Recept na ovocnú kožu či domáce piškóty: Akého Mikuláša budete mať vy?

Recept na ovocnú kožu či domáce piškóty: Akého Mikuláša budete mať vy?>
Jedny z najsladších sviatkov sú to čo nevidieť. Obchody sa síce čokoládovými figúrkami plnia už pomaly od septembra, nám však plány na zdravého Mikuláša nezhatili. Vyspovedali sme Evku Blaho, výživovú poradkyňu z Jeminé. Čo nám miesto sladkostí odporúča? Evku Blaho môžete poznať z našich seminárov, kde spolu s Katkou Medveďovou vedú zaujímavú debatu a chutnú ochutnávku na tému Ako na prvé príkrmy. Preto sme ju ako odborníka na výživu a stravovanie vyspovedali. Z čoho by sme mali piecť, čím sladiť, čo pripraviť ako mikulášsky balíček pre svojich najmenších? Plus dva chutné recepty, ktoré by sme chceli vyskúšať aj my. A najlepšie hneď!

Zdravé pečenie z rôznych múk

Ak premýšľate nad tým, z ktorej múky a čo upiecť, máme pre vás tip. Existujú aj iné múky, ako len biela pšeničná, špaldová, či celozrnná. „Ak pečiete pre deti do 3 rokov, kde je obmedzený príjem vlákniny, tak najlepšie je používať bielu špaldovú múku. Ak pečiete pre staršie deti, tak kľudne použite špaldovú celozrnnú múku. So špaldovou múkou dosiahnete cesto čo najviac podobné pšeničnej múke a vyhnete sa prípadným nepodarkom z experimentovania. Ak chcete, aby vianočné pečivo bolo naozaj zdravé, tak do špaldového základu pridajte 10-20% množstva múky s vyšším obsahom bielkovín, minerálov a vitamínov.“ Evka odporúča konopnú, šachorovú (zemné mandle), makadamovú, pohánkovú, gaštanovú, amarantovú, hroznovú, kokosovú či teffovú. „Pre menšie deti je vhodná ovsená, tapioková, ryžová alebo múka zo zelených banánov. Niektoré múky vám jemne zmenia farbu aj chuť, tak treba byť na to pripravený.“

Sladiť viete aj inak – treba to len vyskúšať

Ak sladiť, ako sladiť? Pokojne môžete klasický cukor nahradiť kokosovým, datlovým alebo ryžovým sirupom. Niektoré cestá, ako napríklad piškóty sa nedajú pripraviť úplne bez cukru, lebo by ste nedosiahli takú krehkú a nadýchanú konzistenciu.  Ak však chcete iba niečo na spôsob keksíkov do ruky môžete použiť na osladenie aj banán alebo jablkové pyré. Len to už nebude také nadýchané a cesto bude trochu vlhkejšie.“ Ak nie cukor, čím sladiť? „Sladiť môžete, tak slaďte viacerými sladidlami. Vhodné sú napríklad - cukor z kokosových kvetov, datle alebo datlový sirup, ryžový alebo jačmenný slad, sušené ovocie, banán, jablkové pyré alebo aj niektoré druhy trstinového cukru, ako napríklad demerara, sukanát či muscovado. Cieľom však nie je sladiť drahými sladidlami, ale sladiť menej.“ Evka zároveň dodáva, že ak vám nezáleží na konzistencii cesta, môžeme na prisladenie použiť ako bánán, tak jablkové pyré. „Ak budete do koláča pridávať sirup, slad, prípadne med, tak dajte menšie množstvo ako je v recepte, alebo pridajte viac suchých surovín, aby ste nemali príliš tekuté cesto.“  

Rôzne prekážky vieme prekonať – aj celiakiu

Celiakia je bežná, nevyhýba sa ani mamičkám, ani detičkám. Ako riešiť situáciu, kedy mamička má kvôli diagnóze upravenú životosprávu a prispôsobuje tomu stravovanie celej rodiny? „Ako základ na pečenie by som používala kukuričnú a ryžovú múku. K týmto môžete pridávať pohánkovú, amarantovú, pšenovú, tapiokovú, gaštanovú, konopnú, makadamovú , hroznovú alebo môžete aj hrachovú, cícerovú, ľanovú, makovú, sezamovú či slnečnicovú. Každá múka sa hodí na niečo iné, ale správnymi kombináciami viete napiecť aj chlieb, klasické koláče a aj krehké pečivo.“ Poradíte nám, čo by mohol obsahovať balíček pre drobca na Mikuláša? „Okrem tradičného ovocia môžete prekvapiť svojich drobcov aj zmesou orieškov a sušeného ovocia, ktoré môžu byť aj v horkej čokoláde. Prípadne im napečte domáce keksíky a cookiesky, či perníky. Namiesto cukríkov im tam dajte ovocnú kožu, ktorú už dostať kúpiť alebo si ju ľahko pripravíte doma.“ 

Dva chutné recepty ako bonus na záver!

Recept na ovocnú kožu

Budeme potrebovať:
  • Čerstvé ovocie
  • Plech a trúbu alebo sušičku ovocia
Postup: Čerstvé ovocie rozmixujete, rozotriete v tenkej vrstve na plech a sušíte v sušičke alebo v rúre pri nízkej teplote. Po usušení nakrájate na pásiky a zrolujete do valčekov. Je to sladké a tak trochu aj ako gumené cukríky.

Recept na domáce piškóty

Potrebovať budeme:
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžička sladidla - kokosový cukor
  • 80 gramov špaldovej bielej múky
Postup: Z dvoch bielkov a štipkou soli vyšľaháme sneh, pridáme lyžičku sladidla a krátko zašľaháme, kým sa kokosový cukor nerozpustí. Keď je sneh tuhý, pridáme postupne žĺtka. Krátko pošľaháme. Do zmesi pridáme špaldovú múku. Keď je cesto hotové, vložíme ho do potravinárskeho vrecúška, na papier na pečenie spravíme malé piškótky. Necháme zaschnúť približne 5 minút, potom vložíme do rúry. Pečieme približne 10 minút na cca 170°C. Upečené piškótky necháme uschnúť 24 hodín, aby boli mäkkučké.