Probiotiká - Aby bol v brušku pokoj

Probiotiká - Aby bol v brušku pokoj>
Určite už ste o nich počuli, ale možno stále neviete, v čom tkvie ich pravá sila. Probiotiká sú pre náš organizmus i pre organizmus našich najmenších veľmi prospešné. Prečo to tak je a aká je ich hlavná úloha, o tom si povieme na nasledujúcich riadkoch. Zjednodušene môžeme povedať, že pod pojmom probiotiká rozumieme zdraviu prospešné baktérie. Pričom náš zažívací trakt obsahuje obrovské množstvo rôznych baktérií, ale nie všetky sú tie správne. Z hľadiska zdravia je však žiadúce, aby bol náš zažívací trakt osídlený správnymi baktériami, s prevahou Lactobacillov a Bifidobaktérií. To sú najznámejšie zástupcovia probiotík, ktoré chránia náš organizmus pred tzv. Patogénmi, ktoré majú negatívny vplyv na náš organizmus.

Chránia naše telo pred antibiotikami

probiofixPrítomnosť probiotík v našom tráviacom ústrojenstve hrá obrovskú úlohu už od skorého dojčenského veku až do samotnej staroby. Tieto baktérie sú dobre tolerované a nemajú žiadne preukázateľné vedľajšie účinky. Aj preto sú silne doporučované už tým najmenším. Navyše v dnešnej dobe, keď je zloženie jedálnička mnohých mamičiek celkom nevyvážené, doba dojčenia nie je tak úplne optimálna a súčasne s tým stúpa predpisovanie antibiotík, u detí aj u dospelých, pomáha pravidelné užívanie probiotických látok úspešne chrániť naše zdravie. Zároveň tiež probiotiká ovplyvňujú nežiadúci dopad antibiotík na náš organizmus. Najväčšou silou probiotík je to, že ak sú v črevách zastúpené v dostatočnom množstve, môžu ľahko obsadiť črevnú sliznicu a brániť ju pred zachytením nežiadúcich mikroorganizmov. Navyše produkujú látky, ktoré pomáhajú ničiť škodlivé baktérie. Okrem toho, že dokážu obnoviť črevnú mikroflóru (nielen) po užívaní antibiotík, zaisťujú tiež správnu funkciu zažívacieho systému, pôsobia ako prevencia alebo zmiernenie alergických a atopických prejavov u detí a celkovo zvyšujú odolnosť ich organizmu. Zároveň preventívne pôsobia pred ochorením dýchacích ciest, napr. pred nachladnutím, chrípkou a tiež infekciou močového ústrojenstva.

Upokoja boľavé bruško

Bolo preukázané, že u detí, ktoré nemohli byť z nejakého dôvodu dojčené materským mliekom, je zloženie črevnej mikroflóry podobné ako u dospelých ľudí a v dôsledku toho je riziko vzniku tráviacich problémov, najrôznejších typov alergií a infekcií tráviaceho a dýchacieho systému oveľa väčšie. Počas prvého pol roka života našich najdrahších sa stretávame s množstvom celkom dramatických prejavov, ako je nepokoj, zápcha, neutíšiteľný plač, grckanie, zvýšená plynatosť a s tým spojené bolenie bruška, akútne hnačky a dojčenské koliky. Príčin môže byť mnoho, ale väčšinou ide o dôsledok zlého zloženia črevnej mikroflóry alebo narušenie správnej rovnováhy a zloženia po liečbe antibiotikami. Ak máte podobné problémy, obráťte sa na lekára. Iste vám ochotne poradí, čo robiť a aké probiotiká prípadne vybrať.

V akej forme sú najlepšie?

Probiotické baktérie by ste našli v množstve výrobkov. Medzi tie najtypickejšie patria kyslomliečne výrobky, predovšetkým jogurty, jogurtové a kefírové mlieka, ale aj tvrdé syry typu ementál a zelenina konzervovaná mliečnym kvasením (napr. kyslá kapusta). Oveľa efektívnejšie, najmä v období zvýšeného výskytu respiračných chorôb a u našich najmenších, je však zakúpiť probiotiká ako doplnok stravy. Bežne sú k dispozícii vo všetkých lekárňach. Ale treba zdôrazniť, že probiotiká by mali byť u mladších dojčiat podávaná vždy až po porade s lekárom.