Recenzia - Cumlík Microlife

Recenzia - Cumlík Microlife>
https://youtu.be/i4ENvbdV4Bo Raz to čaká každého a väčšinou už hneď po narodení - meranie teploty. V pôrodnici sa teplota meria pravidelne, niekoľkokrát za deň. Najspoľahlivejšia a najjednoduchšia metóda je meranie "klasickým" teplomerom v konečníku. Ako ale bábätko rastie, stáva sa tento druh merania teploty trochu otravným a nie príliš pohodlným. Aj keď sme používali teplomer, ktorý sľubuje zmeranie teploty do 10 sekúnd, nebolo meranie teploty zrovna obľúbenou "zábavou". Preto som uvítala možnosť vyskúšať nový spôsob merania, a to cumlíkovým teplomerom. Vyskúšali sme tento MICROLIFE teplomer v cumlíku MT 1751. Aj keď sa v návode uvádza, že doba merania sa pohybuje okolo 5 minút, nám to netrvalo nikdy dlhšie ako 2,5 minúty. Tento spôsob merania je podľa môjho názoru oveľa menej intímny než meranie klasickým rektálnym teplomerom. Teplomer v dudliku

Výhody

Jednoznačnú výhodu vidím v tom, že keď potrebujete zmerať teplotu v noci, je oveľa pohodlnejšie vložiť dieťaťu do úst cumlík, než ho rozbaľovať a "otravovať" strkaním teplomeru do rektálneho otvoru. Ďalšou výhodou je zachovanie určitého súkromia bábätka. Predsa len občas potrebujete zmerať teplotu pred niekým "cudzím" a aj keď sa dieťa zatiaľ v tomto veku nehanbí, v dnešnej dobe je ochrana súkromia na prvom mieste. Teplomer má jednoduché použitie. Zapína sa modrým (jediným) tlačidlom. Po zvukovom signále sa zobrazí posledná nameraná teplota a potom sa na displeji zobrazí písmeno L (nízka teplota) - môžete vložiť cumlík do úst dieťaťa. Približne po dvoch minútach teplomer zapípa a displej sa sfarbí buď do zelena - teplota do 37,5°C, alebo do červena - teplota 37,6°C a viac. Nameraná hodnota sa líši nielen farebne, ale aj zvukovo - ak je teplota vyššia ako 37,5°C, spoznáte to, aj keď ste analfabet - pípanie je naozaj výstražnejšie. Ja doporučujem meranie teploty opakovať, väčšinou je druhá nameraná hodnota o niečo vyššia, a tretie opakovanie je vo väčšine prípadov zhodné s druhým, takže stačí dvakrát :-)

Nevýhoda

Čo ma ale potrápilo na začiatku, bol tvar cumlíka (na jednej strane zošikmený). Keďže používame cumlík iného tvaru, tak bol trošku problém presvedčiť dcéru, aby ho udržala v ústach. Po niekoľkých meraniach si ale zvykla a keď jej ho pridŕžam, tak meranie teploty prebieha tak, ako má. Aby bolo meranie čo najviac presné, je potrebné, aby malo dieťa ústa zatvorené. Inak cumlík je vodeodolný, takže sa nemusíte báť, že by kvôli slinám prestal fungovať.

Záver

Pokiaľ tiež "bojujete" s meraním teploty klasickou cestou, tak tento spôsob merania odporúčam. Nehodí sa však pre deti, ktoré odmietajú aj klasické cumlíky, a tiež by som ho neodporúčala pre deti, ktoré z cumlíka práve vyrástli.