Prísady v detskom jedle - na čo si dať pozor?

Prísady v detskom jedle - na čo si dať pozor?>
Detským potravinám by sme ako rodičia mali venovať osobitnú pozornosť. Bohužiaľ stále platí, že pekný obal predáva. A tak výrobcovia deti lákajú na farby a obrázky. Ale zďaleka nie všetko, na čom je nakreslený psík alebo opička a usmievavý chlapček je pre vaše dieťa vhodné. Zloženie detských potravín je dané zákonom. Prísnejšie normy sú pri výrobkoch, ktoré sú určené pre deti do jedného roka života. Čo presne daná potravina obsahuje by nám mala prezradiť etiketa. Zoznamu zložiek by mal rozumieť aj laik. Ak by sa ale predsa len objavili záludnosti, nie je problém si zistiť prostredníctvom internetu, čo označenie znamená. Aj tak ale existujú legálne spôsoby, ako môže výrobca uviesť spotrebiteľa do omylu. Je napríklad stanovené, že poradie ingrediencií sa uvádza v zostupnom poradí podľa podielu v potravine. Tu ale prichádza prvý problém. Keď napríklad tovar obsahuje označenie, že je bez pridaného cukru, neznamená to, že neobsahuje žiadne sladidlá. Na samom konci zloženia môže byť uvedená napríklad laktóza, fruktóza, glukóza alebo med v relatívne nízkych koncentráciách. Pokiaľ ale všetky sladidlá spočítate, vyjde vám pomerne podstatné množstvo a tým pádom nie je výrobok pre dieťa vhodný.

Na čo si dať pozor?

Cukry Detské potraviny často obsahujú príliš veľa cukru. Ten má vysoký obsah kalórií, podporuje vznik zubného kazu a má nízku výživnú hodnotu. Na druhej strane je ale oveľa lepší ako umelé sladidlá. Tuky Ďalším kritériom je obsah tuku alebo olejov a jeho kvalita. Stužené tuky a oleje obsahujú takzvané trans-tuky, ktoré môžu byť príčinou vzniku ochorení srdca a ciev. Je potrebné venovať pozornosť aj nasýteným a nenasýteným mastným kyselinám. Nenasýtené mastné kyseliny sú pre organizmus cenné, nasýtených sa telo zbaví len ťažko. Podľa nemeckej štúdie z roku 2012 je najvhodnejším olejom repkový, pretože obsahuje nenasýtené mastné kyseliny. Vitamíny O obsahu vitamínov odborníci na výživu stále diskutujú. Obávajú sa, že je do detských potravín pridávané príliš veľké množstvo vitamínov a minerálov. Denná dávka by mala byť pokrytá hlavne vyváženou stravou. Ďalšie vitamíny z nevhodne obohatených potravín môžu dieťa aj ohroziť. S vitamínmi rozpustnými vo vode si nemusíme robiť starosti - čo telo nespotrebuje, to vylúči. Ale vitamíny rozpustné v tukoch sa ukladajú v tukovej vrstve dieťaťa. To môže viesť k nežiaducim účinkom. Nahromadené látky sa totiž potom ešte dlho uvoľňujú. Dochucovadlá Mnoho potravín pre deti obsahuje príchute, farbivá, dochucovadlá, kyseliny a zahusťovadlá. Ak je v zložení výrobku uvedená ovocná aróma, ani zďaleka to neznamená, že ide o zložku vyrobenú zo skutočného ovocia. Veľmi často ide o priemyselne vyrábané náhrady. Pri dochucovadlách je preukázané, že majú vplyv na vnímanie chuti čerstvých a prírodných potravín. Takéto potraviny potom môžu nielen deťom, ale aj nám, pripadať bez chuti. V dôsledku toho potom deti dávajú prednosť priemyselne vyrábaným potravinám. Označenie E 620 až E 625 sú typické pre umelé prísady. Potraviny s obsahom kyseliny citrónovej alebo iných kyselín sa neodporúčajú, pretože môžu poškodiť zubnú sklovinu.

Odborníci odporúčajú:

Ak sa vaše dieťa stravuje správne, nie je až taký problém, keď občas zje niečo, čo nie je úplne ideálne. Najlepšími potravinami ale zostávajú celozrnné pečivo, ryby, mäso, čerstvé ovocie, zelenina, šaláty a mliečne výrobky, ako sú napríklad syry, tvaroh a jogurty. Ak používate olej, uistite sa, že obsahuje nenasýtené mastné kyseliny. Je veľmi dôležité naučiť deti od malička na prirodzene sladkú chuť ovocia a zeleniny a zbytočne neprisladzovať nápoje. Ak už musíte pre svoje dieťa kúpiť hotové potraviny, veľmi dôkladne skontrolujte zloženie výrobku. Pozrite sa tiež na náš veľký test príkrmov: https://youtu.be/3H3JAHKBwOY