Prestaňte zajedať svoj stres!

Prestaňte zajedať svoj stres!>

Hádka s partnerom, neposlušné dieťa, prúser v práci alebo nudné sobotné popoludnie. Čo by vám tak mohlo zlepšiť náladu? Obľúbená zmrzlina, mliečna čokoláda alebo napríklad smotanová omáčka? Že vám to niečo pripomína?

Stále častejšie sme unavené, viac v strese a niekedy máme pocit, že na nás všetko padá. Podvedome sme ale naprogramované hľadať rýchle riešenia nepríjemných situácií a tak niet divu, že ako prvé siahneme po niečom sladkom, tučnom a nezdravom. V danej chvíli to síce zaberie. Ale čo potom?

Je to len zlozvyk

Samotný problém má však oveľa hlbšie korene, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Pramení už v našej výchove. Mnoho rodičov totiž využíva jedlo v niektorých špecifických situáciách ako odmenu či trest. Sladkosti deťom pomáhajú rýchlejšie zahnať bolesť a smútok. Výborne fungujú aj ako odmena za upratanú izbo, zjedený obed či dobré známky. Už od raného detstva sme teda vychovávaní na ilúzii, že na negatívne emócie pomôže jedlo resp. "dobre zas bude, až sa najem". Preto si veľmi často pletieme úzkostné zvieranie v žalúdku s hladom. K jedlu si tak nielen my, ale aj naše deti, vytvárame doslova emočný vzťah.

Obraciame sa na neho vo chvíľach, keď nevieme, ako ďalej. Toto správanie je popisované ako emočné jedenie. Do istej miery sme emočnými jedákmi všetci. Jedlo na nás má nezdravo veľký vplyv. Ovplyvňuje našu náladu. Ako problém označujeme situáciu, kedy sa množstvo jedla stáva neúnosným a začína mať vplyv na naše zdravie.emocne-jedenie

Máte problém? Musíte ho riešiť

Prvým krokom, ako nájsť cestu zo začarovaného kruhu zajedania emócií, je daný problém si priznať. Nejem preto, že mám hlad. Jem, aby som zahnal smútok, nepríjemné pocity, nudu...

Nielenže si takto vytvárate zlé stravovacie návyky, ale vaše telo nie je schopné prijatú energiu spotrebovať a začne si vytvárať zásoby na horšie časy.

Konzumácia nadmerného množstva jedla, než ktoré vaše telo v rámci životného štýlu potrebuje, sa neskôr prejaví nárastom telesnej hmotnosti, pocitmi zlyhania, výčitkami, negatívnym vnímaním vlastného tela, nehovoriac o zdravotných dôsledkoch. Telo je preťažené a zanesené toxínmi.

Pomenujte svoj problém. Veďte tichý vnútorný dialóg sami so sebou. Zbavte sa povrchných dôvodov, ktoré vás od riešenia len odďaľujú. Priznajte sami sebe, že máte problém a že ho musíte riešiť.

Prečo jete, keď nemáte hlad?

Snažte sa vybaviť si situácie, ktoré vo vás túžbu po jedle vyvolávajú a zaznamenajte si najmä tie, ktoré sa opakujú najčastejšie. Veďte si záznamy - čas, čo jete, miesto, kde jete a pocity, ktoré jedlu predchádzali a ktoré ho sprevádzajú. Zdá sa vám to zložité? Verte, že neskôr, až sa ku záznamom po týždni alebo 14 dňoch vrátite, pochopíte. Utvoríte si jednoznačnú predstavu o tom, čo vaše emočné jedenie spúšťa.

Spravidla jete najčastejšie, keď...

  • ... ste v škole a máte pred sebou skúšku alebo test? Spravidla jete najčastejšie, keď...
  • ... dopadá na vás tieseň pri návrate do prázdneho bytu?
  • ... ležíte na pohovke a nudíte sa?
  • ... sa pohádate s partnerom?
  • ... máte strach zo straty istôt?
  • ... ste v práci a jete pri počítači?

Vo chvíli, kedy máte jasno, čo je vaším spúšťačom, je potrebné nájsť alternatívu. Odborníci na výživu radia skúsiť náhradné riešenie - miesto sladkého skúste mrkvu alebo jablko. Nekupujte si domov zásoby sladkého a vyvarujte sa cukrárňam a obchodom v čase, keď máte zlú náladu. Je dokázané, že ak odoláte túžbe po sladkom či tučnom jedle ako "náplasti", ste o kúsok bližšie k úspechu.

Vyskúšajte nasledujúce alternatívy:

  • Pitie vody - zapĺňa žalúdok, čo znižuje chuť do jedla, pôsobí výborne pri únave a zlepší vám náladu. Navyše zvýšite denný príjem tekutín - a to nie je na škodu nikdy.
  • Jóga, relax - ak je vaším najväčším problémom stres, zamerajte sa na relaxáciu. Uvoľnite sa, prečistite myseľ i telo.
  • Bylinné čaje, ovocie alebo zelenina - pokúste sa vymeniť sladké a tučné pokrmy za zeleninu alebo ovocie. Pripravte si napríklad ovocný čaj, krásne vonia a jeho chuť môže aspoň trochu oklamať chuťové poháriky.
  • Počúvanie hudby - úzkosť, smútok či stres dokáže zahnať správne zvolená hudba.
  • Cvičenie - zaraďte do svojho denného režimu pravidelné cvičenie.  Vyskúšajte nasledujúce alternatívy:

Skoncovať s emočným prejedaním môžete tiež dodržiavaním pravidelného stravovania - raňajky, desiata, obed, olovrant a večera.

Jedzte po určitých intervaloch. Odporúča sa 2,5 až 3 hodiny. Vďaka pravidelnému stravovanie sa vyhnete dlhým prestávkam medzi jednotlivými jedlami, ktoré znižujú odolnosť voči stresu a vzbudzujú pocity podráždenia, napätie a zvyšujú nutkavú až záchvatovú chuť k jedlu.

Ak sú vaše problémy dlhodobého charakteru a viete, že nemáte dostatočne silnú vôľu, aby ste si dokázali pomôcť sami, vyhľadajte odbornú pomoc.