Recenzia: Nočné svetlo - sovička LOU

Recenzia: Nočné svetlo - sovička LOU>
Keď som hľadala pre syna svetlo do izby a na čítanie, na prvý pohľad ma zaujala Malá sova LOU od holandskej firmy Zazu. Dve spojené a pritom "jednotlivé" svetlá s možnosťou ovládania intenzity, aktiváciou zvuku pri plači a ešte aj dizajn sovy sediacej vnútri vykotlaného stromu, to chcelo otestovať! A ako u nás sovička obstála? 

Dve v jednom - vzhľad

Sova sediaca vo vnútri prstenca, sú vlastne dve svetlá, ktoré je možné zapínať spolu alebo jednotlivo. Prstenec je určený na osvetlenie miestnosti, sova poskytuje menej intenzívne orientačné osvetlenie. Na prednej strane panela sú tri tlačidlá - jeden pre sovu, druhý pre prstenec a prostredný pre oboch. Prstenec je možné vypnúť klasiky tlačidlom, ale ak pri zapnutí držíte tlačidlo na 2 sekundy, aktivuje sa režim, kedy sa prstenec vypne sám po 30 minútach. Rovnako to funguje u sovy s tým rozdielom, že tá sa sama vypne po hodine. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=fzyGdy35S04[/embed] Vzadu je možné mechanicky (posunom zo strany na stranu) meniť intenzitu oboch svetiel a je tu tlačidlo na zapnutie zvukového senzora, ktorý reaguje na plač (rozsvieti sa sova). Svetlo sovy sa pri plači aktivuje na dobu 5 minút. Zazu Malá sova LOU je k dostaniu v troch farebných variantách - modrá pre chlapcov, ružová pre dievčatká a neutrálna šedá. Funguje na AC adaptér (klasický kábel) alebo na 3 × AA batérie.

zazu lampicky Pozor, nie som hračka

Svetlo sa synovi (2,5 roka) páčilo veľmi, ale výrobca asi veľmi dobre vie, prečo nie je určené pre deti do troch rokov. Prvé, čo syna napadlo, bolo skúsiť sovu z prstenca vyslobodiť, čo nie je najšťastnejší nápad. Dohľad rodičov tak bude nejaký čas nevyhnutnosťou. Keďže je syn od narodenia zvyknutý zaspávať po tme, Zazu sovičku LOU sme využívali predovšetkým večer pred uložením do postele. Naša predstava, že si s ňou budeme čítať, bohužiaľ nevyšla - ako sme zistili, osvetlenie v podstate nemôže nahradiť klasickú lampičku.

Plusy

Určite musím vyzdvihnúť roztomilý dizajn. Čo ma nadchlo je, že svetlo je naozaj ľahké a vďaka tomu, že môže byť napájané pomocou batérií, si ho dieťa môže prenášať a mať ho tam, kde práve potrebuje - v posteli, vo vnútri detského domčeku či v tajnej skrýši. Skvelé je, že má aj veľa funkcií (aktivácia pri detskom plači, možnosť meniť intenzitu osvetlenia ...).

Mínusy

Najväčší mínus za nás je, že na čítanie nie je svetlo prstenca dostačujúce, resp. chýba kužeľ svetla ako od klasickej lampičky, preto si pri čítaní len nasvecujete jednotlivé menšie časti textu.

Suma sumárum

Ak váš drobček zle zaspáva alebo sa v noci budí, je sova ideálnym ochrancom, ktorý ho nenechá po tme. Rovnako tak môže byť podľa môjho názoru skvelým príručným zdrojom svetla pre väčšie deti, keď sa v noci zobudia a potrebujú sa ísť napiť, na záchod (alebo len dôjsť k vypínaču). Ak hľadáte svetlo predovšetkým na čítanie, siahla by som ale po klasickej lampičke.