Problémy s kožou v tehotenstve

Problémy s kožou v tehotenstve>

Tehotenstvo je pre telo veľmi náročným procesom. Preto sa môže stať, že nie vždy prebieha úplne bez problémov či drobných komplikácií. Tentoraz sme sa zamerali na najčastejšie problémy s kožou, s ktorými sa môžete stretnúť.

Strie čiže pajazvičky

hipp-mama-olejcekŠtatistiky uvádzajú, že u viac ako polovice tehotných žien sa vyskytnú nevzhľadné jazvičky, ktoré sa väčšinou objavia v 2. trimestri. Vznikajú na miestach, kde sa koža najviac napína, teda na prsiach, tehotenskom brušku, bokoch a stehnách. Príčinou ich vzniku je znížená elasticita pokožky počas tehotenstva. Zvýšená produkcia pigmentu spôsobuje, že majú červenkasté sfarbenie a tým sú viditeľné. Nemusíte sa ale báť. Po pôrode strie po čase vyblednú, ale bohužiaľ už nezmiznú. Prevenciou môže byť pravidelné natieranie krémom či olejom. Nikto vám nezaručí, že aj napriek tomu, že sa budete mazať, sa strie neobjavia. Veľký vplyv na to totiž má aj dedičnosť.

Tip - Katka pre vás otestovala olejček Hipp. Mrknite sa, či by ho odporučila ďalej >>

Tehotenská pigmentácia

Počas 2. a 3. trimestra si môžete všimnúť, že vám začnú tmavnúť určité partie na tele. Môžu to byť dvorce a bradavky na prsiach aj oblasť vonkajších genitálií. Stmavnutie je individuálne, ale zvyčajne je výraznejšie, ak máte tmavé vlasy či pleť. Nedeste sa, ak sa v strede vášho bruška objaví čiara, ktorá bude prechádzať jeho stredom (nazýva sa linea nigra). Okrem týchto miest sa môže pigmentácia objaviť v podobe malých škvŕn na vašich lícach, čele alebo krku. Slniečko môže spôsobiť ich stmavnutie.

Prečo k tomu dochádza?

Môžu sa za to tehotenské hormóny. Ani v tomto prípade sa ale nemusíte báť, pretože aj pigmentácia zmizne sama od seba postupne po pôrode, alebo aspoň citeľne vybledne. Ak by vám zostali na tvári nejaké "pozostatky" po tehotenstve, pomôže kvalitný make-up.

Svrbiaca pokožka

Hovorí sa, že okolo 20% tehotných žien postihuje nejaký druh svrbenia, najviac medzi 25. a 29. týždňom tehotenstva. Svrbenie môže mať niekoľko príčin. Ak vás svrbí oblasť bruška, je to pravdepodobne spôsobené napínaním pokožky v dôsledku rastu maternice. Svrbenie sa ale objavuje aj na dlaniach alebo chodidlách, čo sa väčšinou pripisuje zmene hladín hormónov.

Ako svrbenie zastaviť?

Skúste na postihnuté miesto naniesť hydratačný krém. Avšak nemusíte mať obavy, pretože svrbenie ako také nemá nepriaznivý vplyv ani na vás, ani na vaše bábätko. Ak by bolo svrbenie neznesiteľné a neustávalo, navštívte svojho lekára. Vo výnimočných prípadoch môže byť totiž silné svrbenie celého tela v 3. trimestri príznakom problémov s pečeňou. Ďalším príznakom by malo byť žltkasté sfarbenie pokožky a očných bielkov.

Zvýšené potenie

Nepríjemný problém, s ktorým sa väčšinou nedá bojovať inak, ako vytrvalým a pravidelným sprchovaním. Hlavne v 3. trimestri a v letných mesiacoch sa zvyšuje miera potenia takmer na maximum. V tehotenstve sa totiž zrýchľuje celkový metabolizmus. Ako sme už naznačili pomôže vám len sprchovanie vo vlažnej vode aj niekoľkokrát za deň. Noste pohodlné vzdušné oblečenie z bavlnených materiálov a prijímajte dostatok tekutín. Antiperspiranty používajte s mierou. Obsahujú rôzne chemické látky.