Lifestyle, Recepty

Recept: Ako na domácu paštéku?

Paštéka je jedna zo skvelých možností, čo si dať na raňajky alebo desiatu. Zohnať však dobrú, bez všetkých „moderných vymožeností“ ako sú rôzne éčka, prípadne múka alebo škrob, je takmer nemožné. Urobte si domácu paštéku! Nie je to vôbec ťažké a navyše s ňou môžete kúzliť podľa vlastnej chuti.

Ukážeme si, ako na to.

Pomer základných surovín:

  • 1 kg mastnejšieho bôčika
  • 0,5 kg bravčovej pečene
  • 0,25 kg cibule

Ak chcete paštétu mäsovejšiu, dajte pečene len štvrť kila. A to je všetko, ostatné záleží na vás.

A tu je kompletný základný recept:

  • 1 kg mastnejšieho bravčového bôčika
  • ½ kg bravčovej pečene
  • ¼ kg cibule
  • asi 5 strúčikov cesnaku
  • asi 2 lyžičky tymiánu
  • asi pol lyžičky mletého nového korenia
  • asi pol lyžičky drvenej rasce
  • soľ
  • korenie
  • sadlo
  • vývar

Z tohto množstva získate približne 6 malých pohárov od majonézy.

Postup

Bôčik deň vopred zbavíme kože, nakrájame na menšie kúsky, naložíme do korenia podľa chuti a necháme do druhého dňa odležať v chladničke.

recept-na-domacu-pasteku

Druhý deň podlejeme zľahka vodou, pridáme kúsok slaniny (nebojte sa, určite budete masť ešte pridávať) a pečieme domäkka cca 1,5 hodiny na 160 stupňoch. Bôčik pečte priklopený, nesmie sa vám opiecť, nedal by potom dobre zomlieť.

Než sa bôčik upečie, nakrájajte si cibuľku a opečte ju na masti dozlatista. Potom ju pomeľte spolu so surovou pečeňou.

Upečený bôčik ešte horúci pomeľte. Je dôležité, aby bol ešte teplý. Do zmesi nalejte aj výpek. Hrubosť mletia voľte podľa vlastných preferencií. Aby bola paštéta jemná, je nutné ju zomlieť aj trikrát. Môžete použiť aj klasický alebo ponorný mixér, ale pozor na prehriatie – takto paštéku spracovávajte skôr po menších dávkach.

Pomletý bôčik potom zmiešajte s pečeňou a cibuľkou. Ak je paštéka príliš hustá, zrieďte ju pridaním masti alebo vývaru. Ideálna konzistencia je asi ako hustejšie cesto na bábovku, aby sa potom dala dobre namazať. Zmes ochutnajte a dochuťte.

Poháre naplňte cca do troch štvrtín – nie viac, aby vám paštéta nevytiekla. Dobre zaviečkujte, vložte do hrnca a zavárajte hodinu a pol. Potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť.

domaca-pasteka-recept

Ako dlho vydrží?

Takto zavarená paštéka vám vydrží bezmála aj pol roka. Načatá v chladničke asi týždeň. Najlepšie je, že sa pri príprave môžete pohrať. Pridajte iné bylinky, vynechajte cesnak, vmiešajte sušené paradajky v oleji, orechy, brusnice, hrušky, alebo iné ovocie. Fantázii sa medze nekladú. A ako bonus budete vedieť, že v paštéte nie je nič zlé a môžete ju s kľudným svedomím ponúknuť aj svojim deťom.

Previous ArticleNext ArticleBylinkove-caje-v-tehotenstve

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *