avšak u bábätka je to inak. Pre zistenie, či sa váha dieťaťa v normálnych medziach, je nutné jeho vývoj v prvých mesiacoch a rokoch dôkladne kontrolovať. Pravidelné kontroly, ktoré vykonáva pediater, môžu veľmi pomôcť. Ten tiež môže poradiť rodičom v prípade otázok a neistoty.

Váhové prírastky

V prvých dňoch po narodení môže novorodenec stratiť až 10% svojej pôrodnej váhy. V takom prípade to v priebehu dvoch týždňov ľahko doženie, a potom už naberá na váhe bez ťažkostí. V prvých 3 mesiacoch by váhové prírastky dieťaťa mali robiť asi 150-200 gramov týždenne, neskôr sa prírastky spomalia na asi 170 g. Priemerná váha u dievčatiek počas prvého mesiaca je 4.200 gramov, u chlapcov je to 4.500 gramov. Priemerná váha u dievčatiek vo štvrtom mesiaci sa pohybuje okolo 6.400 gramov, v desiatom mesiaci 8.500 a v roku 8.900 gramov. U chlapcov je to vo štvrtom mesiaci 7.000, v desiatom 9.200 a v roku 9.600 gramov. Skutočná váha sa môže odlišovať podľa toho, ako je dieťa veľké a akú má celkovú telesnú konštrukciu, preto váhové odchýlky smerom nahor nemusia nutne znamenať, že sa jedná o nadváhu. Ak pediater nestanoví túto diagnózu, môžete byť bez starostí. Prehnané kontroly váhy a neustále porovnávanie s inými deťmi sú kontraproduktívne. Môžu navyše viesť k skreslenému úsudku a následnému bezdôvodnému obmedzovaniu stravy. Ak sa všetko točí okolo váhy dieťaťa, môžu sa tieto obavy na dieťa preniesť, a to môže v dlhodobom horizonte viesť k poruchám príjmu potravy.

Čo robiť pri nadváhe?

Ak vaše dieťa skutočne nadváhu má, je potrebné zistiť príčinu. Určite sa vás detský lekár bude pýtať na stravovacie návyky. Snažte sa uvádzať pravdivé informácie. Užitočné je, keď so sebou prinesiete kompletný jedálniček, napríklad za uplynulý týždeň. Lekár ho s vami bude konzultovať a eventuálne vám navrhne stravovací plán. Ďalšou príčinou môže byť nedostatok pohybu. Skúste dieťa k pohybu motivovať a podnecovať. Jednou z možností môžu byť tiež genetické dispozície. Aj v tomto prípade však môže úprava stravovacieho a pohybového plánu pomôcť. Ak sú všetky predchádzajúce príčiny vylúčené, potom môže byť na vine nejaké ochorenie. Môže ísť napríklad o poruchu látkovej výmeny, narušenú funkciu niektorého z orgánov alebo nedostatočnú funkciu štítnej žľazy. Okrem detského lekára môžu v takýchto prípadoch pomôcť aj poradne zameriavajúce sa na problematiku nadváhy. Pozor - malé deti nesmú držať žiadnu diétu. Potrebujú plnohodnotnú a vyváženú stravu. Pri ich nadváhe je teda výživové poradenstvo najlepším riešením. Pre malé deti navyše existujú špeciálne programy, v ktorých sa prostredníctvom hier učia, ktoré potraviny sú zdravé a ktoré nie. Ak by ste takúto možnosť chceli využiť, môžete sa informovať u vášho pediatra alebo v špecializovanej poradni.

Zavádzanie včasných opatrení

Ak sa dieťa s nadváhou už narodí alebo po pôrode príliš priberie, zväčšia sa tukové bunky. Čím dlhšie nadváha pretrváva, tým ťažšie potom je telo opäť preprogramovať, pretože už získalo sklon k tomu, tukové zásoby zadržiavať. Chudnutie je potom s pribúdajúcim vekom čím ďalej, tým ťažšie. To môže viesť ako k psychickým, tak i zdravotným problémom. Deti s nadváhou potom majú silný sklon k cukrovke a môžu mať ťažkosti s pohybovým aparátom. Tiež krvný obeh trpí.

Záver

  • Počas tehotenstva a dojčenia dbajte na vyváženú stravu.
  • Snažte sa dieťa zvykať na zdravé potraviny od nízkeho veku.
  • Dbajte na dostatok pohybu.
  • Chodievajte na pravidelné prehliadky k pediatrovi