Prečo po pôrode vypadávajú vlasy?

Prečo po pôrode vypadávajú vlasy?>
Každá žena chce mať krásne, zdravé, pevné, lesklé a bohaté vlasy, ktoré by boli jej pýchou. Napriek všetkej našej snahe sa ale niekedy stane, že nám vlasy vypadávajú viac, ako je obvyklé. Prečo k tomu dochádza aj po pôrode a ako vypadávaniu zabrániť? Na zdravie a krásu našich vlasov má vplyv hneď niekoľko faktorov, ako sú napr.: správna výživa, vhodný šampón, pravidelné umývanie, návšteva kaderníctva.

Príčiny zvýšeného vypadávania vlasov

Medzi príčiny zvýšeného vypadávania vlasov patrí nedostatok bielkovín (napr. po drastických diétach), nedostatok železa pri anémii (chudokrvnosť), nadmerné slnečné žiarenie, ochorenia vlasovej pokožky, niektoré druhy hormonálnej terapie, hormonálne výkyvy (ženy po pôrode, v období klimaktéria, problémy so štítnou žľazou), stres, užívanie liekov, úprava vlasov chemickými prostriedkami (farbenie, melír, trvalá), genetika a iné. Vypadávanie vlasov vo zvýšenej miere môže spôsobiť rednutie, čiastočnú aj úplnú plešatosť.

Vypadávanie vlasov po pôrode

Takmer polovica novopečených mamičiek má skúsenosť s vypadávaním vlasov v období po pôrode. Niektoré strácajú vlasy menej, iným zostávajú doslova v hrsti. Zatiaľ čo normálne stratíte denne okolo 100 vlasov, po pôrode ich strata môže byť až 5-krát väčšia (teda až 500 vlasov denne). Nadmerné vypadávanie vlasov po pôrode postihuje 40-50% žien. Za normálnych okolností rastie na našej hlave 90% vlasov, zvyšných 10% je vo fáze odpočinku. Tieto odpočívajúce vlasy každé 2-3 mesiace vypadávajú, čím umožňujú novým vlasom narásť na ich mieste. Denne zdravému človeku vypadne 40 - 100 vlasov. sampon-s-kofeinom Počas tehotenstva vplyvom tehotenských hormónov zostávajú vlasy v pokojovej fáze dlhšie, k ich uvoľňovaniu dochádza zvyčajne 10-14 týždňov po pôrode, keď už dôjde k úprave hormonálnej rovnováhy. Hlavná úloha sa pripisuje hormónu estrogén, ktorého zvýšená hladina počas tehotenstva vedie k predĺženiu rastovej fázy vlasu, ktorý by za normálnych okolností v rámci svojho prirodzeného cyklu vypadol. Tehotné ženy tak majú vďaka estrogénu hustejšie, krajšie a lesklejšie vlasy. Po pôrode hladina estrogénu klesá, čoho dôsledkom je oslabenie vlasov a ich nadmerné vypadávanie.

Dojčenie vašim vlasom svedčí

Vplyv na kvalitu vlasov má aj dojčenie a hormonálne zmeny v organizme s ním spojené. Preto by dojčiaca mamička mala dodržiavať zásady racionálnej výživy, nefajčiť, nepiť alkohol, doplniť si stravu minerálnymi látkami (železo, zinok), častejšie do jedálnička zaradiť ryby. Ak je nadmerné vypadávanie vlasov po pôrode spôsobené hormonálnymi zmenami, strata vlasov je len dočasná. Vypadávanie vrcholí zvyčajne 3 - 4 mesiace po pôrode a vypadávanie vlasov sa v priebehu 6 - 12 mesiacov vráti do normálu. Ak k úprave rastu vlasov nedôjde ani po tomto období, je potrebné vyhľadať lekára.