Prvýkrát na lyžiach: Kedy, ako a na čo nezabudnúť?

Prvýkrát na lyžiach: Kedy, ako a na čo nezabudnúť?>
Kedy začať? Učiť dieťa sám, alebo zaplatiť inštruktora? Koľko stojí výstroj? A kam vôbec ísť? Ak aj Vy chcete svoje dieťa naučiť lyžovať, určite si kladiete podobné otázky. Tu sú odpovede. Deti milujú zimné radovánky, ale guľovanie, alebo sánkovanie nie je zďaleka taká drina ako postaviť sa na lyže a zvládnuť na nich prvé kroky, nie to ešte svah. Snažte sa pre to urobiť všetko tak, aby ste deti hneď pri prvom pokuse neodradili a aby si radosť z nového pohybu zamilovali.

Kedy začať?

Prvé zoznamovanie s lyžami sa odporúča, keď má dieťa približne tri roky. Nečakajte však, že  sa v tomto veku váš potomok stane Albertom Tombom! Na začiatok bude stačiť, ak dieťa vydrží na lyžiach pol hodinu až hodinu denne. Ideálne sú dopoludnia, kedy má dostatok energie a nadšenia. Čas si prispôsobte po prvej lekcii. Každé dieťa je individuálne, záleží aj od fyzického a psychického vývoja, to znamená, či zvláda koordináciu pohybov, stabilitu chôdze a či je schopné udržať pozornosť. Zvážte aj to, či je dieťa v prípade výuky v lyžiarskych školách schopné vydržať bez rodiča a ovláda základné hygienické návyky ako je napríklad samostatné dochádzanie na toaletu.

Ako na to?

Mnohí z nás učili lyžovať prísnym drilom: Pokrč nohy! Pekne pluhuj! Teraz zatoč doprava! Lyžovanie sa tak stalo pre nás nočnou morou, až pokým sme sa v siedmej triede nezamilovali do inštruktora a láska k lyžovaniu sa opäť rozhorela. Pokiaľ sa rozhodnete svoje deti naučiť lyžovať sami, mali by ste byť nie len dobrými lyžiarmi. Treba sa vyzbrojiť trpezlivosťou a vedieť o základnej lyžiarskej metodike. Niektoré lyžiarske školy usporadúvajú víkendové semináre pre rodičov, kde sa zoznámia s modernými metódami a naučia sa mnoho cvičení. Ak sa do toho nechcete púšťať sami, nebojte sa zveriť Vaše ratolesti do rúk skúsených lyžiarskych inštruktorov.

Kam?

Ak premýšľate, kam sa s deťmi vydať na hory, mali by ste zvážiť, či chcete ostať doma na Slovensku alebo ísť za hranice. Výhodou domáceho lyžovania je nepochybne rodný jazyk inštruktora, ceny a vzdialenosť. V zahraničí ale nájdete lepšie vybavené lyžiarske areály a viac snehu. Rozhodnutie je už iba na vás.

Koľko to stojí?

Orientačné ceny výbavy (ceny závisia od daného strediska) Komplet detská výstroj- 5 €/ hodina  10 € celý deň Detské lyže (vrátane topánok a palíc)- 8 €/ hodina 19 €/deň Inštruktor pre jednu osobu na deň (6hodín)- 100 €

Výbava malého lyžiara

  Pod výbavou samozrejme nemyslíme iba lyže, lyžiarky, rukavice, šál a čapicu. Je potrebné dbať na bezpečnosť - preto je dobré zaobstarať prilbu, poprípade chrániče. Vhodná je aj tzv. korytnačka - teda ochrana na chrbátik. Lyžiarske okuliare pre detské oči sú tiež veľmi dobrým krokom, ostrý sneh a ľad lietajúci do očí nie je o nič príjemnejší. Nezabúdajte ani na reflexné prvky - či už reflexnú vestičku alebo náramok. Dieťa by malo byť na svahu viditeľné. Pred tým, ako vyšlete vaše dieťa na svah, je dobré, aby ste sa oboznámili s pravidlami prvej pomoci na svahu. Spísal ich aj FALCK - Dopravná záchranná služba. Isto sa s nimi môžete oboznámiť aj v konkrétnom lyžiarskom stredisku. Oblečenie je ďalším dôležitým elementom pri lyžiarskom jašení sa na svahu. V prvom rade je potrebné myslieť na to, aby bolo dieťaťu nie len teplo, ale aby sa vo veciach vedelo dostatočne pružne hýbať. Počítajte s tým, že bude zo začiatku padať, preto viac ako nemotorné vstávanie, pretože je naobliekané ocení, že sa bude môcť zdvihnúť aj bez pomoci. Samozrejme všetko s mierou. Kvalitné oblečenie nájdete nie len u nás na Feede, pestrý výber lyžiarskeho oblečenia je dostupný aj v našom skvelom bazáriku a outlete Kiido.sk. Nezabúdajte na pevnú a zateplenú zimnú obuv, šály, čiapky a rukavice, ponožky a pančušky.  BÜBCHEN Ochranný krém do každého počasiaNemenej dôležitá je aj kozmetika. Horské slniečko možno nie je to, na čo sme zvyknutí počas leta, avšak dá zabrať nie len pokožke dieťaťa, ale aj dospelého. Preto majte vždy po ruke opaľovací krém, poslúži aj krém do veterného počasia. Vyštípané líčka sú síce bežné, ale celodenné bláznenie sa na svahu nemusí byť pohroma pre jemnú detskú pokožku. Do batôžka mu určite zabaľte: Tak ako, kedy idete na lyžovačku vy? :-)