Prečo sa deti boja tmy?

Prečo sa deti boja tmy?>
Cez deň je to raj plný hračiek, ale po zotmení a zhasnutí sa z detskej izby stáva neznáma krajina, plná hrôzostrašných tieňov a desivých zákutí. Aspoň teda pre našich najmenších, ktorým tma poskytuje priestor pre fantáziu a hrá s nimi strašidelnú hru. Ak sa vaše dieťa noc čo noc schováva pod rodičovskú perinu, pretože jeho izbičku osídlili desivé bytosti, poproste ho, aby ráno nakreslilo, čoho sa v noci bojí. Niektoré deti sa boja nereálnych vecí, ako duchov, kostier či upírov, iné majú strach z vecí reálnych, ako sú napríklad hady či pavúky. Či už ide o strach zo strašidiel pod posteľou alebo jedovatého pavúka, nikdy sa dieťaťu za jeho obavy nevysmievajte, ani si z neho neuťahujte. Poznámky ako "Už si príliš veľký na to, aby si sa bál!" nemajú žiaden efekt a dieťaťu len ukážete, že je na svoj problém samo. Radšej sa porozprávajte o tom, z čoho má strach, klaďte mu otázky, dajte mu najavo, že vás zaujíma a že ste tu pre neho. Snaha schovať sa v rodičovskej posteli môže byť niekedy iba túžbou dieťaťa po fyzickom kontakte či pozornosti rodičov.

Na noc sa pripravte už cez deň

Tesne pred spaním spolu prejdite izbu, najmä miesta, s ktorými má dieťa po zhasnutí svetla problém. Môžete si vyskúšať zapnúť a vypnúť svetlo, aby videlo, ako vznikajú rôzne tiene. Tieň zlého draka sa zrazu premení na obyčajnú hračku a obrovský pavúk v rohu je len tieň z vešiaka na bielizeň. plysove zvieratko proti strachu

Vyskúšajte špeciálne sviečky

Vyrobte si špeciálne sviečky proti strašidlám. Vezmite pevnú sklenenú nádobu, napríklad pohár od zaváraniny, vosk na sviečky a knôt. Ďalej môžete do sviečky pridať špeciálne ingrediencie, odháňajúce strašidlá - zázračné kamienky (nájdené na prechádzke), čarovnú zmes bylín (čaj vysypaný z vrecka), drobný talizman pre šťastie, trblietky a podobne. Pokiaľ chcete sviečke pridať farbu, siahnite po zvyškoch detských voskoviek. Ak nemáte k dispozícii vosk, môžete rozpustiť ľubovoľné sviečky vo vodnom kúpeli a naliať ich do pohára. Čím viac farieb spojíte, tým bude sviečka kúzelnejšia. Dôležité je vyrábať sviečku spolu s dieťaťom. Spoločne pred spaním sviečku vždy zapáľte, prejdite sa po celej izbe, aby jej svetlo vyhnalo všetky zlé tvory.

Nepodporujte v dieťati strach

Každý rodič občas zlyhá a na neposlušné dieťa použije nejakú lesť. Nestrašte ale deti tým, že ak nebudú poslúchať, príde si pre nich čert alebo ich zje zlá ježibaba. Deťom stačí málo a pre dospelého nevinná poznámka môže v detskej hlave plnej fantázie narásť do obludných rozmerov. Preto ak vidíte, že má dieťa z niečoho strach, nepodporujte ho v ňom, ale pomôžte mu vysporiadať sa s ním.

Zoznámte sa, strašidlo...

Strach pramení z nepoznaného. Zoznámte preto dieťa s tým, čoho sa bojí. Vymyslite strašidlu meno a príbeh, ako sa k vám dostalo. Možno je to len malé strašidielko, ktoré sa samo bojí, pretože sa stratilo a potrebuje pomoc. Môžete mu spoločne nakresliť mapu do strašidelného sveta, aby trafilo späť. Alebo mu vyrozprávajte príbeh o pavúčej rodinke a zábavných príhodách, ktoré zažívajú. Najsilnejšou zbraňou proti strachu je smiech. Ak sa dieťa dokáže strašidlám zasmiať, máte vyhrané!