Pripravte si pôrodný plán

Pripravte si pôrodný plán>

Že ste sa doteraz s termínom pôrodný plán nestretla? Ide o akýsi súpis želaní, ako by ste chceli, aby váš pôrod prebiehal. Ženy k pôrodnému plánu zvyčajne pristupujú, pretože tak nadobudnú väčšiu istotu a nemajú pocit, že ich čaká niečo neznáme.

Predovšetkým je potrebné povedať, že niečo tak prirodzené, ako je pôrod, sa nedá do posledného detailu naplánovať. Ale to je vám určite jasné. Vaše predstavy sa môžu od skutočnosti líšiť. Aj napriek tomu je dôležité si pôrodný plán pripraviť. Množstvo budúcich mamičiek uviedlo, že až pri príprave pôrodného plánu im došlo, že "už je to tu". A ako prechádzali v pláne krok po kroku pôrodom, upokojoval ich pocit, že vedia, čo sa kedy bude diať. Pred jeho zostavovaním si zaobstarajte kvalitné a spoľahlivé informácie. Tie vám môžu dať knihy, predpôrodné kurzy, internet alebo odborné časopisy.

Všetko začína výberom pôrodnice

Ak už máte jasno, kde by ste rada rodila, navštívte danú pôrodnicu vopred. Zoznámte sa s prostredím, prípadne sa rovno o svojom pôrodnom pláne poraďte s lekármi. Určite by vás malo zaujímať, aké zákroky a vyšetrenia zariadenie obvykle tehotným ženám ponúka. Aké vysoké je percento cisárskych rezov v danej pôrodnici, koľko pôrodov prebehlo bez nutnosti zásahu, aká je štatistika nástrihov hrádze, možnosti využitia nadštandardu, kto s vami prejde celým pôrodom (lekár, lekárka alebo pôrodná asistentka) a aké metódy tíšenie bolesti okrem liekov pôrodnice ponúka.

isifa_78617017

Ďalšie záleží na vás

Premyslite si, koho by ste rada mala pri pôrode ako sprievod a čo by vám mohlo pomôcť bolesť, ktorá pôrod sprevádza, účinne tíšiť - napr. obľúbená hudba, aromaterapeutický olej, čokoláda, chôdza, teplá vaňa, masáže... Akonáhle budete mať k dispozícii všetky potrebné informácie, zvážte, či sú podmienky pôrodnice a jej služby pre vás akceptovateľné alebo nie. Pôrod je veľmi osobná a citlivá záležitosť a je potrebné, aby ste sa počas neho cítila dobre.

Všetko sa naplánovať nedá

Nie vždy všetko ide podľa našich predstáv. Je dobré mať na zreteli, že lekári sú odborníci. Nesú za naše životy zodpovednosť a konajú tak, aby nedošlo k žiadnej ujme na zdraví. Pôrodný plán je naša predstava ideálu, a ak dôjde k odchýlke od pôvodných plánov, nebuďte sklamaná. Pri pôrode sa deje naozaj veľa a nie všetko je možné ovplyvniť. Majte v pôrodnom pláne miesto aj pre náhodu.

Naplánovala ste si pôrod bez prostriedkov na tíšenie bolesti, ale tie sú silné a narodenie dieťatka nie a nie prísť? Ak sa následne rozhodnete pre epidurálku, nikto sa na vás hnevať nebude. Nebuďte zúfalá, nikoho ste nesklamali! Navyše, ak sa vyčerpáte počas kontrakcií, nezostane vám sila na pôrod samotný!

Jedinou vecou, ktorú si mamičky na Slovensku oproti praxi mnohých krajín vybrať ani naplánovať nemôžu, je cisársky rez na želanie. Je vyhradený iba pre núdzovú situáciu, kedy nie je možné porodiť prirodzenou cestou.