Kŕmenie, Recepty

Recepty na (ne)tradičné polievočky: Čo tak gaštanovú, dáte si?

Čo Vás zahreje v chladný deň lepšie ako polievka? Ak si ju urobíte plnú zeleniny, tak nie len zasýti, ale Vás aj poriadne vyzbrojí vitamínmi, ktoré sú potrebné práve v období prechladnutí.

Medzi najobľúbenejšie polievky našich drobcov patria jednoznačne tie krémové, stačí prehltnúť a častokrát si pochutia na zelenine, ktorú by na tanieri obchádzali. Dnes sme pre Vás pripravili také, ktoré sa dajú navariť z lokálnych plodín a neohrdne nimi ani dieťa, ani dospelý.

Hokaidová trošku inak

Prvý recept sa nesie vo farbách oranžovej. Ak ste čakali známu tekvicu hokaido, potešíme Vás. Zamiešali sme do nej však aj sušený hrach, ktorý Vám polievku výborne zahustí a dodá potrebné bielkoviny a minerály. Tekvica hokaido sa môže pýšiť veľkým podielom vlákniny a draslíka. Je vhodná aj pre alergikov, keďže neobsahuje žiaden lepok a mlieko. Ak ju máte z jesene v mrazničke, už viete, čo s ňou! :-)

Budeme potrebovať: 

  • Polovica väčšej, alebo jedna menšia hokaido tekvica
  • Dve hrste sušeného hrachu (vopred namočíme na pár hodín do vody)
  • Menší pór, alebo cibuľa
  • Olej podľa chuti
  • Domáca vegeta, alebo soľ na dochutenie (prípadne už navarený mäsový vývar)
  • Zázvor na dochutenie

Postup: 

Na lyžici oleja si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, alebo pór. Keď zhnedne, pridáme sušený hrach a podlejeme litrom vody (vývaru). Do vody pridáme domácu vegetu, korenie a varíme cca hodinu. Potom pridáme na kocky nakrájanú tekvicu a varíme, kým nie je mäkká. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pred podávaním môžeme dochutiť aj zázvorom a opraženými tekvicovými jadierkami, prípadne feta syrom. Táto polievka je vhodná aj pre najmenších, pokiaľ do nej nepridáte koreniny.

Ragú polievka pre všetkých

Ďalšou z obľúbených, ale často opomenutých polievok, ktorá môže byť kľudne aj hlavným jedlom, je ragú polievka. Je plná zeleniny a mäsa a deti si v nej nájdu, čo im chutí. Mäso môžete obmieňať, alebo použite zvyšky z nedeľného obeda. Kuracie, morčacie, dokonca aj hus, alebo kačica polievku nepokazia. V rámci zeleniny si tiež zvoľte, čo Vám práve ide na chuť, alebo čo máte doma.

Budeme potrebovať: 

  • Cibuľa alebo pór
  • Dve kuracie prsia
  • Kukurica
  • Hrášok
  • Mrkva
  • 1 cesnak
  • Smotana na varenie
  • Soľ, korenie, estragón

Postup: 

Na oleji si osmažíme cibuľku, pretlačený cesnak a na malé kocky nakrájané kuracie prsia. Spolu restujeme do zlatista a podlejeme vodou. Keď sa nám voda začne variť, pridáme pokrájanú mrkvu. Po cca pol hodine, keď nám zmäkne mrkva, primiešame menšiu konzervu kukurice a hrášok. Je na Vás, či máte doma mrazený, alebo v konzerve. Spolu povaríme ešte asi 10 minút a pred podávaním primiešame smotanu na varenie a estragón. Polievku si môžete pokvapkať citrónom a podávať s hrankou. V prípade alergie na mlieko môžete smotanu kľudne vynechať.

Polievka z gaštanov

Posledným receptom zaujmeme aj nielen deti, ale aj ľudí, ktorí z nejakého dôvodu zeleninu vo svojom jedálničku nemajú. Vôňa jesene a zimy – jednoznačne gaštany, jablká a škorica. Gaštany sú výborným pokrmom pre celiatikov a neobsahujú takmer žiadne kalórie, nijaký cholesterol a len 3% tuku. Spolu s jablkami podporujú trávenie, sú plné vitamínov a podporujú imunitu. O jablkách sa zrejme netreba ani rozpisovať, je to jedno z najzdravších ovocí, aké nám naša krajina ponúka. Škorica zahreje a prečistí cievy.

Budeme potrebovať: 

  • 400g lúpaných gaštanov
  • 3 jablká, alebo jablková detská výživa
  • Cibuľa
  • 2litre zeleninového vývaru
  • Olej
  • škorica
  • 100 ml smotany na varenie

Postup: 

Na oleji opečieme cibuľku a pridáme gaštany, ktoré sme si nakrájali na menšie kúsky. Ak používate jablká, tiež ich pridajte teraz, olúpané a nakrájané na kocky. Podlejeme vývarom a varíme asi 20 minút. Rozmixujeme a pridáme smotanu na varenie a škoricu. Povaríme ešte asi 5 minút. Jablká aj gaštany sú nasladlé, no pokiaľ Vám polievka chutí sladšia, pridajte ešte kokosový cukor, alebo iné sladidlo. Táto polievka je chutná aj studená ako dezert so šľahačkou.

Dobrú chuť!

Previous ArticleNext Article

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *