Predškolák, počítač a internet

Predškolák, počítač a internet>
Monitor počítača priťahuje deti bez rozdielu veku doslova ako magnet. Niet divu, že k nemu zasadne aj predškolák, ktorému síce nič nehovorí čítania a písanie písaných písmen, zato si vie pohotovo založiť užívateľský účet na sociálnej sieti. Avšak internet a počítač sú síce dobrí sluhovia, ale dokážu byť aj zlými pánmi. Ešte donedávna deti v predškolskom veku búšili bezmyšlienkovite do klávesnice a mali z toho ohromnú srandu. V posledných niekoľkých rokoch sa umenie ovládať počítať učia čím ďalej tým mladšie deti. Na jednej strane na tom nemusí byť nič zlé. Internet ponúka mnoho užitočných informácií a prispieva k vývoju dieťaťa. Na strane druhej sú tu však aj isté riziká.

Dieta a pocitacPolhodinka bohate stačí

Akonáhle dieťa zistí aký je počítač a internet zaujímavý a aké možnosti ponúka, nebude ľahké ho od neho odlepiť. Na prvý pohľad všetko vyzerá nevinne. V období, kedy je dieťa doma, napríklad choré, je taký druh zábavy síce veľmi jednoduchý, ale účinný. Avšak všetko s mierou. Aká je "vhodná" doba, ktorú by malo dieťa medzi štyrmi a piatimi rokmi tráviť pred počítačom? Deti v tomto veku sa spravidla nedokážu sústrediť dlhšie ako tridsať minút. Čas, presahujúci danú dobu je tzv. pasívne sledovanie. Dieťa má "vypnutý" mozog a len sleduje farby či obrázky. Preto je všetok čas strávený pred počítačom nad tridsať minút, zbytočný a bezúčelný. Ak necháte dieťa sledovať televíziu alebo sa hrať na počítači, udajte jasný časový limit. Po tridsiatich minútach sa spoločne porozprávajte o tom, čo videlo a čo robilo. Nechajte ho, nech nakreslí obrázok. Dajte mu jednoduché otázky, na ktoré môže ľahko odpovedať. Odpočinok a následné sústredenie spojené s premýšľaním o minulej činnosti bude iste na úžitok a prispeje k ďalšiemu vývoju.

Nebezpečenstvo na internete

V dnešnej dobe má už takmer každá domácnosť stále pripojenie k internetu. Avšak na sociálnych sieťach, chatoch a diskusných fórach môže na vaše dieťa číhať mnoho nástrah. Za milými nicky (prezývkami) a krásnymi profilovými fotkami sa môžu skrývať ľudia, ktorých úmysly majú k čistým veľmi ďaleko. Niektorí rodičia si stále nechcú pripustiť fakt, že sa to môže stať aj ich deťom. Útoky dospelých ľudí, vydieranie a vyžadovanie šteklivých fotografií. To je len zlomok toho, čo môže postretnúť neinformované dieťa na internete. Najnovším nebezpečným zákutím internetu je tzv. kyberšikana. Podľa prieskumov je cez internet šikanovaných stále viac detí. S rastúcimi schopnosťami detí rastie aj počet prenasledovaní. Samozrejme, že všetkému nahráva aj stále rastúca obľuba sociálnych sietí typu Facebook. Preto sa dá aj do budúcnosti predpokladať, že prípadov prenasledovaní detí cez internet bude stále pribúdať.

Ako správne dieťa o internete poučiť?

Nechápte internet ani sociálne siete ako niečo nevhodné a nebezpečné. Ak svoje dieťa budete správne informovať a vysvetlíte mu všetko potrebné, bude pre neho internet prospešný, bezpečný, naučí sa s ním pracovať, aj sa v ňom správne pohybovať.
  • Spoznávajte internet spoločne - hľadajte zaujímavé stránky.
  • Dohodnite si jednoznačné pravidlá o udaní súkromných údajov (meno, priezvisko, adresa, telefón, email, skype..).
  • Porozprávajte sa o správaní na sociálnych sieťach, chatoch a weboch.
  • Upozornite dieťa, že ak po ňom niektorá zo stránok bude vyžadovať vyplnenie súkromných údajov, musí vás s obsahom stránok oboznámiť a ukázať vám ich.
  • Upozornite dieťa, že "kamaráti" na internete nemusia byť vždy takí, ako sa javia. Poučte ho, aby nikdy nechodilo na schôdzky s takými "kamarátmi" bez vášho vedomia. Vysvetlite aj dôvody, prečo si to neželáte.
  • Ak zistíte, že dieťa navštevuje stránky s obsahom pre dospelých, nekárejte ho. Zvedavosť je prirodzená. Skúste sa o tom s dieťaťom porozprávať.
  • Pamätajte na to, že klady internetu prevažujú nad jeho zápormi a nezakazujte dieťaťu, aby jeho služieb využívalo.