Predstavy o Pánovi Dokonalom

Predstavy o Pánovi Dokonalom>

Autori filmov a kníh dávajú našim chlapom poriadne zabrať, nemyslíte? Predvádzajú na stránkach a obrazovkách dokonalé telá hrdinov, lásku, ktorá nepozná hraníc, galantné správanie a príbehy lásky tak silné, že len máloktorú z nás to neprinúti sa zamyslieť. Čo myslíte, existuje Pán Božský či tajomný elegán Christian Grey? Behá tu po svete niekde skutočný Edward alebo Jacob?

Verte alebo nie, ale mnoho žien - životom skúsených a nohami pevne na zemi - nad touto skutočnosťou deň čo deň premýšľa. Po zhliadnutí filmu o galantnom upírom mladíkovi, ktorý svojou bledou pokožkou učaroval miliónom žien na celom svete, som nemohla spať ani ja. Je to smiešne, ja viem, ale nemohla som si pomôcť.Hltala som jednu knihu za druhou a márne sa snažila nájsť niekde aspoň drobnú zmienku o jeho zlých návykoch či nevhodnom správaní. Márne. Bol proste dokonalý. A moje predstavy o ňom ešte dokonalejšie.

Chcem svojho princa na bielom koni

Noc čo noc mnoho žien sníva o mužovi, ktorý by ich bezhranične miloval. Rovnako, ako Edward svoju Bellu alebo Pán Božský úžasnú Carrie. O takom, pre ktorého by žiadna prekážka nebola dosť veľká. Ktorý by nás dokázal milovať skutočne celým srdcom, bol nám úplne odovzdaný, plnil by bez slova naše najtajnejšie priania a vzbudzoval v nás neutíchajúcu vášeň.

Dokonalý chlapČím to je, že tak rady snívame? A nemôžu nás naše predstavy pripraviť o schopnosť racionálne uvažovať? Sexuologička Danica Caisová sa domnieva, že predstavy, ktoré máme o cudzích mužoch, sú úplne v poriadku. A ako sama hovorí, bývalo to tak vždy. Len v minulosti ženy snívali skôr o svojich učiteľoch alebo statočných vojakoch a dnes to sú tajomní podnikatelia, manažéri či muži "z iného sveta". "Sme vnútorne rozpoltené. Na jednej strane túžime po harmónii, pevnom vzťahu a rodine, na strane druhej však chceme byť ženami - dračicami, ktoré chcú prežívať intenzívnu lásku a vášeň. Túžime po dokonalom súzvuku tiel i duší, po iskrení, vášni a intenzívnych sexuálnyych zážitkoch," dodáva.

Ťažko si pripúšťame, že sa po čase do každého vzťahu vkradne stereotyp a iskrenie vystrieda dôvera a stabilita. Ale je to tak. A možno práve v tom období siahame viac po knihách či romantických filmoch, ktoré nám horko pripomínajú tie nezabudnuteľné okamihy slasti a vášne.

Sny versus skutočný svet

"Erotické predstavy sú tým najsilnejším afrodiziakom a zároveň základným stavebným kameňom sexuálnej túžby," uvádza Caisová. Je však veľmi dôležité dať si pozor na to, aby náš sexuálny a partnerský život nebol predstavami ovplyvnený až príliš. Oddeľte tieto dva svety - svet vnútorných tajných želaní a túžob a svet reálneho racionálneho vnímania. Do vášho spoločného spolužitia by sa totiž mohol vkradnúť pocit frustrácie či nenaplnenia.

Nemusíte nutne rozprávať partnerovi, že sa posledných niekoľko nocí prebúdzate zúfalo túžiaca po bledom tele upíra, ktoré sa na slnku oslnivo blyští. Asi by vás mal za blázna a vašemu partnerskému životu by to príliš nepomohlo. My ženy totiž prekvapivo utekáme do sveta predstáv a snívania oveľa častejšie, ako muži. Takže isté druhy snov a predstáv nechajte zamknuté vo svojej tajnej schránke, ale o niektoré sa skúste podeliť so svojím partnerom. Kto vie, možno to pomôže skvalitniť váš sexuálny život a do vášho vzťahu sa zase vráti vášeň a "motýle v bruchu".

Imaginárny svet nám dáva voľnosť

Sexuálny život nás žien nie je len fyziologickou potrebou. V prvom rade ide o veľmi krehkú záležitosť, ovplyvnenú množstvom vonkajších vplyvov. Ovplyvnené sme pocitom vnútornej (ne)vyrovnanosti, spokojnosti s partnerom, prácou alebo sami sebou. Avšak vo svete snov a predstáv sme úplne slobodné, zbavené každodenných problémov a starostí. Pozor si však musíme dávať, aby sme sa nezasnili príliš a naše predstavy o všetkej tej dokonalosti sa nepreniesli aj do reálneho života. Sexuologička Danica Caisová upozorňuje, že najväčším nepriateľom životného šťastia a partnerskej spokojnosti sú práve nereálne očakávania.

Snívajte, ale s mierou

Pamätajte si, že romantické filmy a knihy sú takými rozprávkami pre dospelých a ich zmyslom je spestrenie nášho všedného života. Nenechajte svoje predstavy zájsť tak ďaleko, aby vás frustrovali a znepokojovali. Skúste niektoré sny a predstavy preniesť do skutočného života, môže to pozitívne ovplyvniť partnerský vzťah. Ale aj tu buďte opatrné! Uvedomte si, že hrdinovia z kníh a filmov sú fiktívni a ich tvorcovia ich popisujú práve tak, aby vo vás prebúdzali vášeň. Ak naopak cítite, že vás romantické príbehy deprimujú, vyhýbajte sa im.