Recepty pre deti od 6. mesiaca

Recepty pre deti od 6. mesiaca>
Či už ste sa rozhodla, že nebudete kupovať hotové príkrmy alebo len jednoducho chcete oživiť jedálniček vášho zlatíčka, máme tu pre vás ďalšie tipy na dobrôtky pre našich najmenších.

Hustá zeleninová polievka

(Od ukončeného 6. mesiaca, nedojčené dieťa od ukončeného 4. mesiaca) Suroviny: 1 zemiak, 1 mrkva, 1 petržlen, niekoľko ružičiek brokolice a niekoľko ružičiek karfiolu, dojčenská voda, 1 lyžička olivového oleja, petržlenová vňať Postup: Očistenú mrkvu, zemiak a petržlen pokrájame na malé kúsky, pridáme ružičky karfiolu a brokolice a varíme v dojčenskej vode. Uvarenú zeleninu rozmixujeme a pridáme lyžičku oleja. Pre obmenu môžeme do polievky pridať materské alebo dojčenské mlieko.

Špenátová polievka s vaječným žĺtkom

(Od ukončeného 6. mesiaca) Suroviny: čerstvé alebo mrazené špenátové listy, 2 zemiaky, 1 uvarený vaječný žĺtok, 1 lyžička olivového oleja Postup: Špenátové listy varíme vo vriacej vode cca 5 minút. Uvaríme zemiaky, do vody, v ktorej sa varili, pridáme hotový špenát a všetko rozmixujeme na hladkú krémovú polievku. Pridáme roztlačený uvarený vaječný žĺtok a lyžičku olivového oleja. Zamiešame.

Červená repa so zemiakmi

(Od ukončeného 6. mesiaca) Suroviny: polovica červenej repy, 3 zemiaky, dojčenská voda, 1 lyžička olivového oleja, 2-3 lyžičky materského alebo dojčenského mlieka Postup: Očistenú červenú repu a zemiaky pokrájame na malé kocky a umyjeme. Repu vložíme do vriacej vody, prikryjeme a uvaríme do polomäkka. Potom pridáme zemiaky, prilejeme malé množstvo vody na doplnenie a dovaríme, vodu scedíme a zemiaky spoločne s repou rozmixujeme. Pridáme lyžičku olivového oleja, materské alebo dojčenské mlieko. Podobne môžeme pripraviť aj špenátové pyré z hlávkového šalátu.

Zapečený karfiol

(Od ukončeného 6. mesiaca) Suroviny: 1 mrkva, 1 zemiak, 2 lyžičky karfiolu, 1 vaječný žĺtok, 1 lyžička olivového oleja Postup: Mrkvu a zemiak očistíme a nastrúhame. Karfiol nakrájame na kúsky a všetko povaríme cca 15 minút. Po uvarení pridáme olivový olej a vaječný žĺtok, všetko premiešame. V zapekacej mise pečieme 20 minút pri 180 ° C.