Prvá pomoc, keď rastú zúbky? Hryzátko!

Prvá pomoc, keď rastú zúbky? Hryzátko!>

Prerezávanie zúbkov je náročným obdobím nielen pre rodičov, ale hlavne pre deti. Ďasienka sú opuchnuté, vznikajú drobné ranky, deti sú mrzuté a snažia sa napchať do pusinky čokoľvek, čo im príde pod ruku. Urýchliť rast prvých zúbkov nevieme, ale poradíme vám, ako deťom uľaviť od bolesti a napätia v ďasnách.

Zaručene každý sa s ním niekedy stretol, len možno nevedel, k čomu presne slúži, kým sa nestal rodičom. "Hryzadlo", na verejnosti známe skôr ako "hryzátko", je neuveriteľne šikovná vecička, ktorá dokáže zmierniť doprovodné prejavy prerezávania zúbkov.

Pri procese posúvania zúbkov smerom von ďasno opúcha a červená. Jedná sa o modrinky - podliatiny, ktoré vznikajú v dôsledku toho, ako sa zub tlačí von a pred sebou má malé množstvo nahromadenej krvi. Detské telíčko sa tomuto procesu zvyčajne bráni horúčkou, čo len umocňuje podráždenosť dieťatka. Prvé zúbky, ktoré na vás z detskej pusinky vykukujú, budú pravdepodobne stredné rezáky. Pozor, bývajú dosť ostré.

chladiace-hryzátkoČo vlastne to hryzátko dokáže

Pomáha tíšiť bolesť tým, že mierni pocit napätia v oblasti čeľustí a napomáha zúbkom pri ich prerezávani. Množstvo hryzátok má na svojom povrchu drobné hrbolčeky, ktoré masírujú ďasná, zmierňujú tlak a spôsobujú slintanie, ktoré pôsobí preventívne proti zubnému kazu.

Jedno také hryzátko s hrbolčekami pre vás otestovala Alena. Pozrite sa >>

Ideálnou voľbou sú tzv. vodné hryzátka, ktoré sú naplnené destilovanou vodou. Vložte vodné hryzátko na čas do chladničky a až potom ho dajte dieťaťu. Okamžite pocíti neuveriteľnú úľavu. Chlad totiž, ako je všeobecne známe, zmierňuje prekrvenie a zabraňuje zápalom.

Podľa čoho vyberať?

V súčasnej dobe by ste rozhodne nemali mať problém kúpiť akékoľvek hryzátko. Obchodníci ponúkajú rozmanité typy, ktoré sa od seba líšia tvarom, veľkosťou, farbou, tvrdosťou, ale aj účelom, na ktorý sú určené. Niektoré majú tvar krúžku. Tie slúžia na to, aby malo dieťa čo žuť. Iné môžu byť naplnené gélom alebo, ako sme vyššie popisovali, destilovanou vodou. Takéto hryzátka majú primárne chladiť opuchnuté ďasná. S hryzátkami sa môžete stretnúť aj ako súčasť hračiek alebo chrastítok, takže záleží skutočne len na vás, ktoré zvolíte.

hryzátko

Pri výbere hryzátka sa ale neriaďte len príťažlivým prevedením, ale aj materiálom. Rozhodne neobstarávajte hryzátka bez atestu niekde na tržnici či staré typy vyrobené z PVC, ktoré obsahujú zmäkčovadlá. Hryzátko musí byť vyrobené z pevného, kvalitného a zdravotne nezávadného materiálu. V žiadnom prípade nedávajte deťom na hryzenie čokoľvek z dreva. Drevo je ako materiál nestále, mohlo by sa rozštiepiť a dieťa by sa mohlo veľmi ľahko poraniť.

Upozornenie na záver

V tomto období musíte byť naozaj veľmi ostražití, pretože dieťatko v čase prerezávania zúbkov strčí do úst úplne všetko. Veľmi ľahko by mohlo dôjsť k veľkému nešťastiu - uduseniu, zaskočeniu či prehltnutiu nevhodného predmetu. Dávajte preto dobrý pozor, čo kde nechávate položené a kam vaše zlatíčko dosiahne. A ešte jedna rada - dobre si schovávajte mobilné telefóny. Väčšiena spoločností totiž ako reklamáciu poškodenie vplyvom naslintánia do prístroja neuznáva. :)