Prečo sú pre deti dôležitejšie zážitky než materiálne veci?

Prečo sú pre deti dôležitejšie zážitky než materiálne veci?>
Vzťah medzi rodičom  a dieťaťom je prvotným modelom všetkých vzťahov, ktoré neskôr dieťa vo svojom živote bude napodobňovať. Rodič dieťaťu sprostredkováva svet a nie nadarmo sa hovorí, že lepšie raz zažiť ako stokrát počuť. Cez spoločné zážitky sa budujú vzťahy, vzťahy v rodine a navyše zážitkové učenie rozvíja mozog! Autorkou článku je Mária Balážová, psychologička a psychoterapeutka pracujúca s deťmi a rodinami  Detský mozog je fascinujúci orgán. Nervové prepojenia – mozgová hmota sa buduje každou interakciou s vonkajším svetom. Malé deti sú ako špongie, ktoré nasávajú zážitky a pretvárajú ich na stavebný materiál, ktorým sa štruktúry mozgu stávajú dokonalejšími.

Čím sa učia menšie deti?

Malé deti sa učia veci tým, že ich robia. Využívajú všetky svoje zmysly, k základným piatim zmyslom – dotykovému, zrakovému, čuchovému, sluchovému a chuťovému, sa pripájajú ešte ďalšie dva – vestibulárny/rovnovážny systém a proprioceptívny/systém tlakových svalových teliesok v koži - obe určujú polohu nášho tela v priestore. Najmenšie deti preto najlepšie prosperujú vtedy, ak im je umožnené svet spoznávať pomocou týchto siedmych zmyslov, keď majú dostatok času na voľnú hru, podnetových materiálov na zmyslovú hru a taktiež dosť príležitostí na zdokonaľovanie rôznych druhov pohybu: lezenie, plazenie, behanie, skákanie, hra s loptou, kopanie do lopty a pod. To všetko sa dá trénovať aj vo voľnej prírode, bez špeciálnych pomôcok. Deti si môžu zlepšovať rovnováhu na spadnutom kmeni stromu, alebo podliezať kríky, či hľadať v potoku rôzne druhy kamienkov, „variť“ bahennú polievku a pod.

Tínedžerov si nechajte vybrať

Staršie deti už vedia byť veľmi dobrí parťáci na rôzne hry s loptou, bicyklovanie, rôzne druhy športov. Avšak nielen pohyb ale aj kultivovanie citu pre umenie, či sprostredkovávanie vedomostí cez rôzne náučné aktivity môžu byť zdrojom zážitkov pre celú rodinu. Záleží na tom, aké druhy aktivít dieťa preferuje. Pri tínedžeroch je dobré dbať na to, čo chcú sami robiť, rešpektovať ich želanie a pri plánovaní aktivít ich zahrnúť do spolurozhodovania. Najdôležitejšie však je, že zážitky sprostredkúva blízka osoba – najčastejšie rodičia.

Večeriate spolu? Mali by ste! 

Význam spoločného stolovania a stretnutie sa aspoň jedenkrát denne bol aj výskumne dokázaný. Deti a mladí ľudia, ktorí večerali doma s rodičmi aspon 3-4 krát týždenne mali lepšie výsledky v škole a menej problémov so správaním ako ich rovesníci, ktorí doma s rodičmi nevečerali. Aj takýto jednoduchý môže byť návod na trávenie spoločného času. Počas večere sa deti pýtajte, čo zažili, čo ich nahnevalo, či potešilo a takisto môžete zdieľať to, čo ste prežili vy. Spoločné stolovanie môže byť často jediným momentom počas dňa, ked je celá rodina reálne spolu. Odložte mobily, noviny, vypnite telku a skúste tých niekoľko minút stráviť so svojou rodinou tak, že budete plne prítomní.

Na záver niekoľko tipov od odborníka

Ako stráviť kvalitný čas so svojimi deťmi – niekoľko tipov:
  • Buďte offline. Vypnite obrazovky aspoň na pár chvíľ počas dňa. Na ten email, ktorý práve prišiel naozaj nemusíte odpovedať do 5 minút. Naučte svojich kolegov, že čas strávený s vašou rodinou je vzácny, a že máte právo na súkromie (možno aj im tak ukážete dôležitosť ich vlastného času stráveného s rodinou). Deti presne vedia,kedy vnímate to, čo hovoria a keď sa práve dívate na obrazovku svojho mobilu, vtedy nie ste plne prítomný.
  • V každej rodine existuje zoznam vecí, ktoré „musia“ byť spravené. Skúste tento zoznam občas zrevidovať. Je skutočne nutné práve teraz, aby bolo prádlo vyžehlené? Ak ste predsalen zavalení prácou, nájdite si skutočných pár minút, aby ste dieťa vypočuli, buďte s ním fyzicky – dívajte sa na neho keď s ním hovoríte a dajte mu pocítiť, že ste tu skutočne pre neho, keď vám niečo hovorí.
  • Každé obdobie detstva je dôležité. Či ide o bábätko, o 2-ročné batoľa, či tínedžera, každé z tých období je vzácne. Niekedy sa pristihneme pri tom, že si želáme, aby z tohto obdobia dieťa konečne vyrástlo. Vážte si každý moment, pretože sa ani nenazdáte a detstvo vašich detí bude preč. Buďte prítomní v každom momente.
Viac o pani psychologičke a jej práci nájdete na jej webstránke.