Prvé zúbky - ako sa o ne starať a kedy navštíviť zubára?

Prvé zúbky - ako sa o ne starať a kedy navštíviť zubára?>
Zúbky - radosť aj prekliatie prvých dvoch rokov života dieťaťa. Ako sa o ne správne postarať a vytvoriť dieťaťu celoživotný návyk správnej starostlivosti o chrup? Súčasťou očkovacieho preukazu je aj zubný preukaz, v ktorom je predpísaná prvá prehliadka v 12. mesiacoch. Mnoho rodičov sa tým bohužiaľ neriadi a zastáva názor, že keď ešte deti nemajú poriadne zuby, nepotrebujú toľko starostlivosti. Na prvé zúbky je ale daný základ už v maternici a správna starostlivosť o ne ovplyvní nielen druhé zuby, ale aj celý život.

Prvá prehliadka

K zubárovi by teda rodičia mali priviesť dieťa prvýkrát keď má rok. V tom čase máva spravidla štyri zuby hore a štyri dole. Nie je ešte čo spravovať, ale lekár by s vami mal prebrať zubnú hygienu dieťaťa, jeho životosprávu a poradiť, ako sa vyhnúť komplikáciám - napríklad pri raste čeľustí. Tiež skontroluje, či nedochádza k nejakým vývojovým odchýlkam a nie je potrebné dlhodobé sledovanie. Potom už nasledujú prehliadky štandardne po pol roku. Je veľmi dôležité, aby starostlivosť o malé zúbky začala načas, kým sa dieťa nebojí a nemá ani negatívnu skúsenosť s bolesťou zubov. Záleží však len na rodičoch, či dieťa k zubárovi dovedú. Ak to urobia, až keď dieťa má boľavé zuby, býva ošetrenie veľmi ťažké. Špecializovaných zubárov pre deti je u nás pomerne málo.

Starostlivosť

Starostlivosť o chrup by mali dieťa naučiť rodičia. Najprv sa používajú prstové kefky alebo kúsok navlhčenej gázy, ktorou sa prvé zúbky jemne pretrú. MAM zinka na dasne Oral Care set Rabbit C, 169Kc-2Ďalším stupňom by mala byť detská zubná kefka, ideálne s predĺženou rukoväťou, ktorou môžete korigovať pohyb kefky v ústočkách. Vždy musíte zúbky dočistiť, pretože batoľa si samo ešte zúbky dokonale nevyčistí. Až začnete používať zubnú pastu, vyberte takú, ktorá má čo najnižšie množstvo fluoridových iónov, to je 250 ppm. Aj tak ale stačí kefku len zvrchu jemne potrieť. Deti nevedia pastu ešte vypľuť, a preto je potrebné eliminovať prehltnuté množstvo. Tip - skúste využiť napríklad nepenivý zubný gél v 100% BIO kvalite. Všetko potrebné pre starostlivosť o zúbky vášho dieťatka zoženiete TU. Rovnako ako napríklad pri ukladaní na spánok, aj u starostlivosti o zúbky fungujú rituály a spoločné aktivity. Zvyknite si spolu s dieťaťom na spoločný ranný i večerný postup. Môžete sa napríklad večer pozrieť na večerníček, spolu si vyčistíte zúbky a potom pôjdete spať. Tip - prečítajte si viac informácií o tom, ako sa starať o zúbky dieťaťa >>

Strava

Strava je nemenej dôležitou položkou v starostlivosti o nové zúbky. Pozor by ste mali dávať najmä na nadbytok cukru a sladidiel v potravinách. Dieťa skutočne nepotrebuje k životu dosladzované čaje, oplátky či mäkké tortičky s rádoby čokoládovou či ovocnou náplňou a sladké pitíčka tváriace sa ako to najlepšie pre vaše dieťa. Tiež cumlík namočený v mede nie je pre zdravie zúbkov ideálny. Len pre predstavu, nedávno som sa zo zvedavosti pozerala na zloženie pri rôznych detských ochutených vôd. Našla som jednu, ktorá neobsahovala žiadne nevhodné prímesi, ale obsah cukru bol 1 čajová lyžička na 100 ml. Takto to nevyzerá zle, ale keď si uvedomíte, koľko cukru si dávate do klasického hrnčeka čaju alebo kávy, ktorý má približne 300 ml, tak to nie je vôbec málo. Pokiaľ už potomkovi nejaké to sladké pitie alebo i džús dovolíte, nemalo by to byť celodenne a nemalo by to byť pred spaním. V noci je sladké pitie zakázané úplne. Cukry sa v ústach metabolizujú v kyseliny a tie poškodzujú zubnú sklovinu. Čistenie zubov potom naozaj narastá na význame.

Prenos zubného kazu

Na vzniku zubného kazu sa podieľajú baktérie, ktorými bohužiaľ môžeme svojou starostlivosťou nakaziť dieťa sami. Je veľmi dôležité, aby sa dieťaťu nedostalo do úst nič, na čom by sa prichytili sliny kohokoľvek iného. Takže ocucávanie spadnutého cumlíka, oblizovanie lyžičky alebo napití sa z rovnakej fľaše nie je vôbec vhodné. Ide o tzv. infekčné okienko.

Na záver

Hlavná je prevencia a včasný nástup starostlivosti. Sami viete, že batoľa nasáva všetky nové skúsenosti ako huba a veľmi ľahko sa novinkám prispôsobuje. Ak budete dôslední, môže dieťa čistenie zúbkov už za týždeň považovať za samozrejmosť. Uľahčíte si tým nervy do budúcnosti. V štyroch rokoch sa potom už tento návyk ťažko fixuje.